Dünyanın En Yoğun 10 Konteyner Limanı

Küresel ticaretin bel kemiği olan kargo limanlarında, 2027 yılına kadar toplam 988 milyon TEU'ya ulaşması beklenen bir trafik artışı bekleniyor. Peki bu artışı karşılayabilecek kapasitede olan limanlar hangileri?

Denizcilik sektörü, son yirmi yılda istikrarlı bir büyüme trendi gösterdi ve Kovid-19 salgınına rağmen, 2027 yılına kadar küresel liman trafiğinin 988 milyon TEU'ya çıkması öngörüsü, sektörün sağlıklı bir büyüme potansiyeline sahip olduğunu gösteriyor. Bu nedenle, en yoğun konteyner limanları talebi karşılamak için genişlemeye devam ediyor.

Son üç yılda, denizcilik sektöründe büyük sermaye projelerine bakıldığında, yeni liman inşaatları ve mevcut limanların genişletme ve yeniden geliştirme çalışmaları dikkat çekiyor. 2023'te temeli atılan en pahalı on denizcilik projesinden dokuzu liman projeleriydi.

Geçtiğimiz yıl, dünyanın en yoğun konteyner limanlarına bakıldığında, Asya'nın bu alandaki üstünlüğü göze çarpıyor. Listenin büyük bir kısmını Asya limanları oluşturuyor. Şaşırtıcı olmayan bir şekilde, Çin'in limanları da bu listeye güçlü bir şekilde katkı sağlıyor. 2023'te Çin limanları toplamda 257 milyon TEU'nun üzerinde taşımacılık gerçekleştirdi.

Listeden çıkarılmış olsa da, Los Angeles Limanı ve Long Beach Limanı da önemli bir yere sahip. Birbirine yakın konumda olan ve sıkça işbirliği yapan bu limanlar, ayrı birimler olarak işletilmelerine rağmen 2023 yılında toplam 16,4 milyon TEU'luk üretim hacmiyle dikkat çekiyor.

İşte yıllık konteyner trafiğine göre sıralanmış olarak dünyanın en yoğun on konteyner limanı:

10. Rotterdam Limanı: 13,4 milyon TEU
Rotterdam Limanı, Avrupa'da ve Asya dışında dünyanın en büyük limanı unvanını taşımaktadır. Hollanda'nın Rotterdam kentinde yer alan bu liman, tarihi boyunca önemli bir deniz ticareti merkezi olmuştur. 14. yüzyılda açılan liman, geçmişten günümüze kadar sürekli genişleyerek, dünya ticaretinde kilit bir rol oynamıştır.

Rotterdam Limanı, 12.500 hektarlık bir alanı kaplamaktadır ve 40 kilometrenin üzerinde rıhtıma sahiptir. Bu muazzam ölçek, limanın Avrupa'nın en yoğun konteyner limanı olmasını sağlamaktadır. 14 konteyner terminali ve 20 konteyner deposu, kısa deniz, derin deniz ve iç deniz taşımacılığına hizmet vermektedir.

Maasvlakte II projesi, limanın kapasitesini artırmak amacıyla devam eden bir genişleme sürecidir. Bu proje, Rotterdam Limanı'nın rekabet gücünü artırmaya ve geleceğe yönelik taleplere yanıt vermeye odaklanıyor. 2026 yılına kadar tamamlanması planlanan bu genişleme, bölgenin ticaret potansiyelini daha da artıracak.

Ancak, son yıllarda Rotterdam Limanı'nda bir miktar hacim azalması yaşandı. 2023'te, limanın hacmi bir önceki yıla göre %6,1 oranında azaldı. Bu azalma, özellikle kömür, konteyner ve kuru yük hacmindeki düşüşten kaynaklanıyor. Örneğin, konteyner hacmi 2023'te 13,4 milyon TEU olarak gerçekleşmiş ve bu, önceki yıla göre %7'lik bir azalmayı temsil ediyor.

9. Hong Kong Limanı: 14,3 milyon TEU
Hong Kong Limanı, Güney Çin Denizi'ndeki Hong Kong Özel İdari Bölgesi'nde bulunan prestijli bir derin su limanıdır. Liman, doğal olarak derin sularını kullanarak tüm gemi türlerine yanaşma imkanı sunuyor. Haftada 500'den fazla varış noktasına sahip olan liman, 400 konteyner gemisi seferine ev sahipliği yapıyor.

2023 yılında yıllık 14,3 milyon TEU'luk üretim hacmi kaydedilmiş olsa da, bu rakam önceki yıla göre %14'lük bir düşüşü temsil ediyor. Bu düşüş, limanın karşılaştığı zorluklar ve değişen piyasa koşullarıyla ilişkilendiriliyor.

Şu anda Hong Kong Limanı'nda toplam on konteyner terminali bulunuyor. Bu terminalle Kwai Tsing Konteyner Terminalleri dokuz terminalden ve 24 bağlama yerinden oluşurken, Nehir Ticaret Terminali Pearl Nehri Deltası'ndaki nehir kargosuna hizmet veriyor. Liman, toplamda 279 hektarlık bir alanı kaplıyor.

Hong Kong Limanı, yeni bir konteyner terminali olan CT10'u da incelemeye aldı. Ancak, finansal fizibilite sorunları nedeniyle planların geçici olarak rafa kaldırıldığı bildiriliyor. Bu kararın limanın gelecekteki genişleme ve iyileştirme planları üzerindeki etkileri yakından izleniyor.

8. Guangzhou Limanı: 20,8 milyon TEU
Guangzhou Limanı, Güney Çin'deki Guangzhou şehrinin kilit limanıdır ve Çin'i Hindistan, Mombasa ve Süveyş Kanalı üzerinden Avrupa'ya bağlayan Deniz İpek Yolu'nun stratejik bir parçasıdır.

2004 yılından beri devlete ait Guangzhou Liman Grubu tarafından işletilen liman, Şehir Merkezi Limanı, Huangpu Limanı, Xinsha Limanı ve Nansha Liman Alanları gibi dört ana alandan oluşuyor.

Guangzhou Limanı, 2023 yılında bir önceki yıla göre %2,5'lik bir artışla 20,8 milyon TEU'luk bir iş hacmine ulaşarak önemli bir performans sergiledi. Bu artış, limanın bölgesel ve küresel ticaretteki kilit rolünü ortaya koyuyor.

7. Tianjin Limanı: 21,8 milyon TEU
Tianjin Limanı, Kuzey Çin'in en büyük limanıdır. Başkent Pekin'e açılan ana deniz kapısı olarak kabul edilir. 1952 yılında Bohai Körfezi'nin batı kıyısında açılan Tianjin Xingang veya Tianjin Yeni Limanı olarak da bilinir.

Tianjin Limanı, 121.000 hektarlık bir alanı kaplamaktadır. 31,9 km'den fazla rıhtım kıyı şeridine sahiptir. Ayrıca, 140 bağlama yeri ve 94 halka açık bağlama yeri işletmektedir. Liman; Kuzey Limanı, Doğu Limanı, Güney Limanı ve Haihe Tanggu Limanı olmak üzere dört ana alandan oluşuyor. Bu bölgeler, konteyner elleçleme, genel kargo işleme, sıvı ve kuru dökme yük işleme ile kıyı gemilerinin kullanımını içeriyor.

Tianjin Belediye Başkanı Zhang Gong'a göre, liman terminali 2023 yılında 21,8 milyon TEU'luk bir iş hacmine ulaştı. Gong, limanda gümrükleme kolaylığı ve denetim hizmetlerinin iyileştirilmesi için çalışmaların yapıldığını da belirtiyor. Ayrıca, Tianjin Limanı, Çin ile Singapur arasındaki yeşil nakliye koridorunun önemli bir bağlantı noktasıdır.

6. Busan Limanı: 22,8 milyon TEU
Naktong Nehri'nin ağzında yer alan Busan Limanı, Güney Kore'nin en büyük limanıdır. Busan Liman İdaresi (BPA) tarafından yönetilen ve işletilen liman; Kuzey Limanı, Güney Limanı, Gamcheon Limanı, Dadaepo Limanı, uluslararası yolcu terminali ve altı konteyner terminalinden oluşmaktadır.

Toplam 1.200 hektarlık bir alana yayılan Busan Yeni Limanı, 26,8 km'lik bir rıhtım duvarına sahiptir ve aynı anda 169 geminin yanaşmasına olanak tanıyor. Limanda 37 konteyner terminali ve 8 genel kargo terminali bulunmaktadır, toplamda ise 190 bağlama yeri mevcut.

2023 yılında Busan Limanı'ndaki konteyner trafiği, bir önceki yıla göre %3,1'lik bir artışla 22,75 milyon TEU'ya ulaşarak rekor seviyeye ulaştı. Bu rakam, limanın 2021'de kırdığı önceki yıllık rekorunu 44.000 TEU'yu aştı. Bu başarı, Busan Limanı'nın bölgesel ve küresel ticaretteki önemini bir kez daha kanıtlıyor.

5. Qingdao Limanı: 26,4 milyon TEU
Sarı Deniz'de yer alan Qingdao Limanı, Otomatik Rıhtım Vinçleri, Otomatik Kılavuzlu Araçlar ve Otomatik Raylı Köprü gibi bir dizi gelişmiş sistemi kullanarak otomatik bir liman işletmektedir.

Çin'in doğusunda yer alan Qingdao Limanı, Kuşak ve Yol Girişimi'nin (BRI) önemli bir düğüm noktası olan Qingdao şehrinde bulunuyor. Liman; Dagang Limanı, Qianwan Limanı, Huangdong Petrol Limanı ve Dongjiakou Limanı olmak üzere dört alandan oluşuyor.

Devlete ait Qingdao Varlık Denetleme ve İdare Komisyonu (SASAC) tarafından işletilen liman, dünyanın en büyük demir cevheri limanı ve Çin'in en büyük ham petrol limanı olarak kabul ediliyor. Qingdao Limanı, dünya çapında 130'dan fazla ülke ve bölgedeki 450'den fazla limana bağlantı sağlıyor.

2023 yılında Qingdao Limanı, 26,39 milyon TEU taşıma kapasitesiyle önemli bir performans sergiledi. Bu rakam, bir önceki yıla göre %2,8'lik bir artış anlamına geliyor.

4. Shenzhen Limanı: 26,9 milyon TEU
Güney Çin'in Guangdong şehrinde yer alan Shenzhen Limanı, Pearl Nehri Deltası'nın güneyinde uzanan 260 kilometrelik kıyı şeridinde konumlanmış bir grup limanın toplu adıdır.

Liman, Doğu ve Batı limanları olarak adlandırılan iki ana bölüme ayrılmıştır ve beş ana konteyner terminaline ev sahipliği yapmaktadır. Limanda, 100'ün üzerinde antrepo işletmecisi, 80 denizcilik hizmeti veren firma ve 2.000'den fazla nakliye firması bulunuyor. Ayrıca, yaklaşık 40 nakliye şirketinin genel merkezi de burada yer alıyor. Shenzhen Limanı, yaklaşık 130 uluslararası konteyner hattının faaliyet gösterdiği önemli bir lojistik merkezdir.

2023 yılında, 26,89 milyon TEU elleçleme kapasitesine ulaşmasına rağmen, 2022'ye kıyasla %10,3'lük bir düşüş kaydeden Shenzhen Limanı, dünyanın en yoğun limanlarından biri olma özelliğini koruyor. Bu düşüşe rağmen, liman hala küresel ticaretin önemli bir hub'ı olarak konumunu sürdürüyor.

3. Ningbo-Zhoushan Limanı: 35,3 milyon TEU
Doğu Çin Denizi'nde parlayan bir merkez olan Ningbo-Zhoushan Limanı, Hangzhou Körfezi'nin güneydoğusunda yer alıyor. Bu liman, 2006 yılında Ningbo Limanı ve Zhoushan Limanı'nın birleşmesiyle oluşturulan birleşik bir kargo elleçleme merkezi olarak ortaya çıktı.

Ningbo-Zhoushan; Beilun Limanı, Zhenhai Haliç Limanı, eski Ningbo Limanı İç Nehir Limanı, Chuanshan Limanı bölgesi ve Daixe Limanı'nı içeriyor. Bu geniş liman kompleksi, modern ve çok amaçlı bir derin su limanı olarak hizmet veriyor. 10.000 ton ve üzeri tonajlı 39 derin su rıhtımı dahil olmak üzere toplamda 191 rıhtıma sahiptir.

2023 yılında, Ningbo-Zhoushan Limanı'nın konteyner hacmi bir önceki yıla göre %5,9 artarak 35,3 milyon TEU'yu aştı. Bu artış, limanın sürekli büyüme ve gelişme yolunda sağlam bir şekilde ilerlediğini gösteriyor. Ningbo-Zhoushan Limanı, Doğu Çin Denizi'ndeki önemli bir lojistik merkez olarak konumunu koruyarak küresel ticaretin vazgeçilmez bir parçası olmaya devam ediyor.

2. Singapur Limanı: 39 milyon TEU
Malay Yarımadası'nın güney ucundaki Singapur'da konumlanan Singapur Limanı, 123 ülkede 600'den fazla limana bağlantı sunarak önemli bir denizcilik merkezi haline gelmiştir.

Tarihsel açıdan da önem taşıyan liman, Pasir Panjang terminalinde 15 mega konteyner gemisi rıhtımı eklemek için 2,61 milyar dolar değerinde bir proje ile modernize edildi. Bu projenin Haziran 2015'te tamamlanmasıyla terminal, 130.000 TEU veya daha fazla konteyner gemisini elleçleme kapasitesine sahip hale geldi. Şu anda limanda, 2040 yılına kadar tamamlanması planlanan ve yıllık 65 milyon TEU kapasiteli olacak olan yeni nesil konteyner terminali Tuas Terminali'nin inşası devam ediyor.

2023 yılında Singapur Limanı, 2022'ye kıyasla %4,6'lık artışla rekor bir elleçleme gerçekleştirerek 39,01 milyon TEU'ya ulaştı. Bu başarı, Singapur Limanı'nın küresel ticaretteki önemini ve bağlantılarını artırarak devam ettirdiğini gösteriyor.

1. Şangay Limanı: 49 milyon TEU
Dünya çapında kargo tonajı açısından zirvede olan Şangay Limanı, Yangtze Nehri'nin ağzında konumlanmış ve 3.619 km²'lik devasa bir alanı kaplamaktadır.

Liman, yaklaşık 20 km'lik toplam rıhtım uzunluğuna sahip 125 rıhtımdan oluşuyor. Aylık olarak 2.000'den fazla konteyner gemisine hizmet veren liman, Çin'in dış ticaretinin dörtte birini gerçekleştiriyor.

Şangay Limanı'nın üç ana konteyner limanı bölgesi Wusongkou, Waigaoqiao ve Yangshan'dır. Bu bölgelerdeki konteyner terminallerinde 13 km'den fazla rıhtım uzunluğu, 43 rıhtım ve 156 rıhtım vinci bulunuyor.

Ayrıca, limanda Luojing, Wusong ve Longwu bölgelerinde iki dökme yük terminali ve üç dökme yük terminali bulunuyor. Kruvaziyer terminali ise 850 metrelik rıhtım duvarı ve dört büyük rıhtım ile birlikte 160 km²'lik bir alanı kaplıyor.

2023 yılında, Şangay Limanı'ndaki konteyner hacmi 49 milyon TEU'yu aşarak rekor bir seviyeye ulaştı. Bu, 2022'ye kıyasla 1,7 milyon TEU artış veya %3,6'lık bir üretim artışı anlamına geliyor. Şangay Limanı, küresel ticaretin nabzını tutmaya devam ederek önemli bir lojistik merkez olarak konumunu güçlendiriyor.

Limanlar Haberleri

Alaplı-Akçakoca arasına yapılan liman çalışmasında sona yaklaşıldı
13 liman, deniz seviyesinin 1 metre yükselmesiyle ciddi zarar görecek
Gerze Limanı’nın işletme hakları devrediliyor
Mersin Limanı'nın kapasitesi 1 milyon TEU artacak
Rotterdam Limanı, lojistik ağını 2025'te 'Ana Kapı' konseptiyle güçlendiriyor