Denizlerdeki Plastik Çöplerin Azaltılması Projesi 2025'e Kadar Uzatıldı

Denizlerdeki Plastik Çöplerin Azaltılması Küresel Projesi, Norveç Kalkınma İşbirliği Ajansı'nın (Norad) desteğiyle yeni hedeflere yelken açıyor.

Gelişmekte olan ülkelerdeki deniz taşımacılığı ve balıkçılık sektörlerinin plastik kirliliğini azaltma çabalarına önemli bir katkı sağlayan GloLitter Ortaklıkları Projesi, 2025 yılına kadar uzatıldı. Bu karar, projenin ana bağışçısı olan Norad tarafından alındı. Proje, IMO (Uluslararası Denizcilik Örgütü) ve Birleşmiş Milletler Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından ortaklaşa yürütülüyor.

Yeni bitiş tarihi olan Aralık 2025, projenin planlanan faaliyetlerini tamamlaması için ek zaman tanıyacak. Bu süre zarfında, seçilen ortak ülkelerin liman atık yönetimi planları (PWMP) geliştirmelerine destek sağlanacak, ulusal ve bölgesel düzeyde liman devleti kontrolü (PSC) eğitimleri düzenlenecek ve deniz plastik çöpünü (SBMPL) ele almak için yasal ve politika reformları ilerletilecek.

Projenin Başarıları ve Gelecek Hedefleri

GloLitter projesi, Aralık 2019'dan bu yana önemli ilerlemeler kaydetti. Bu süreçte Ulusal Eylem Planları (NAP'ler) oluşturuldu, bölgesel ortaklıklar kolaylaştırıldı ve mevcut yönetmeliklerin uygulanmasına yardımcı olacak birçok bilgi ürünü üretildi. Özellikle, IMO'nun Gemilerden Kirliliğin Önlenmesine Dair Uluslararası Sözleşmesi (MARPOL) Ek V'nin uygulanmasına yönelik adımlar atıldı.

Proje kapsamında binlerce katılımcı, hem yüz yüze hem de sanal olarak düzenlenen eğitimlere katıldı. Kadınların bu etkinliklere katılımı, proje için temel bir odak noktası oldu. Ülkeler, gemilerden gelen çöplerin kontrolüyle ilgili uluslararası antlaşma yükümlülüklerini (MARPOL Ek V) ve Balıkçılık Ekipmanlarının İşaretlenmesine İlişkin FAO Gönüllü Yönergelerini uygulamak için desteklendi.

Bölgesel Çöp Projesi (RegLitter) ve Diğer Girişimler

GloLitter projesi, nakliye ve balıkçılıktan kaynaklanan plastik çöpleri ele alan geniş kapsamlı bir programın parçası. Bu programın bir başka önemli bileşeni olan Bölgesel Çöp Projesi (RegLitter), özellikle Asya ülkelerinde deniz tabanlı plastik çöp kaynaklarının ele alınmasında ulusal öncelikleri destekleyecek ve bölgesel ortaklıkların uygulanmasını teşvik edecek.

Projenin devam eden başarılarını sürdürmek ve genişletmek amacıyla 2025 sonrası için yeni bağışçıların desteğini sağlamak üzere çalışmalar da devam ediyor. Bu yeni tekliflerle ulusal eylem planlarında belirlenen önceliklerin uygulanması, bölgesel ortak girişimlerin ilerletilmesi ve nakliye ve balıkçılık sektörlerinden kaynaklanan deniz plastik çöpleriyle mücadele için yenilikçi çözümler geliştirilmesi hedefleniyor.

Deniz ve Çevre Haberleri

Marmara Denizi için "Müsilaj Bilim ve Teknik Kurulu" toplanıyor
Marmara'da denizanası artışı müsilaj riskini yükseltiyor
Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanın'dan müsilaj açıklaması
Mersin'de denizi kirleten gemiye 20 milyon 484 bin 576 lira ceza kesildi
Denizlerdeki istilacı türler "TurIST" sistemiyle önlenecek