“Denizcilik sektörü ülkemizde küresel rekabete en açık alanlardan biridir”

Yaklaşık 32 yıldır denizcilik sektörüne teknoloji odaklı hizmetler üreten Arskom Şirketler Grubu...

Bülent ARSLAN - ARSKOM Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı

Yaklaşık 32 yıldır denizcilik sektörüne teknoloji odaklı hizmetler üreten Arskom Şirketler Grubu, geniş portföyü ve tecrübeli ekibiyle uluslararası alanda da önemli başarılara imza atıyor. Şirketin dününü ve bugününü Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Arslan ile konuştuk.

Temel olarak deniz endüstrisi odaklı çözümleriniz var. Bunlardan kısaca bahseder misiniz?

İçinde bulunduğumuz bilişim çağı ve dijitalleşme her alanda olduğu gibi deniz­cilik alanında da oldukça etkili. Özellikle son 10 yılda yaşanan değişim gerçekten dikkat çekici. Hatırlayacağınız üzere daha önceleri sadece Telex ve Telsiz haberleş­mesinden ibaret olan deniz haberleşmesi artık gemilerin sürekli çevrimiçi (online) olması durumuna kadar geldi. Artık gü­nümüzde denizcilik firmaları, gemilerin veri bağlantısını sürekli olarak açık tutan çözümleri gemilerinde kullanıma alarak, hem geminin operasyonel faaliyetlerinin sürekliliğinin sağlanmasında hem de per­sonelin evinden uzakta olmasının yarattı­ğı psikolojik etmenlerin azaltılmasında bu çözümlerden istifade ediyorlar. Günü­müzde VSAT anten sistemlerinin son teknolojik gelişmeler ışığında hem daha kolay kurulabilmesi hem de daha ucuza satın alınabilmesi denizcilik firmalarına bu imkânı sağlıyor. Hâlihazırda en çok tercih edilen çözümler VSAT çözümleri. Bu sistemin önceki sistemler ile en büyük farkı ücretlendirmenin harcanan veri boyutu ile değil bağlantı hızı ile yapılması­dır. Herhangi bir kullanım kotası olmadı­ğından firmalar personelin kullanımı için bile bant genişliği ayırabiliyorlar.

32 senelik tecrübe sonunda Arskom’un uzmanlık alanları nelerdir?

Arskom Şirketler Grubu, bünyesindeki şirketlerin ürün portföyünü ve tecrübe­lerini müşterilerine bir bütün halinde sunabilmektedir. Bugün yüzer ticari araçların GMDSS gereklilikleri kap­samında zorunlu olan, -ki söz konusu haberleşme sistemi ile günümüzde pratik olarak gemi faaliyetlerini yürütmek çok zor- ve olmayan her türlü haberleşme sisteminin hem cihaz tedariki, montajı ve bakımı konusunda, hem de haberleşme hizmetinin en düşük maliyetle en etkili şekilde yapılmasını sağlamaktadır. Yani Arskom’un kapısından giren bir müşteri dünya standartlarının üzerinde çözümleri, gayet makul fiyatlarla, anahtar teslimi olarak tedarik edebiliyor. Haberleşme sistemlerinin etkin kullanımı ve denetimi konusunda çok iddialıyız. Yazılım çö­zümlerimizi de kendimiz geliştirdiğimiz için değişen müşteri ihtiyaçlarına hızlı ve maliyet etkin bir şekilde cevap verebi­liyoruz. Tabii ki haberleşme hizmeti ve cihazları haricinde ‘Küresel Deniz Tehlike ve Emniyet Sistemi’ (Global Maritime Distress and Safety System) GMDSS gerekliliği olan ürünleri ve DGPS gibi bazı özel cihazların da tedarikini sağlıyoruz. Bu bağlamda yapılan hizmet sadece cihaz tedariki ile sınırlı değil, örneğin DGPS cihazlarında müşteri isteği doğrultusunda teknik destek sağlamak da hizmetlerimiz arasındadır.

Ekibinizden bahseder misiniz? Kaç kişi­lik bir ekiple çalışıyorsunuz?

Arskom Şirketler Grubu; Kadıköy ve Tuzla’da yerleşik iki ofiste faaliyetlerini sürdürüyor. Toplam kadromuz 25 kişinin üstünde. Bu ekibin yaklaşık yarısı haber­leşme ve denizcilik sistemleri üzerinde gayet tecrübeli. Geri kalan kısımdaki arkadaşlarımız da firmamızın sorunsuz çalışması için gerekli idari faaliyetleri sürdürüyorlar.

Uluslararası çalışmalarınız da var sanı­rım.

Uluslararası arenada görünür olmak, görünürlüğümüzü her zaman devam ettirmek maksadıyla yurt içinde düzen­lenen uluslararası denizcilik fuarlarına aktif olarak iştirak etmekteyiz. Yurt dışı denizcilik fuarlarına ziyaretçi olarak katı­larak bilgi alışverişini sürekli tutma gayreti içerisindeyiz. Ayrıca yakın gelecekte yurt dışındaki fuarlara da aktif olarak katılmak için gerekli çalışmalarımıza yoğun olarak devam etmekteyiz.

Diğer taraftan Arskom Şirketler grubu olarak teknoloji odaklı bir firma grubu olmamız dolayısı ile tüm dünya ile entegre çalışmak durumundayız. Bu çalışma gerek envanterimizde bulunan malzeme­nin teknolojik gelişimini ve sektördeki küresel ölçekteki her türlü gelişmenin takip edilmesi şeklinde gerçekleşmektedir. Zaten faaliyet gösterdiğimiz denizcilik sektörünün tabiatında küresellik vardır. Arskom’un etkinliği dünya ile entegre olma oranı ile doğru orantılıdır. Arskom bu bilinç ile geleceğe yönelik politikalarına yön vermektedir.

Gümüş ortağı olduğunuz INMARSAT’a özel bir başlık açmak gerek.

Inmarsat ile Arskom’un birlikteliği çok eskilere dayanıyor. Denizcilik alanında tecrübesi olan herkes Inmarsat’ın is­mini duymuştur. Tabii ki bunda etkili olan Inmarsat C sistemi terminallerinin GMDSS kapsamında gemilerde kulla­nımının mecburi olması. Inmarsat 1979 yılında Uluslararası Denizcilik Örgütü (IMO) yönlendirmesi ile ilk kurulduğun­da kâr amacı gütmeyen ve denizde can güvenliğinin artırılmasına yönelik bir kuruluştu. Geçen zaman içerisinde uydu ağının bakım tutum giderlerinin ve gelişen teknolojilerin gerektirdiği uygulamaların masrafları artınca Inmarsat’ın özelleşti­rilmesi gündeme alındı ve Inmarsat 2005 yılında özelleştirildi. Inmarsat özelleştiri­len ilk uydu operatörüdür. Bu özelleştirme neticesinde ticari bir kuruluş haline gelen Inmarsat’ın hizmetleri de farklılaştı ve değişti. Günümüzde Inmarsat dünyanın ilk küresel kapsama alanına sahip olan Ka-Band uydu ağının sahibidir. Arskom olarak Inmarsat ile birlikteliğimizin getirdiği tecrübe ve sürekli gelişen teknik bilgiyi know-how’ı takip ederek en uygun sistemleri müşterilerimize sunuyoruz.

Aynı zamanda Deniz Saymanlık Yetkilisi olarak hizmet veriyorsunuz? Ne tür hizmet bunlar?

Deniz saymanlık hizmeti, bu şekilde söylenince biraz anlaşılması zor bir ifade olsa da denizcilik sektöründe önemli bir yer teşkil etmektedir. Kolayca anlaşılabilir olması için bir örnek vermeye çalışayım. Bir geminin İstanbul Boğazından geçmekte olduğunu varsayalım. Bu geminin telsiz üzerinden kıyı istasyonuna bağlanarak bir telefon görüşmesi yaptığını varsaya­lım. Takdir edeceğiniz üzere gemi geçiş esnasında görüşmesini yaparak yoluna devam ediyor. Daha sonra kıyı istasyonuna bu telefon görüşmenin faturası ulaşacaktır. Kıyı istasyonu yetkilileri bu faturayı ilgili geminin anlaşma yaptığı Deniz Saymanlık Hizmeti (Maritime Accounting Authority) firmasına iletirler, bu firma kıyı istasyonuna gerekli ödemeyi yapar ve daha sonra gemi­nin firmasına bu bedeli yansıtır, yani diğer bir deyişle geminin haberleşme konusunda dünyadaki sorumlusu haline gelir. Gemi bayrağı seçimine göre gemilerin benzeri kuruluşlar ile anlaşma yapması ve temsil edilmesi bir zorunluluktur. Bu anlaşma gerçekleşmeden gemilerin Inmarsat-C ter­minalllerinin aktif edilmesi mümkün değil. Bu nedenle bu alanda faaliyet gösteren firmalar, bayrak devletlerinden yetki alarak gemilere hizmeti sunuyorlar.

Arskom’un bu konuda hem grup şirketle­rinin sahibi olduğu yetkiler doğrultusunda hem de çözüm ortakları vasıtası ile çok geniş bir portföyü bulunmakta. Ayrıca bu alanda yetkilerimizi sürekli arttırmak için yeni bayrak devletleri ile de görüş­melerimizi sürdürüyoruz. Bugün bir gemi işletmecisi veya sahibi, Inmarsat-C terminal aktivasyonu, Deniz Saymanlık Hizmeti, Inmarsat -C haberleşme hizmeti, LRIT testi ve diğer haberleşme hizmet­leri ile kıyıda bakım hizmeti sertifikaları gibi işlemleri firmamızda tek bir adreste halledebiliyor.

Gemilere yıllık bakım hizmeti kapsa­mında neler bulunuyor?

Bilindiği üzere denize açılan her gemi IMO yönetmeliklerince zorunlu hale getirilen cihaz ve belgelendirme gerekli­liklerini yerine getirmek zorundadır. IMO tarafından esasları konulan Küresel Deniz Tehlike ve Emniyet Sistemi’ndeki (Global Maritime Distress and Safety System) (GMDSS) malzeme ve personel teçhizi ile ilgili standartların en üst seviyede yerine getirilmesi durumunda yüksek maliyetler oluşmaktadır. Bu maksatla oluşacak yük­sek maliyetlerin düşürülmesi kapsamında cihaz ve personel tasarrufuna yönelik bazı tedbirler almıştır. Bu tedbirler kapsamın­da gemilerin Köprüüstü ve Muhabere cihazlarının arızaları durumunda arızanın giderilmesi için ‘Kıyıda Bakım’ sistemi dizayn edilmiştir. Özetle sistemin Kıyıda Bakım Hizmeti sağlayıcı firma ile gemici­lik firması arasında düzenlenen bir bakım anlaşması olduğunu söyleyebiliriz.

Kıyıda bakım hizmeti sağlayan firmalar servisin sağladığı markaların üreticisi firmadan her türlü eğitimi almış ve gerekli sertifikasyona sahip olmalıdır. Ayrıca Milli makamlardan da gerekli yetkilerin alınmış olması şarttır. Arskom olarak verdiğimiz ‘Kıyıda Bakım’ hizmetini yürürlükte­ki uluslararası ve milli düzenlemeler çerçevesinde dünyanın neresinde olursa olsun tüm limanlarda yürütüyoruz. Bu servisi sağlayabilmek için yeterli ve yetkin personeli kadromuzda bulundurduğumuz gibi, tüm dünyada söz konusu servisin sağlanabilmesi için ‘Kıyıda Bakım Şirket­lerini’ küresel bankasını da güncel olarak muhafaza ediyoruz.

Yazılım hizmetleri de veriyorsunuz sanırım.

Yazılım, Arskom’un ticari faaliyetlerinde önemli bir yer tutuyor. Arskom Şirketler Grubu sadece takip ve uydu haberleşme hizmeti vermekle kalmayıp, müşteriler arasında sadece yazılım hizmeti alanlar da bulunmaktadır. Bu hizmetler butik tasarım ERP çözümleri gibi kapsamlı yazılımları da içeriyor. Bunun yanı sıra bugün müşterilerimize sunduğumuz e-posta yazılımı, mürettebat kontör kartı vb. yazılımların tamamı Arskom bünye­sinde geliştirilmiş yazılımlar. Bu arada bunlar sadece son kullanıcıların görerek kullandığı cihazlar. Bunlar dışında buzda­ğının görünmeyen kısmı olan haberleşme sistemlerinde kullanılan firewall, router gibi ağ elemanları ile gemi üzerinde bulu­nan sunuculara yönelik yazılımlarımız da kullanılmaktadır. Bugün Arskom’un Ka-Band, Ku-Band ve telex hizmeti dışında L-Band haberleşme hizmeti alan müşteri­lerinin tamamı da Arskom’un geliştirdiği yazılımları kullanıyor.

Son olarak denizcilik sektöründe tekno­loji kullanımı ile ilgili değerlendirmenizi ve tavsiyelerinizi alabilir miyiz?

Denizcilik sektörü ülkemizde küresel reka­bete en açık alanlardan biridir. Günümüzde küresel rekabete açık alanlarda teknolojiden en yüksek oranda faydalanmayan firmala­rın varlığını sürdürmesi çok zor olduğun­dan müşterilerimiz olan denizcilik firmaları da kendilerini bu alanda geliştirmek zorun­dalar. Bu nedenle denizcilik firmalarımızın bu konuda sektörde en ileri seviyede olması bizim ana hedefimiz. Bunu sağlayabilmek için sürekli kendimizi geliştirmemiz gere­kiyor. Müşterimiz olan firmalar ile düzenli toplantılar yaparak son gelişmeler hakkında bilgi veriyor ve ihtiyaçları hakkında bilgi alıyoruz. Bunu yapmazsak hem işimizi doğru yapmamış oluruz hem de kendi gelişimimizi sınırlandırırız. Bizim gibi bir teknoloji firmasında başımıza gelecek en kötü şey gelişimin durmasıdır.

Not: Bu röportaj Deniz Endüstri dergimizin Ocak-Şubat 2019 - 64. sayısında yayımlanmıştır.

Röportajlar Haberleri

“Sektörün karbondan arındırılması, yeni fırsatlarla dolu bir dönüşüm sürecidir.” 
“Karbonsuzlaştırma, denizciliğin bugüne kadar karşılaştığı en büyük iştir.” 
“Sadece çok az müteahhitin yapabildiği işleri yapıyoruz.” 
“Mobil yangın söndürme sistemlerimiz, yüksek verimlilik sağlıyor.” 
“Her birey daha yaşanabilir bir çevre için üzerine düşeni yapmalıdır.”