Dünya’nın “yaşamı mümkün kılan” sıcaklıkları sürdürmesi için gerekli olan sera etkisi, Sanayi Devrimi’nden bu yana fosil yakıtların yakılmasıyla gün geçtikçe daha da yoğunlaştı. Doğal sera etkisindeki bu artış, gezegenin iklim sisteminde önemli değişikliklere yol açmasıyla biliniyor.
Visual Capitalist’in hazırladığı bu grafik de hangi ülkelerin CO₂ emisyonlarına en fazla katkıda bulunduğunu gözler önüne sermek için Küresel Karbon Atlası’ndan alınan verileri kullanıyor.
Grafiğe bakıldığında gezegenimizi en çok kirletenler Çin, ABD, Hindistan ve Rusya olarak göze çarpıyor. 2021’de bu ülkelerin, toplam pastanın %56,4’ünü oluşturduğu görülüyor. Bunlar aynı zamanda nüfus bakımından da en yoğun ülkeler.
Türkiye ise %1,2’lik payıyla “en büyük kirleticiler” sıralamasında 13. sırada yer alıyor. Bu arada ABD, tarihsel olarak Sanayi Devrimi’nden bu yana atmosfere 422 milyar metrik ton CO₂ salarak “en büyük karbon yayıcı ülke” konumunda.
Atmosfere karbon katkısında bulunan bu büyük aktörlerin tümü, önümüzdeki on yıllarda emisyonları azaltmaya yönelik hedefler belirledi. ABD 2050’ye kadar net sıfır emisyon, Çin 2060’a kadar karbon nötr olmayı hedefliyor. Hindistan ise yakın zamanda bu hedef için 2070’i belirledi.