“Denizciliğin çevreye duyarlı gereksinimlere uyum sağlayacağından eminim”

Veritas Petroleum, 1981’den bu yana deniz yakıtlarının kalitesi konusunda uzman kadrosu...

Mr.Ferry Van Eykel, MBA Senior Customer Account Manager Europe

Veritas Petroleum Services Group

Veritas Petroleum, 1981’den bu yana deniz yakıtlarının kalitesi konusunda uzman kadrosu ile denizcilik sektörüne hizmet veriyor. İşbirliği içinde olduğu iş ortaklarıyla geniş bir hizmet ağına da sahip olan firmanın yetkilisi Mr. Ferry Van Eykel ile konuştuk.

Veritas Petroleum ne zaman ve hangi amaçlarla kurulmuştur?

VPS, Fuel Quality Testing (FQT) (Yakıt Kalite Testleri) ticari hizmetini, denizcilik sektörü ile yakın iş birliği içinde, dünyanın her yerindeki limanlarda denizcilik camiasının öngörülemeyen deniz yakıtları kalitesi hakkında gereksinimlerini karşılamak üzere 1981 yılında kurularak sektöre öncülük etmiştir.

Hizmet ağınız stratejik noktalara kurulmuş laboratuvarlarla çok güçlü. Bu konuyu biraz açar mısınız?

VPS armatörlerin, gemi işletmecilerinin ve operatörlerin ihtiyaçlarını karşılayan uluslararası bağımsız test - ekspertiz ve danışmanlık hizmetleri tedarikçisidir. Firmamız tüm yakıt numunelerinin en kısa sürede analizi ve raporlanması için ISO 17025 akrediteli ve sermayesi 100% kendine ait olan, Singapur, Rotterdam, Fujairah ve Houston gibi stratejik olarak konumlandırılmış dört adet laboratuvarı işletmektedir. Buna ek olarak teknik uzmanlarımız küresel ağ olarak oluşturulmuş ofislerimizden 24 saat hizmet vermektedir. Bu ofislerimiz İstanbul, Pire, Hamburg, Londra, Oslo, St. Petersburg, Tokyo, Vancouver ve New Jersey'de bulunmaktadır.

Çalışma prensipleriniz ve işleyiş konusunda da bilgi verebilir misiniz?

VPS operasyonel prensipleri dünyada yaygın olan kalite “güvencesi” kültürü ve bu tarz uygulama esasları/nizamnameler (VPS operasyon sisteminin her bir parçası için) ile sürdürülmektedir. Bu uygulama esasları yüksek seviyede bütünlük ve servis performansını sağlamaya yardımcı olmaktadır. 

Yakıt testleri dışında ne gibi hizmetler veriyorsunuz?

Bunker Quantity Survey (Yakıt Miktar Sörveyi): VPS Yakıt Miktar Sörveyorları teslim edilen yakıtın ayrıntılı ve güvenilir dokümantasyonunun yanı sıra MARPOL ANNEX VI’ya uygun olarak temsili numune alımı sağlarlar.

Data Analystics: Yakıt kalitesi hakkında doğru bilgi sağlama, dünya genelinde yakıt alım yerleri ile ilgili yakıt özellikleri ve trendleri hakkında bilgi verme.

Oil Condition Monitoring (Yağ Kalite Testi): Maliyetli bir makine arızası ve çalışma dışı kalma süresini önlemeye yardımcı olan bir erken uyarı sistemidir ve önleyici bakım programlarında önemli bir role sahiptir.

Rapid Chemical Contamination Screening (Hızlı Kimyasal Kontaminasyon Taraması): Analitik teknikler kullanarak, yanma öncesi kimyasal kontaminasyonu saptamak amacıyla verdiğimiz bir hizmettir.

Yakıt alımlarıyla ilgili de yol gösterici çalışmalarınız var sanırım.

Aslında VPS akaryakıt satın alma işinde değildir. Müşterilerimizin enerji satın alırken, sağlanan her yakıt alımının enerji içeriğini bilmesi önem arz etmektedir. VPS, Fuel Quality Testing hizmet hattı ve Data Analytics vasıtasıyla müşterilerine yardımcı olmaktadır.

Sertifikasyon konusunda ne gibi çalışmalarınız oldu?

Dört laboratuvarımızda en yüksek akreditasyon seviyesine (ISO 17025) sahip olmanın yanı sıra, VPS ayrıca yakıt kalitesi testi, yakıt miktar sörveyleri ve teknik danışmanlık hizmetleri için ISO 9001, ISO 14001 ve OHSAS 18001 standartlarına göre akreditedir. Ek olarak, VPS Singapur, gemi yakıtları gözetiminde ISO 17020 ile de akredite edilmiştir.

Firmanızın özellikle Kıta Avrupa’sından doğuya doğru bir yayılım gösterdiğini görüyoruz. Buradan yola çıkarak denizciliğin geleceği konusunda neler söylersiniz?

Denizcilik, yük taşımacılığında dünyada hayati bir rol oynamaya devam ediyor ve edecek. Şu an nakliye piyasasındaki bazı kesimlerin zor bir dönemle karşı karşıya olmasına rağmen geleceği parlak gözüküyor. Denizcilik, aynı zamanda yeni çevre sorunları ve düzenlemeleri ile baş etmek zorundadır.  Gemi yakıtları için IMO'nun 2020 küresel %0,5 sülfür sınırını getirmesi buna bir örnektir. Ek olarak denizciliğe CO2 atığını azaltmak için de "baskı" devam etmektedir. Bununla birlikte, kişisel olarak, denizcilik tüm zamanlar için bir zorunluluk olacağından, denizciliğin çevreye duyarlı gereksinimlere uyum sağlayacağından eminim.

Türkiye'de de ofisi olan bir firma olarak, Türk denizcilik sektörü ile ilgili neler söylersiniz?

Mükemmel bir ilişki kurduğumuz Vitsan Gözetim Mümessillik ve Ticaret A.Ş.’nin İstanbul'da VPS'nin acentesi olmasından dolayı çok memnunuz. Uzun yıllardır yakın iş birliği içerisindeyiz. Vitsan aracılığıyla deniz taşımacılığına ait birçok gemiye verilen yakıtların test edilmesi ve ölçülmesi ihtiyaçlarını çözüme kavuşturmaktayız. Makine hasarını en aza indirgeyerek varlıklarını korumak (yağ /yakıt ile ilgili) ve uluslararası / yerel deniz yakıt gereksinimlerine uymak gibi pek çok konuda Türk denizcilik şirketleri ile ilişkileri artırmaktayız.

Son olarak firmanızın çevre konusundaki yaklaşımlarından bahseder misiniz?

VPS olarak daha az numune materyali kullanarak daha sofistike laboratuvar ekipmanı ve daha az kimyasal (örneğin tolüen) kullanırız. Bunu yaparak, daha az hidrojen karbon malzemesi atılmaktadır.  VPS olarak, dünya çapında çevresel izimizi daha da azaltmak için yıllık hedefler belirlemekteyiz.

Not: Bu röportaj Deniz Endüstri dergimizin Mayıs-Haziran 2017-54. sayısında yayımlanmıştır.

Röportajlar Haberleri

“Yeni inşa projelerinde başarı, mühendislik detaylarına gösterilen özenle başlar.”
“Yeni nesil teknolojilerle daha hızlı ve hassas çözümler sunuyoruz.” 
“Sektörün karbondan arındırılması, yeni fırsatlarla dolu bir dönüşüm sürecidir.” 
“Karbonsuzlaştırma, denizciliğin bugüne kadar karşılaştığı en büyük iştir.” 
“Sadece çok az müteahhitin yapabildiği işleri yapıyoruz.”