"Deniz Taşımacılığı, Dünya Ticaretinin ve Küresel Ekonominin Omurgasıdır"

İMEAK Deniz Ticaret Odası, Meclis Özel Toplantısı, Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat’ın teşrifleriyle 25 Aralık 2023 Pazartesi günü yapıldı.

Oda Meclis Salonu’nda, Meclis Başkanı Başaran Bayrak başkanlığında gerçekleştirilen toplantının açılışında, Irak'ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Harekatı bölgesinde çıkan çatışmada şehit olan askerlerimiz için saygı duruşunda bulunuldu.

Toplantıya, Ticaret Bakan Yardımcısı Sezai Uçarmak, İhracat Genel Müdürü Mehmet Ali Kılıçkaya, İç Ticaret Genel Müdürü Adem Başar, Gümrükler Genel Müdürü Mustafa Gümüş, Gümrükler Muhafaza Genel Müdürü Recep Koşal, Uluslararası Hizmet Ticareti Genel Müdürü Tarık Sönmez ve Bakanlık bürokratları katıldı.

Başaran Bayrak, toplantıda yaptığı konuşmada, Deniz Ticaret Odası’nın yapılanması ve faaliyetleri hakkında bilgi verdi.

Yönetim Kurulu Başkanı Tamer Kıran da Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat’ın Oda’yı ziyareti vesilesiyle Özel Meclis Toplantısı düzenlediklerini belirterek, toplantıya teşrifleri nedeniyle Bakan ve bürokratlarına teşekkür etti.

Deniz Taşımacılığı, Dünya Ticaretinin ve Küresel Ekonominin Omurgasıdır
Deniz taşımacılığının, dünya ticaretinin ve küresel ekonominin can damarı, omurgası olduğunu belirten Tamer Kıran, şunları söyledi:

“Deniz taşımacılığı olmadan, kıtalararası ticaret, hammaddelerin nakliyesi ve uygun fiyatlı gıda ve mamul malların ithalatı/ihracatı kesinlikle mümkün olamazdı. Dünya ticaretinin yaklaşık %85’i deniz taşımacılığı ile yapılırken, Türkiye’nin dış ticaret yüklerinin yaklaşık %87’si deniz yolu ile taşınmaktadır. 2023 yılında global ticaretin 24 trilyon doları, deniz yoluyla taşınan yük miktarının 12.3 milyar tona ulaşması beklenmektedir. Denizcilik sektörü, her yıl yaklaşık 2 milyar ton ham petrol, 1,5 milyar ton demir cevheri ve 500 milyon ton tahıl ve 1,8 milyar ton konteyner yükü taşımaktadır.”

Türkiye’de özellikle son 20 yılda sağlanan reform ve istikrar adımlarıyla denizcilik sektörünün gurur verici başarılara yelken açtığını, uluslararası camiada yer edindiğini, karar verici ülkeler arasında saygın bir konuma yükseldiğini kaydeden Tamer Kıran, şöyle devam etti:

“Tüm bunların sonucunda hamdolsun; göreve başladığım 2018 yılından bu yana birçok konuşmamda, yazılı basın röportajlarında ortaya koyduğum 30 milyon DWT olan Türk sahipli taşımacılık filomuzun, 50 milyon DWT çıkması hedefine Cumhuriyetimizin 100. kuruluş yılı olan 2023 yılında ulaşmanın sevinci ve gururunu yaşıyoruz. Bugün itibarıyla Türk denizciliğinin taşıma kapasitesi 50,3 milyon DWT ile dünyanın en büyük filosunu kontrol eden ülkeler sıralamasında 12. sıraya yükselmiştir.”

Hedef, Dünya Denizciliğinde Lider 10 Ülke İçinde Yer Almak
Türk denizciliğinin son yıllarda geldiği noktadan gurur duyduklarını ancak önümüzde alınması gereken uzun bir yol bulunduğunu anlatan Tamer Kıran, şunları söyledi:

“Yeni bir Türkiye yüzyılına başladığımız şu günlerde milli gelir içinde denizciliğin katkısını en az 2 katına çıkartmak, dünya denizciliğinden daha fazla pay almak, ülke olarak dünya denizciliğinde lider 10 ülke içinde yer almak, gemi inşası, filo yönetimi ve liman hizmetleri gibi alanlarda teknolojik gelişmelere yatırım yapmaya devam etmek yeni hedeflerimiz olmalıdır. Bunun için Denizcilik sektörünün desteklenip geliştirilmesi, deniz ticaret filomuzun rekabet gücünün mutlaka artırılması gerekmektedir. Hedeflerimiz doğrultusunda Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde, zatıâlinizin koordinasyonu ve desteği ile yeni atılımlar yapmaya hazır olduğumuzu belirtiyor, her alanda desteğinizi bekliyoruz.” 

Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat da yaptığı konuşmada, Türkiye’nin dış ticaret taşımalarına bakıldığında, 2022 yılında 254 milyar dolarlık ihracatın yaklaşık %60’ının denizyolu ile taşınmakta olduğunun görüldüğünü belirterek, denizcilik sektörünün ne kadar önemli olduğunun bilincinde olduklarını söyledi.

Bolat sözlerini şöyle sürdürdü: "Dünyadaki ticaretin yüzde 85’i deniz yoluyla sağlanıyor. 242 milyar dolar ihracatımızın yüzde 60’ını, ithalatımızın yüzde53’ünü deniz yoluyla taşıyoruz. İlk 11 ayda yüzde 56 deniz yoluyla taşınıyor.

150 gross ton ve üzerinde bin 101 adet milli gemi siciline sahip 2 bin 102 gemimiz var. Limanlarımızda elleçlenen yük miktarı bu yılın 11 ayında 474 milyon ton olarak gerçekleşti. Bunlar olumlu rakamlar.

TÜİK verilerine göre Türkiye’nin dış ticaret hacminin yüzde 87’si tonaj olarak deniz yolu, yüzde 12 kara yolu, yüzde 0,7 demiryolu, yüzde 0,3’ü de hava yoluyla yapılıyor. Değer olarak ise yüzde 56’sı deniz yoluyla, yüzde 23’ü kara yolu, yüzde 10’u hava yolu, yüzde 1’i demir yolu ile yapılıyor. İhracatımızın yüzde 80’i deniz yolu yapılabiliyor. Deniz yoluyla en çok ihracat yaptığımız 3 ülke ABD, İtalya ve İspanya. En çok ithalat yaptığımız ülkeler de Rusya, ABD ve Kolombiya oluyor.

Kruvaziyer gemi ticareti de hızlandı. 2022’de 993 gemi gelirken 11 ayda 1167 gemi gelmiş ve 1,5 milyon yolcu limanlarımızda iniş yapmış.

2022’de 719 bin adet TIR ro-rolar ile taşınmış. Bu yıl 11 ayda 437 bin adet olarak gerçekleşmiş. Bakanlık olarak ana görevimiz ihracatı artırmak. Ülkemize mümkün olan en fazla dövizi kazandırmak. İthalatı etkin şekilde yönetmek.

Biz gemi ve yat sektöründeki ticareti de artırmak için çalışıyoruz. Gemi yat sektöründe faaliyet gösteren şirketlere tasarım desteği, verdiğimiz tek destek türüdür. Biz bütün desteğimizle arkanızdayız.

Lojistik maliyetlerinin azaltılması gündemimizde. 20 Nisan 2020’de çıkarılan bir kararla yurt dışı lojistik ağının desteklenmesi konusunda desteklerimiz var.

Lojistik ve taşımacılık sektörümüze 2023’te 328 milyon olarak hibe desteği verdik. Rusya-Ukrayna savaşından dolayı mağduriyetler vardı. 21 gemimiz Ukrayna limanlarında mahsurdu. 9’u bu limanlardan çıkarıldı. 12 gemi için de Milli Savunma Bakanlığı nezdinde çalışmamız devam ediyor. Tahıl koridoru anlaşmasıyla bin 4 gemi Ukrayna limanlarından dünyaya tahıl taşımıştı. Bu gıda fiyatlarının düşürülmesi anlamında diplomatik bir başarıydı.

Orta Koridor Projesi ile Türkiye ile Çin arasında, Kafkaslar, Hazar Denizi, Türki cumhuriyetler ve Çin’e uzana büyük bir lojistik merkez projesi var. Burada Hazar ve Karadeniz’de deniz taşımacılığı artabilecek” Dedi. 

Prof. Dr. Ömer Bolat, "Denizci Millet, Denizci Ülke" vizyonuyla faaliyetlerine devam eden İMEAK Deniz Ticaret Odası’na çalışmalarında başarılar diledi.

Konuşmasının ardından Başaran Bayrak ve Tamer Kıran ile Meclis Başkanlık Divanı’nda yerini alan Prof. Dr. Ömer Bolat, üyelerin sorunlarını dinledi, istişarede bulundu, toplantıya katılan çalışma arkadaşlarına sorunların çözümü noktasında çalışma yapmak üzere görev tevdi etti.

Toplantının sonunda Başaran Bayrak ve Tamer Kıran, Prof. Dr. Ömer Bolat’a gemi maketi takdim etti.

Sektörden Haberleri

Gemi Brokerleri Derneği Yıl Sonu Eğlencesi Kızlara Burs Oldu
Gemi personelinin sosyal medya kullanımı için yeni rehber yayınlandı
Türk Loydu, IACS üyeliğiyle küresel denizcilik sektöründe güçleniyor
İMEAK Deniz Ticaret Odası Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısı Yapıldı
İTÜ Denizcilik Fakültesi 140'ıncı Balık Günü'nde bir araya geldi