“Derince’de Türkiye için çok önemli bir adım olan intermodal lojistik merkez üssü kuruyoruz.”

Şeyda Güre Safiport Derince Genel Müdürü Derince Limanı’nın 39 yıllığına işletmesini alan Safi Holding, Safiport Derince adıyla işlettiği limana yatırım üstüne yatırım yapıyor.

Şeyda GÜRE - SAFİPORT Derince Genel Müdürü

Limanın devir sürecinin üzerinden yaklaşık bir yıl geçmiş olmasına rağmen önemli mesafeler kateden limanın devir sürecini, yapılan yatırımları ve gelecek planlarını Genel Müdür Şeyda GÜRE ile konuştuk.

Derince Limanı'nı devraldığınızın üzerinden yaklaşık 1 yıl geçti. Şu ana kadar yapılanlardan kısaca bahseder misiniz?

Özelleştirme kapsamında 39 yıllığına işletme hakkını satın aldığımız ve Türkiye’nin en büyük limanı olmayı hedefleyen Safiport Derince; Marmara Bölgesi’nde, İzmit Körfezi’nin kuzeyinde yer alıyor.  Limanımızın geniş kapsamlı olanakları sayesinde; Ro-Ro, proje kargo, dökme yük, genel kargo, sıvı dökme yük, konteyner ve vagon gibi her türlü kargo çeşitlerine hizmet veriliyor.

Devir sürecinde ilave yatırımlar yapılacağı gibi bir koşuldan bahsedilmişti. Ne gibi ek yatırımlar yapılması düşünülmektedir?

Mevcut kullanılan 450.000 m²’lik liman alanımızı genişleterek 1.200.000 m² saha kapasitesine çıkartmayı hedefliyoruz.

Limanda başlayacak yapılandırma çalışmaları, mevcut liman operasyonunu aksatmayacak şekilde tamamlanacak. Limanda bulunan mevcut toplam 4500 m²’lik (2000 m² + 2500m²) kapalı antrepoların sayısı ve alanları arttırılacak. Yapılacak olan genişleme çalışmaları sayesinde Safiport Derince’de her bir yük çeşidi için rıhtımlar sınıflandırılarak konteyner hacminin 2.500.000 TEU’ya, dökme yük kapasitesinin 10.000.000 ton/yıla; katlı otopark projesi ile de araç sayısının  1.500.000 adete çıkartılması hedefleniyor. Uygulanacak tasarım ile hedeflediğimiz kapasite artırımı sayesinde limandaki operasyon kalitesinin de daha iyi hale geleceğini söyleyebiliriz. Safiport Derince olarak hedeflediğimiz hacimlerle Marmara Bölgesi’nin lojistik merkezi haline geleceğiz. Yarattığımız iş imkânları ile Türkiye ekonomisine önemli ölçüde katkı sağlayacağımızı da söyleyebilirim.

Safiport Derince olarak ekipman alımlarına başladık. Mobile Harbour Crane (MHC) siparişlerimizi verdik. Safiport Derince ilk MHC operasyonuna Mayıs 2016’ da başlıyor.

2 adet elektrikli 125 MT Gottwald MHC’ler hem konteyner, hem dökme yük hem de proje yükü elleçleyebilecek. Bu MHC’ler senkronize bir şekilde tek parçada 250 tonluk yükü kaldırabilecek.

Dökme yükler ve çelik işleri için satın aldığımız Sennebogen 870 Model elektrikli kreyn ile 40.000 tonluk gemileri elleçleyebileceğiz. Mart 2016’da hizmete girecek.

İstif ve demiryolu yük aktarma istasyonu için sipariş edilen 4 adet dolu konteyner forklifti (reach stacker), 1 adet boş makinası (empty container handler) Konecranes tarafından Nisan ayında limanımıza teslim edilecek. Terminal çekicilerini ise Terberg firmasına sipariş ettik.

2018’de tamamlanacak 1. faz yatırımlarımız için 6 adet Ship To Shore (STS), 20 adet Rubber Tyred Gantry (RTG), ayrıca hali hazırda aktif olan demiryolu yük aktarma istasyonu için 2 adet Rail Mounted Gantry (RMG) satın alma ihalesi Mart 2016’da tamamlanacak.

Safiport Derince'de şu anki kapasite ve verilen hizmetlerle ilgili bilgi alabilir miyiz?

Safiport Derince’de, multi-purpose (çok amaçlı) bir liman için liman yapılandırma çalışmalarımıza başladık. Mevcut kullanılan 450.000 m²’lik liman alanımızı genişleterek 1.200.000 m² saha kapasitesine çıkartmayı hedefliyoruz.

Limanda bulunan mevcut toplam 4500 m²’lik (2000 m² + 2500m²) kapalı antrepoların sayısı ve alanları arttırılacak. Yapılacak olan genişleme çalışmaları sayesinde Safiport Derince’de her bir yük çeşidi için rıhtımlar sınıflandırılarak konteyner hacminin 2.500.000 TEU’ya, dökme yük kapasitesinin 10.000.000 ton/yıl’a; katlı otopark projesi ile de araç sayısının  1.500.000 adete çıkartılması hedefleniyor.

Limanın, bölge insanına zaten ciddi bir çalışma alanı açtığı kuşkusuz. İlave yatırımlarla bu istihdamın artacağını söyleyebilir miyiz?

Özelleştirme Yüksek Kurulu kararı gereği yapılacak yatırım ile tesisimiz, bölgeye hizmet veren en büyük liman olacaktır. Yatırımlar tamamlandığında yaklaşık 500 kişi olan istihdam sayısının 2 bin 500 kişiye çıkacak. Safiport Derince’de inşaat süresince sadece Türk mühendis ve müteahhitler ile çalışacağız. Mevcut liman çalışanlarımızın %90’ı Kocaeli bölgesinde ikamet ediyor. Safiport Derince’de istihdam anlamında bölgeye katkımız oldukça fazla ve yapılanma ile birlikte bu oran daha da artacaktır. 

Safiport'un önemli avantajlarından biri de içerisinde bir demiryolu terminali olması. Bu konuda sizin yapacağınız ek çalışmalar olacak mı?

Safiport Derince, Körfez Bölgesi’nde içinde demiryolu terminali olan tek liman; limanın bu özelliği yani demiryolu bağlantısı her türlü yükü demiryolu üzerinden de elleçlememize izin veriyor. Yapılandırma çalışmaları ile birlikte ray hattının rıhtıma kadar getirildiği tek liman olan Safiport Derince, genelde limanlarda deniz ve kara arasında gerçekleşen yük elleçlemelerinde üçüncü ayak olan ‘demiryolu’nu ekliyor ve “Deniz-Kara-Demiryolu” arasında bir taşımacılık fırsatı sunuyor. Bu ayrıcalık Derince’yi “Demiryolu Limanı” olarak tanımlamamıza olanak sağlamakta. Safiport Derince olarak Türkiye için çok önemli bir adım olan ve uzun yıllardır gelişmesi beklenen demiryolu taşımacılığı için büyük bir adım atarak Derince’de “intermodal lojistik merkez üssü” kuruyoruz. Böylece Uzakdoğu'dan Avrupa ve Afrika'ya kadar bütünleşik hizmet verecek bir organizasyonu gerçekleştirmiş oluyoruz.

Haziran ayında seferlerin başlaması için görüşmeler yaptığımız Ukrayna ile son aşamaya gelmiş durumdayız. Karşılıklı gemi ile vagon, tır ve Ro-Ro seferlerinin limanımızla bağlantılı çalışmaları başlıyor. Safiport Derince’den başlayacak olan ferri vagon seferleri için Ukrayna harici üç ülkeyle daha bağlantı sağlayacağız.

Demiryolu içeren bir liman olmak uluslararası pazarda da ülkemizin elini güçlendiren bir avantaj olsa gerek...

Türkiye’nin kalkınma planlarında yer alan demiryolu atılımları Safiport Derince olarak bizim projelerimiz arasında da yerini almış durumda. Limancılığın gelişmesinin yanında yeni hükümet politikaları ile Türkiye’de demiryolunun uluslararası ve bölgesel çapta öneminin artacağı kuşkusuz bir gerçek. Türkiye’nin lojistik konumunun güçlendirilmesi, dünya ile rekabet edebilir hale gelebilmesi için TCDD şebekesinin özel taşıyıcılara açılacağı ve demiryolu taşımacılığında serbestleşmenin sağlanacağını biliyoruz. Demiryolu taşımacılığını güçlendirmek istiyoruz, zaten limanımız bunun için her türlü donanıma ve özelliğe sahip bir liman. Lojistik ve demiryolu yatırımlarım ile Safiport Derince olarak intermodal lojistik merkezimizi kuruyoruz.

Hedeflenen rakamlar nedir?

Safiport Derince’de demiryolu üzerinden gelecek yük hedefimiz 4 milyon ton. 2019 yılının sonuna kadar 1 milyon ton bağlantı yapılmış durumda. 2016 yılının ikinci çeyreğinde demiryolu üzerindeki yükleri elleçleyebilecek konumda olacağız. 2017 yılının ortalarında ise demiryolu üzerindeki yükler için otomatik istifleme vinçleri (RMG) limanımızda hazır olacak. Bu vinçler sayesinde 8 ray hattı, 2 kara hattı aynı anda elleçlenebilecek. Türkiye’de ilk olacak RMG (Rail Mounted Gantry Crane) adlı vinçler sayesinde taşımacılıkta hız kazanıp zamandan tasarruf edeceğiz.

Safiport Derince olarak Türkiye’de bu büyüklükte yapılacak ve “ilk” denilebilecek lojistik merkez yatırımımıza hemen başlıyoruz.  2016 yılının ikinci çeyreğinde demiryolu ile hizmet verebileceğiz. Safiport Derince olarak bu sektörde çok az limanın sahip olduğu bir olanağı fırsata dönüştürüyoruz. Bu proje hem Türkiye hem de Safiport Derince adına çok önemli bir adım.

Türkiye’nin Cumhuriyet’in 100 Yılında Hükümetimizin hedefi doğrultusunda “İhracat Artışının Sağlanması” çerçevesinde  hedef mal ihracatımızın 2023 yılında 500 milyar dolara ulaşması için Safiport Limanı olarak katkı sağlamaktır.

Safiport'un, otomotiv sektörü açısından da kritik bir misyon üstlendiğini söyleyebilir miyiz? Sizin gelişmenize paralel bu sektörde de önemli gelişmeler olacak sanırım.

Limanımızdan otomotiv sektörünün iki markası ihracat işlemi yapmaktadır. Otomotiv firmalarının yeni modelleri üretmeleri ile her yıl ihracat rakamları artmaktadır. Limanımızda ilk etap yatırım planımızda minimum 10.000 araç kapasiteli kapalı otoparklar bulunmaktadır. İthal otomobil markalarının hemen hemen hepsine hizmet vermekteyiz.

Günümüzde otomotiv sektörü, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkeler için oldukça önemli bir konumdadır. Güçlü bir otomotiv sektörü, sanayileşmiş ülkelerin ortak özelliklerinden biridir. Otomotiv sektörünün bu kadar önemli olmasının başlıca nedeni otomotivin diğer sektörlerle olan bağlantısıdır. Otomotiv sektörü başka birçok sektörün ürettiklerinden yararlanır; bunların başında demir-çelik, cam, plastik, tekstil, elektrik ve elektronik sektörleri gelmektedir. Safiport Derince olarak otomotiv sektörü ile birlikte büyümeyi hedefliyoruz.

Çevre konusundaki duyarlılığınızı, bugüne kadarki açıklamalarınızdan takip ediyoruz. Yönetim olarak bu konudaki çalışmalarınızdan da söz edebilir misiniz?

  • Çevre mevzuatı açısından; atıkların kontrolü ve bertarafına yönelik çalışma kapsamında, atıkların depolandığı alan için Tehlikeli Atık Geçici Depolama İzni aldık ve atık sahasına bir sorumlu atadık. Bu şekilde işletmeden kaynaklı atıklar kontrollü olarak toplanarak atık sahasına getirilmektedir.
  • Çevre mevzuatı ve atıklar kapsamında personele yönelik (saha çalışanlarına) eğitim verildi ve teşvik amaçlı sertifika düzenlendi.
  •  5 Haziran 2015’te Dünya Çevre Günü etkinliği adı altında, çalışan personelimizin çocuklarına yönelik,  kompoziyson ve resim konulu bir yarışma düzenledik. Dereceye giren ve diğer katılım gerçekleştiren tüm öğrencilerimize hediyelerini verdik.
  • Faaliyet konumuza esas Çevre İzin Belgesini aldık.
  • Gerçekleştirilecek  yatırımlar için ÇED Belgemizi aldık.
  • Gemilerden kaynaklı atıklar atık kabul muafiyet yazımızı aldık.

Son olarak insan kaynakları politikanızdan bahsetmenizi ve insan kaynağı açısından uluslararası pazarda nerede olduğumuza dair bir değerlendirme rica edeceğim.

Safiport Derince olarak insan kaynakları alanındaki çalışmalarımıza çok önem veriyoruz. Karşılıklı güven ve saygının hakim olduğu bir ortamda, katılımcılığı, ekip çalışmasını, girişimciliği, yaratıcılığı ve verimi destekleyerek Safiport Derince’yi çalışanlarıyla birlikte büyük bir aile haline getirmek ve bu gelişimi sürekli kılmak en büyük arzumuz. İnsan Kaynakları alanındaki uygulamalarımızdan bazıları şirketimizde çalışmaların etkin ve verimli bir şekilde yürütülmesini sağlayacak insan kaynağının planlanması, seçilmesi, işe alınması, görevlendirilmesi, geliştirilmesi, eğitim ihtiyaçlarının belirlenerek karşılanmasına yönelik planların yapılması, uygulanması, yetkinliklerin belirlenmesi, performans yönetimi, kariyer planlaması, çalışmaların uygun metotlarla gerçekleştirilmesidir.

İnsan Kaynakları Politikamızın Temel İlkeleri;

Görevinin gerektirdiği bilgi ve beceriye sahip kaliteli insan gücünü bünyesinde kazandırmak ve doğru insanı doğru işte istihdam etmek,

Görevini yerine getirecek personeli  yetkinlik ve niteliklerine göre tespit ederek en iyiye ulaştırmak,

Eğitimi her kademedeki personel için verimlilik ve motivasyon attırıcı bir faktör olarak görmek,

Çalışanların fikirlerini dile getirebilecekleri etkin bir iletişim ve motivasyon ortamı sağlamak,

Çalışanların kişisel ve mesleki gelişimlerini ön planda tutarak sürekli öğrenmeyi ve gelişimi desteklemek,

Stratejilerini planlarken sadece kısa vadeli çözümler üzerine odaklanmak yerine uzun vadede değer yaratmak için hedeflerini çevresel ve sosyo-ekonomik boyutlarını da değerlendirerek belirleyecek bilinci yaygınlaştırmak,

İş sağlığı ve güvenliği ile çevre faktörünü ön plana almak, acil durumlara müdahale edebilecek şekilde yapılanmak,

Çalışan performanslarını değerlendirerek ödüllendirmeyi teşvik etmek,

Çalışanlardan anket ve benzeri yollarla görüşleri alınarak yapılacak uygulamalara yön vermek.   

Not: Bu röportaj Deniz Endüstri dergimizin Mart-Nisan 2016 - 47. sayımızda yayımlanmıştır.

Röportajlar Haberleri

“Yeni inşa projelerinde başarı, mühendislik detaylarına gösterilen özenle başlar.”
“Yeni nesil teknolojilerle daha hızlı ve hassas çözümler sunuyoruz.” 
“Sektörün karbondan arındırılması, yeni fırsatlarla dolu bir dönüşüm sürecidir.” 
“Karbonsuzlaştırma, denizciliğin bugüne kadar karşılaştığı en büyük iştir.” 
“Sadece çok az müteahhitin yapabildiği işleri yapıyoruz.”