Entegre Raporlama Nasıl Yapılır?

Entegre raporlama, şirketlerin hem finansal hem de finansal olmayan faaliyetlerini kapsamaktadır.

Bu raporlama, çalışanlar, müşteriler, tedarikçiler, iş ortakları, yerel topluluklar, yasa koyucular, düzenleyiciler ve politika yapıcılar dahil olmak üzere bir kuruluşun zaman içerisinde değer yaratması için ilgilenen tüm paydaşlara fayda sunar.

Entegre Raporlama Nasıl Yapılır?
Entegre raporun, Uluslararası Entegre Raporlama Çerçevesi’ne göre hazırlanması son derece önemlidir. Çerçeve, ilkelere dayalı bir kılavuz olmasının yanı sıra entegre raporun temel kavramlarını, kılavuz ilkelerini ve içerik ögelerini belirlemektedir. Temel kavramlar, raporun hazırlanmasını, içeriğini ve sunumunu belirleyen Kılavuz İlkelere dayanak oluşturulmaktadır. Ayrıca İçerik Ögeleri, raporlanacak bilgi alanlarını da gösterir. Bu kapsamda, Uluslararası Entegre Raporlama Çerçevesi’ne bağlı kalarak her şirket değer yaratma kabiliyetini kendi dinamikleriyle ele almalıdır. Genel olarak entegre raporlamada 5 temel adım vardır. İşte Entegre raporlama adımları!

ADIM ADIM ENTEGRE RAPORLAMA:

1. Entegre Düşünceyi Anlamak

Entegre raporun hazırlanmasından önce entegre düşüncenin anlaşılması ve kurum kültürü ile özdeşleşmesi gerekir. Entegre rapor şirket için entegre düşüncenin bir göstergesi olarak ele alınmalıdır. İlk olarak bu düşünce yapısı hakkında farkındalığı olan ve hazırlanacak raporun bir bilgi özeti olmaktan çok raporlama yapan şirket için birçok içsel fayda sağlayan bir iletişim aracı olduğunu bilen bir ekip ile raporun hazırlanması gerekir. Bu ekip, rapor hazırlama konusunda kapsamlı bilgi sahibi veya bir danışmanlık şirketi olabilir.

2. Hikayenizi Anlatmak

Bir şirketin entegre raporu, şirketin değer yaratma hikâyesini açık, kısa ve öz bir şekilde ele almalıdır. Uygun bir danışmanlık firması ile yönetimin desteğini alarak başladığınızda ilk adımda belirlenen sınırlara ve kapsama bağlı kalarak şirketin iş modelini ele alabilirsiniz. Şirketin iş modelini anlatmak için sistemin tüm girdileri, çıktıları ve sonuçları ele alınarak anlaşılır bir şekilde nasıl değer yaratıldığı sorusuna cevap verilmesi gerekir. İş modelinden bağımsız düşünülemeyecek olan şirket stratejisinin de kısa, orta ve uzun vadede bu hikâyeyi nasıl desteklediğini vurgulayabilirsiniz. Bu kapsamda çerçeve, bir kılavuz niteliğinde olsa da her şirket kendi hikâyesine ve bunu nasıl anlatması gerektiğine karar verir.

3. Performansınızı Göstermek

Entegre rapor hazırlanırken şirketin geçmişle ilişkisi ve geleceğe yönelik hedefleri bütünsel bakış içinde ele alınabilmelidir. Bu nedenle raporda, her dönemde takip edilebilecek anahtar performans göstergelerinin belirlenmesi son derece önemlidir. Bu aşamada hangi bilgi ve verilerin rapora dâhil edileceği, bu bilgi ve verilerin nasıl ve hangi formatta toplanacağı, hangileri için içsel ve bağımsız güvence alınacağı kararlaştırılmalıdır. En kritik konulardan biri de tüm bu bilgi ve verilerin değer yaratma süreci üzerindeki potansiyel etkilerini dikkate alarak önem derecelerine göre sıralamaktır.

4. Riskleri ve Fırsatları Açıklamak

Şirketin nasıl değer yarattığı kadar önemli olan bir başka konu ise bu değerin sürdürülebilirliğidir. Bu nedenle başta yatırımcılar olmak üzere tüm paydaşlar şirketin içsel dinamiklerinden ve dış çevreden kaynaklanabilecek, değer yaratma kabiliyetini etkileyen risklerin karşısında şirketin yaklaşımına dair bilgi edinmek isterler. Entegre rapor bu konuda herhangi bir belirsizlik bırakılmayacak şekilde oluşturulmalıdır. Şirketin iş modeli, stratejisi ve performans göstergeleri de bu risk ve fırsatları göz önünde bulunduracak kapsamda ele alınmalıdır.

5. İfade Etmek

Entegre rapor yazılırken ve düzenlenirken Çerçeve’deki ilkelere bağlı kalacak şekilde kısa, öz, eksiksiz ve tutarlı bir kapsam belirlenmesi son derece önemlidir. Ayrıca raporun mantıksal bir akışı olması ve aynı bilgilerin tekrarından kaçınılması gerekir. Kullanılan dilin ise ilgi çekici olmasına ve teknik terimlerin kullanılmamasına dikkat edilmesi önerilir. Entegre raporda şirket, şirketin performansı ve sonuçlara ilişkin olumlu veya olumsuz bilgiler arasında bir denge kurulması gerekir. Bu sebeple entegre rapor, basılı yayın olarak değil dijital ortamda da tüm paydaşların erişebileceği şekilde yayınlanmalıdır.

Entegre raporlama sürecinde her şirketin faaliyetlerini kapsamlı bir şekilde değerlendirmesi önemlidir. Entegre raporlama yoluyla hem finansal hem de finansal olmayan performanslar paydaşlara aktarılabilir. Enexion Group, bu süreçte şirketlerin sürdürülebilirlik aksiyonlarını doğru bir şekilde yönetmelerine yardımcı olmaktadır. Stratejik sürdürülebilirlik danışmanlığı hizmetleriyle, sürdürülebilir iş modelleri geliştirmenize destek olur. Detaylı bilgi için Enexion Group web sitesini ziyaret edebilirsiniz.
 

Şirket Haberleri Haberleri

Ford Otosan’ın liman projesinde nihai karar açıklandı
Sanmar, Latin Amerika'nın İlk Elektrikli Römorkörünü denize indirdi
Turkon Line’dan Dijitalleşmede Büyük Adım: My Turkon
Ulusoy Denizcilik AŞ’nin hisseleri icradan satılık
D-Marin, Türkiye’deki üç marinasıyla 5 ödül kazandı