Denizden nükleer yakıt üretebilmek artık mümkün

Dünya’nın yüzeyinin büyük bir kısmını kaplayan okyanuslar, birçok canlı türüne...

Dünya’nın yüzeyinin büyük bir kısmını kaplayan okyanuslar, birçok canlı türüne ev sahipliği yapmanın yanı sıra, içerdikleri uranyum iyonlarını da barındırıyorlar. Ve eğer bu özel iyonları sudan çıkarabilirsek, bunlar nükleer enerji üretmek için sürdürülebilir bir yakıt kaynağı olabilir. ACS Central Science’de yayınlanan bir araştırma, mevcut yöntemlere göre deniz suyundan zor elde edilen uranyum iyonlarını daha verimli bir şekilde çekmek için elektrokimyasal çıkarma ile kullanılmak üzere bir malzeme geliştirmiş durumda.

Denizden nükleer yakıt üretebilmek mümkün hale geliyor
Bilim insanları, atomun içinde doğal olarak depolanan enerjiyi çıkarmak için kullanılan nükleer enerji reaktörlerinde kullanılan uranyumu deniz suyundan çıkarmak için etkili bir yöntem geliştirdi. Bu süreç, atomu parçalayarak ısı ve elektrik enerjisi elde etme süreci olan fisyonu içerir.

Uranyum, bu süreç için ideal bir elementtir çünkü tüm formları kararsız ve radyoaktif özellik gösteriyor. Bu da onu bölmenin kolay olmasını sağlıyor. Ancak şu anda, uranyum genellikle kayalardan çıkartılır, ancak bu madde sınırlıdır. Araştırmacılar, denizlerde çözünmüş uranil iyonları olarak bulunan 4.5 milyar ton uranyumu kullanma potansiyeli olduğunu tahmin ediyorlar. Ancak, bu iyonları çıkarmak zor çünkü mevcut malzemeler yeterince etkili değil. Bu sorunu aşmak için bilim insanları, deniz suyundan uranyum iyonlarını çekebilecek çok sayıda mikroskobik oyuk ve çatlak içeren bir elektrot malzemesi geliştirdi.

Deneylerde, kaplı bezin uranyum iyonlarını çekmede diğer malzemelerden daha etkili olduğu ve elektrokimyasal yöntemin doğal birikmeye kıyasla üç kat daha hızlı olduğu gözlendi. Bu çalışma, deniz suyundan uranyum yakalamanın etkili bir yolunu sunarak okyanusları nükleer enerji yakıtının yeni kaynakları olarak açabilir.
  

Bilim ve Teknoloji Haberleri

Grönland buzunun altında ilkel bir göl bulundu
Uranüs'te yaşamı destekleyebilecek okyanuslar olabileceği açıklandı
Yosunlardan gübre ve biyoplastik üretilecek
Marmara'da olası büyük depremde 3 metrelik tsunami uyarısı
"Denizin akciğerleri"nin depoladığı karbon miktarı belirlenecek