“Dünya üzerinde herhangi bir iş insan gücü sınırlarındaysa, biz bunu yapabiliriz’’

Dünya üzerinde altı ülkeye hizmet veren Maritime Turkey, Norveç menşeli...

Selim AKDEMİR - Maritime Turkey Genel Müdürü

Dünya üzerinde altı ülkeye hizmet veren Maritime Turkey, Norveç menşeli Marinacc Group destekleriyle faaliyetlerine devam ediyor. 2015 yılında kurulan firma, bugüne kadar pek çok projeyi başarıyla gerçekleştirdi. Firma ile ilgili bilgileri Genel Müdür Selim Akdemir’den aldık.

Öncelikle Marinacc’ın geçmişiyle baş­layalım isterseniz. Sanırım Norveç’te bir garajdaki marangozhaneden yola çıkıp dünya devi olan bir firmadan söz ediyoruz... Bugün dünyaya yayılmış bir hizmet ağınız var. Hangi ülkelerde hizmet veriyorsunuz?

Marinacc Group olarak, Norveç’te Ma­ritime Montering ve Maritime Mobler, Polonya’da Maritime Poland, Mebb­le Morski ve Maritime Poland NUF, Romanya’da Maritime Interior, İzomarine ve SolMaritime, Hindistan’da Marinor, Rusya’da Maritime Interior, Çin Halk Cumhuriyeti’nde Maritime Interior ve Türkiye’de Maritime Turkey olarak de­nizcilik sektöründe ağırlıklı olarak yaşam yeri donatım anahtar teslim projelerinde yer almaktayız. Hangi ülkelere hizmet verdiğimize gelince, dünya üzerindeki altı kıtada hizmet vermekteyiz.

Maritime Turkey olarak şu ana kadar Norveç, Danimarka, İzlanda ve Kanada’ya ait projelerde yer aldık. Gemilerin teslimi yapıldıktan sonra, garanti kapsamında, geminin hangi ülkede olduğunun ayrımı­nı yapmaksızın hizmet vermeye devam ediyoruz.

Dünya genelinde toplam kaç çalışanınız var? Ekip oluştururken ne tür kriterleri önceliyorsunuz?

Dünya genelinde çalışan sayımız kad­rolu olarak yaklaşık 500 civarındadır, buna ilave olarak proje bazlı yaklaşık 500 taşeron personeli çalıştırılmaktadır. Ekip oluştururken grubumuzun genel felsefesi olan kalite ve güvenilir proje yönetimi hususlarını kesinlikle göz ardı etmiyo­ruz. Çalışanlarımızın evrensel kuralları benimsemiş, kaliteden ödün vermeyen yapıda ve “Zor hemen, imkansız zaman alır.” görüşüne sahip olmasına özen gös­teriyoruz. Zira; Maritime Turkey olarak sloganımız, “Dünya üzerinde herhangi bir iş insan gücü sınırlarındaysa, Maritime Turkey bunu yapabilir.’’

Marinacc’ın en genç üyesi olarak siz ne zaman kuruldunuz? Süreci anlatır mısınız?

Aslına bakarsanız Maritime Turkey artık büyümeye başladı. Grupta bizden daha genç üyeler de var. Maritime Turkey kuruluş yılı 2015. 2015’ten sonra Mari­nacc Group’a Maritime Interior/China ve Maritime Interior/Russia katıldılar.

2015 Haziran ayında kurulan şirketimizin ilk projesi, Marinacc Group’un destekle­riyle Tersan Tersanesindeki NB 63 pro­jesinin yaşam yerleri donatım malzeme paketi teslimidir. Bu projeyi müteakiben birkaç proje daha malzeme paketi teslimi yapılmış ve 2017 yılından itibaren daha çok anahtar teslim projelerde yer almaya başlamıştır. Maritime Turkey şu ana kadar 17 adet anahtar teslim proje gerçekleştirmiş olup halizhazırda donatımda olan/teslime hazırlanan 4 adet ve sözleşmesi imza sürecinde olan 3 adet anahtar teslim projesi bulunmaktadır. Proje adedi yerine üzerinde çalışılan/çalışılacak olan toplam alan üzerinden ifade edecek olursak; bugün itibariyle donatımda olan/teslime hazırlanan toplam 3287 metrekare ve sözleşme­si imza sürecinde olan toplam 4780 metrekare alanı içeren projeler sürecindeyiz.

Firma olarak ne tür hizmetler veriyor­sunuz?

Firma olarak anahtar teslim yaşam yeri donatımı yapıyoruz. Projelerimizi Proje Yö­netim Direktörlüğü ve Malzeme Yönetim, Satış ve Pazarlama, Satın Alma, Muhasebe, Finans ve İnsan Kaynakları Departmanları personeli ile yürütüyoruz. Diğer birçok altyükleniciden farklı olarak bünyemizde kadrolu olarak yaklaşık 50 mavi yaka per­sonel ile gemilerde çalışıyoruz.

Yaşam yeri donatım anahtar teslim proje­lerimiz gemi suyla buluştuğu anda başlıyor ve sahibine teslimine kadar devam ediyor. Bu süreç içinde zemin hazırlığı, izolasyon, duvar ve tavan panel kaplamaları, hareket­li ve hareketsiz mobilya donatımı, mutfak ve çamaşırhane donatımı, lumbuz kasaları ve perde/güneşliklerinin hepsi projemizin içinde oluyor. Geminin teknik şartname­sindeki isteklere bağlı olarak gerektiğinde revir/hastane, spor salonu, sauna, sinema salonu gibi alanlar da donatım kapsamı­mıza giriyor. Anahtar teslim gereği istenen donatımı yapıyoruz, gemi teslimine kadar alanları korumak için de donattığımız alanları kilitliyoruz ve teslim zamanı geldi­ğinde “anahtarları teslim” ediyoruz.

Hangi alanlarda uzmanlar çalıştırıyor­sunuz?

Beyaz yaka olarak mühendis ve mimar ağırlıklı bir yapımız var. Mavi yaka olarak ise gemi donatım ve gemi marangozu meslek kolları ve onunla bağlantılı olan meslek kolları ile çalışıyoruz.

Genellikle hangi deniz araçları hizmet alanınıza giriyor? Böyle bir ayrım var mı?

Yaşam yeri donatımı için platform ayırımı yapmıyoruz. Bu bir yolcu gemisi, bir off shore gemisi, canlı balık taşıyıcı, balık fabrika gemisi veya herhangi bir yüzer platform olabilir.

Sadece yurtiçine mi hizmet veriyorsu­nuz? Yurtdışı çalışmalarınız var mı?

Şu an itibariyle sadece yurtiçinde hizmet veriyoruz ancak önümüzdeki dönemlerde özellikle Çin Halk Cumhuriyeti’nde yürü­yen projelerde yer almak üzere bürokratik işlemlerin ön çalışmasını yapıyoruz.

Denizcilik alanı risklerle dolu, sıkıntının bolca yaşandığı bir alan... Sanırım böyle bir sektöre yönelik neşeli, ferah ve iç açı­cı tasarımlar isteniyordur. Tasarımlara nasıl karar veriyorsunuz?

Tasarımlarımızı teknik şartnamelerde geçen genel aranjman planlarına göre yapıyoruz. Sözleşmeler imzalandıktan sonra gemi sahipleri veya temsilcileri ile “color book” dediğimiz geminin renk ka­taloğu oluşturuluyor. Bu katalogda duvar panellerinden kullanılacak ofis sandalye­sine kadar her malzemenin rengi ve tipi seçilyor. Tabii ki bu toplantılarda özellikle iç mimarlarımız ve proje müdürlerimiz yönlendirmelerini yapıyorlar.

Son olarak alanınızla ilgili yaşadığınız sıkıntılar nelerdir, beklentilerinizi öğre­nebilir miyiz?

Tersaneler için bir geminin doğum hasta­nesi diyebiliriz. Her doğum sancılı olur ve sonunda yeni bir hayat başlar. Biz de her yeni doğum sürecinin sonunda gemimiz sahibine onun da memnun olduğu şekilde teslim edildiğinde tüm sancılarımızı unutuyoruz.

Tersaneler birçok disiplini içinde barın­dıran kompleks üretim merkezleridir. Sektörde alanında çok iyi yetişmiş perso­nel var. Gözlemlediğimiz en büyük sıkıntı planlama ve proje yönetiminde ama bun­lar da sıkı koordine ve iletişim ile aşılıyor.

Beklentimiz ise tüm bu gemilerin inşasın­da/donatımında nasıl yerli işçilik kulla­nıyorsak, birgün kendi tasarımımız ve kendi malzemelerimizle bu yeni gemileri müşterilere teslim etmek.

Not: Bu röportaj Deniz Endüstri dergimizin Mayıs-Haziran 2019 - 66. sayısında yayımlanmıştır.

Röportajlar Haberleri

“Sektörün karbondan arındırılması, yeni fırsatlarla dolu bir dönüşüm sürecidir.” 
“Karbonsuzlaştırma, denizciliğin bugüne kadar karşılaştığı en büyük iştir.” 
“Sadece çok az müteahhitin yapabildiği işleri yapıyoruz.” 
“Mobil yangın söndürme sistemlerimiz, yüksek verimlilik sağlıyor.” 
“Her birey daha yaşanabilir bir çevre için üzerine düşeni yapmalıdır.”