DEVA Partili Rızvanoğlu, Salda Gölü’ne dökülen asfaltı Bakan Kurum’a sordu

DEVA Partili Milletvekili Evrim Rızvanoğlu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a sordu: 'Özel Çevre Koruma Bölgesi statüsünde olan Salda Gölü’ne asfalt dökülmesi Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?'

Demokrasi ve Atılım Partisi (DEVA Partisi) Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Evrim Rızvanoğlu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’a yanıtlamasıyla talebiyle Salda Gölü’ne asfalt dökülmesine ilişkin soru önergesi verdi.

Rızvanoğlu Salda Gölü’nün önemine değinerek, “Ülkemizin doğal güzelliklerinden biri olan Burdur’daki Salda Gölü, sahip olduğu beyaz kumları ve turkuaz renkli sularıyla Türkiye’nin Maldivler’i olarak anılmaktadır. Göl bu yönüyle dünyaca ünlü büyük bir popülariteye de sahiptir. Ne yazık ki son yıllarda ekosistem üzerinde yapılan çeşitli çalışmalar, gölün doğal yapısını tehdit etmekte ve ciddi çevresel sorunlara yol açma riski bulundurmaktadır. Bunlardan biri de Özel Çevre Koruma Bölgesi statüsünde olan ve ayakkabı ile dahi girilmemesi gereken Salda Gölü’ne yapılan asfalt yol çalışmasıdır” dedi.

‘Asfalt çalışması biyoçeşitlilik kaybına neden olabilir’
Rızvanoğlu asfaltın göle verebileceği zararları gündeme getirerek “Asfalt malzemesi içerisinde bulunan kimyasalların suya karışması durumunda, su ekosistemi, balıklar ve yaban hayatı üzerinde geri dönülemez zararlar oluşabilecektir. Bu risk Salda Gölü’nün beyaz kumları ve turkuaz renginin de yok olmasına neden olabileceği gibi, bölgenin ekoturizm potansiyelini de olumsuz yönde etkileyecektir. Bu durum ayrıca, sadece burada yaşayan ve mutlak surette korunması gereken ‘Salda Yosun Balığı’ gibi türlerin varlığını da tehdit etmektedir. Bahse konu balık dünyada ve bölgemizde önemli bir biyoçeşitlilik göstergesidir” ifadelerinde bulundu.

Rızvanoğlu’nun önergesinde şu sorular yer aldı:

1- Özel Çevre Koruma Bölgesi statüsünde olan Salda Gölü’ne yol yapımı için asfalt dökülmesi Bakanlığınızın bilgisi dahilinde midir?

2- Bahse konu yol yapılırken ekosisteme ve çevreye verebileceği zararlar hakkında bilim insanlarının görüşüne başvurulmuş mudur? Bu çalışma hangi izinler doğrultusunda gerçekleşmiştir?

3- Salda Gölü’nde yapılan çalışmaların su kalitesi üzerindeki etkilerini izlemek amacıyla düzenli olarak su analizleri yapılmakta mıdır? Bu çalışma sonrasında yapılan analizlerin sonuçları nelerdir?

4- Asfalt dökülmesi ve diğer faaliyetlerin, bölgedeki balıklar, yaban hayatı ve genel su ekosistemi üzerindeki olumsuz etkilerini önlemek için alınan tedbirler nelerdir?

5- Asfalt dökülmesi sonucu oluşabilecek kimyasal kirliliğin önlenmesi için hangi tedbirler alınmıştır? Bu tedbirlerin yeterli olduğunu düşünüyor musunuz?

6- Asfaltı kaldırılarak, ekosisteme uygun ve bölgenin doğal yapısını koruyacak şekilde bahse konu yolu trafiğe kapatmayı düşünüyor musunuz?

7- Salda Gölü’nün Kayadibi bölgesinde suyun ve beyazlıkların karardığı kamuoyuna yansımaktadır. Bu duruma neden olan etkenler ile ilgili herhangi bir araştırma veya inceleme yapılmış mıdır? Yapıldıysa bunlar nelerdir?

8- Salda Gölü’nü korumak ve UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne aldırmak için yapılan bir çalışmanız bulunmakta mıdır? Bu haliyle UNESCO’nun listeye dahil edileceğini düşünüyor musunuz?

9- Burdur’daki paylaşımlı bisiklet yolu toplam ne kadardır? Bisiklet yollarının kamu yararını da gözetecek şekilde Salda Gölü yerine başka noktalara yapılması konusunda çalışmalarınız bulunmakta mıdır?

Deniz ve Çevre Haberleri

İznik Gölü'nde su çekilmesi yer yer 150 metreye ulaştı
İzmir Körfezi'ne yönelik "İzmir İçin Nefes" projesi tanıtıldı
Karaya vuran dev Fin balinası şaşkınlık yarattı
"HMS Majestic" batığına 400 ıstakoz bırakıldı
İzmit Körfezi'nin dip çamuru temizliği projesi, COP29'da anlatılacak