"Denizcilik, ülkemizde gelişme hızı açısından örnek alınacak lider bir sektör"

İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın ağustos ayı meclis toplantısı, 3 Ağustos 2023 Perşembe günü yapıldı. 

İMEAK DTO Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran yaptığı konuşmada, ekonomik ve denizcilik sektörüne ilişkin konularda değerlendirmelerde bulundu.

Küresel ekonominin bir resesyona gitmekten ziyade yumuşak iniş sürecinde olduğuna dair beklentilerin korunduğunu belirten Tamer Kıran, jeopolitik gelişmeler ve OPEC ülkelerinin arz yönlü kısıtlamalarının enerji fiyatlarındaki yukarı yönlü riskleri arttırdığına dikkat çekti.

Bir diğer riskin de gıda fiyatlarında göründüğünü belirten Tamer Kıran, dünyayı yakından ilgilendiren tahıl anlaşmasının Rusya’nın tek taraflı kararıyla Temmuz ayı itibarıyla sona erdiğini hatırlatarak, şunları söyledi:

“Geldiğimiz nokta itibarıyla henüz somut bir sonuca ulaşılamazken, temel gıdaya makul fiyatla ulaşabilme konusunda umutların yine Türkiye’ye bağlandığını müşahede ediyoruz. Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın, Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Putin ile yapmaları beklenen görüşmeden olumlu bir sonuca ulaşacaklarına ve soruna çözüm bulacaklarına yönelik önemli bir beklenti oluştu. Temennimiz inşallah beklentiler gerçekleşir ve tahıl koridorunun yeniden devreye girmesiyle özellikle kuraklık nedeni ile kıtlık tehlikesi ile karşı karşıya kalan Afrika’nın birçok ülkesi için büyük sorun olan temel gıda ürünlerini temin güçlüğü insani bir drama dönüşmez.”

Tamer Kıran, UAB Denizcilik Genel Müdürlüğünün, Karadeniz’de seyir yapacak Türk Bayraklı gemiler için; "ISPS Kod Güvenlik Seviyesinin" en yüksek güvenlik tedbirlerini içeren seviye 3 olarak belirlendiğine ilişkin önemli bir duyuru yaptığını hatırlatarak, bölgedeki gelişmeleri dikkatle takip ettiklerini bildirdi.

“Türkiye İçin Denizcilik Sektörü Vazgeçilmezdir”
Denizcilik sektörünün, uluslararası ticaretin %85'inden fazlasını ve yılda yaklaşık 12 milyar tonu aşkın kargoyu taşıyarak, küresel tedarik zincirlerinin temelini oluşturduğunu, başta pandemi dönemi olmak üzere, hala devam eden Rusya-Ukrayna Savaşı ve dünyayı etkileyen önemli krizlerde, denizcilik sektörünün ne kadar hayati bir öneme sahip olduğu çok net bir şekilde görüldüğünü kaydeden Tamer Kıran, bir deniz ülkesi olan Türkiye için denizcilik sektörünün vazgeçilmez olduğunu vurguladı.

Denizcilik sektörünün ülkemizde gelişme hızı açısından örnek alınacak lider bir sektör olduğunu belirten Tamer Kıran, 2023 yılı başı itibarıyla Türk denizciliğinin taşıma kapasitesi dünyanın en büyük filosunu kontrol eden ülkeler sıralamasında 41 milyon DWT taşıma kapasitesiyle 14.  sırada yer aldığını kaydetti.

Tamer Kıran, son yıllarda Doğu Akdeniz ve Karadeniz de yapılan hidrokarbon arayışları, Sakarya açık deniz alanında bulunan doğalgazın 170 km’lik su altı boru hattıyla karaya taşınması, Türkiye’nin derin su sondaj gemisi filosuna sahip olması, derin su sondaj teknolojisini ülkemize getirip kullanmasını çok önemli gelişmeler olarak sıraladı.  

Türkiye’nin, gemi inşası, tamiri, bakımı ve onarımında büyük başarılara imza atan bir ülke haline geldiğini belirten Tamer Kıran, bunun yanında tersanelerimizde inşa edilen ve Deniz Kuvvetlerine teslim edilen TCG-Anadolu L-400 Çok maksatlı Amfibi Hücum Gemisi, askeri ve sivil tersanelerde inşa edilen farklı tonaj ve sınıfta savaş gemileri, Gölcük Askeri Tersanesinde özel sektör desteğiyle inşa edilen Reis sınıfı denizaltıların savunma sanayisinde ulaşılan noktanın birer kanıtı olduğunu vurguladı.  

Yeşil Dönüşüm ve Deniz Ticaretinde Oyunun Kurallarını Değiştirecek Yeni Kurallar
Yeşil Dönüşüm konusunda Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) ve Avrupa Birliği’nin (AB) deniz ticaretinde oyunun kurallarını tümden değiştirecek yeni kuralları birbiri ardına uygulamaya koyduğunu hatırlatan Tamer Kıran, alınan kararlar hakkında bilgi verdi.

Avrupa Birliği’nin (AB), denizcilik sektörünün AB Emisyon Ticaret Sistemine (ETS) dahil edilmesi ve Denizcilik Yakıt İnisiyatifini (Fuel EU Maritime) AB Yeşil mutabakat regülasyonu içerisine aldığını belirten Tamer Kıran, bununla ilgili mevzuatın AB resmi gazetesinde 16 Mayıs 2023’te yayınlandığını, 1 Ocak 2024 ten itibaren uygulanmaya başlayacağını belirterek, şunları söyledi:

“(ETS sisteminin devreye girmesiyle Türk bayraklı ve Yabancı bayraklı Türk sahipli gemilere finansal yükü ne olurdu?) sorusuna yanıt aramak için Odamızca yapılan bir çalışmanın sonucuna göre; 1 Ocak 2022 itibarıyla ETS bedeli olan 80.65 avro/ton-CO2 dikkate alındığında, 2020 yılı yakıt sarfiyatları baz alındığı takdirde filomuza toplamda 125 milyon avro ek finansal yük geldiği hesaplanmaktadır. Filomuz çalışmanın baz alındığı 2020 yılından günümüze sayıca % 15, kapasite olarak % 50 büyümüş olması nedeniyle bedelin yılda 200 milyon avroya çıkmış olması yanında günümüzde 88-100 avro arasında seyreden karbondioksit emisyon tonu için ETS bedellerinin önümüzdeki dönemde artması da beklenmektedir.”

Avrupa Birliğinin denizcilikten toplanacak finansal bedellerin en az 1,5 milyar avrosunu kendi denizcilik sektörünün yeşil dönüşüm kapsamında gemilerin, limanların ve tersanelerin inovasyon ve modernizasyon projelerine ayırmasının kesinleştiğini belirten Tamer Kıran, “IMO ve AB tarafından alınan önlemler ve yapılan düzenlemeler sonucunda ortaya çıkacak ve her geçen gün büyüme kaydeden denizcilik sektörümüzün uluslararası rekabetini olumsuz etkileyecek maliyetlerle karşılaşmamak için denizciliğin tüm alt sektörlerinde yeşil dönüşümün devlet politikası olarak benimsenmesi ve her alanda güçlendirilmesi mutlak bir zorunluluk haline gelmiştir.”  diye konuştu.

Türk denizcilik sektörünün bugünlere gelmesinde önemli kilometre taşları hakkında bilgi veren Tamer Kıran, “Geçtiğimiz son 20 yıllık dönemde çıkarılan kanun, yönetmelik, genelge, tebliğ ve benzeri kanuni düzenlemeler ile denizciliğimizin her alanında karşılaştığı sorunlar giderilmeye çalışılmış, Türk sahipli deniz ticaret filomuzun büyümesi, gemi inşa sanayimizin gelişimi ve güçlenmesi anlamında bazıları devrim niteliğinde sayılabilecek atılımlar yapılmıştır. Bu büyüme ve güçlenmeyi sağlayan başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere emeği geçen herkese sonsuz teşekkürlerimi bir kez daha ifade etmek istiyorum.” dedi.  

“Son Yıllarda Gelinen Noktadan Gurur Duyuyoruz Ama Alınacak Daha Uzun Bir Yol Var”
Türk denizciliğinin son yıllarda geldiği noktadan gurur duyduklarını ancak önümüzde alınacak daha uzun bir yol bulunduğunun bilinmesinde fayda olduğunu belirten Tamer Kıran, “Milli gelir içinde denizciliğin katkısını en az 2 katına çıkartmak, dünya denizciliğinden daha fazla pay almak, ülke olarak dünya denizciliğinde lider 10 ülke arasında yer almak hedeflerimiz doğrultusunda Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın liderliğinde, Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Abdulkadir Uraloğlu koordinasyonu ve desteği ile yeni atılımlar yapmaya hazır olduğumuzu belirtmek istiyoruz.” diye konuştu.   

İMEAK DTO’nun 41. Kuruluş Yıldönümü  
İMEAK Deniz Ticaret Odası’nın 26 Ağustos 1982 yılında kurulduğunu, bu yıl kuruluşunun 41. yıldönümünün kutlandığını belirten Tamer Kıran, “Türk denizcilik sektörünün çatı kuruluşu olan İMEAK Deniz Ticaret Odası, bugün 11 bine yakın üyesi, köklü geçmişiyle ülkemiz denizciliğinin en güçlü temsilcisidir. Bugün bayrağımız Dünya denizlerinde dalgalanıyorsa bu başarıda Odamızın yadsınamaz katkıları bulunmaktadır. Deniz Ticaret Odamızı kuran, Türk denizciliğine büyük hizmetleri geçmiş bütün büyüklerimizi, yöneticilerimizi rahmet ve minnetle anıyor, hayatta olanlara sağlık ve mutluluklar diliyor, 41 yıl boyunca ilmek ilmek örülen bu başarı öyküsüne emek veren, katkı sağlayan herkese saygı ve şükranlarımı sunuyorum.” dedi.

Sektörden Haberleri

Türk Loydu Sertifikalı ASBOT, Güvenlik Güçlerinin Gücüne Güç Katıyor
Abdülvahit Şimşek, TURSSA başkanlığına adaylığını açıkladı
“TÜRKLİM Geleceğin Limanları Çalıştayı” tamamlandı!
"Denizcilik sektörü baş döndürücü değişimlerle karşı karşıya"
"Yeni gemi siparişlerinde rekor artış"