Deniz Endüstri dergimizin 94. sayısı çıktı

Deniz Endüstri dergimizin Ocak-Şubat 94. sayısının dağıtımına 28 Şubat itibari ile başlanmıştır.

Editörden

Dünya denizcilik piyasası, küresel siyasetin ve gerilimlerin gölgesinde ticaretini sürdürmeye çalışıyor. Gerek Panama Kanalı’ndaki iklim kaynaklı sorunlar gerekse İsrail-Filistin çatışmasının bölgede yatattığı kırılgan durum, Kızıldeniz’deki gerilim ve Süveyş Kanalı’ndaki geçiş zorlukları, denizcilik piyasasında tedarik zincirlerinin kırılmasına, maliyetlerin artmasına ve dünya ekonomisinde sarsılmalara yol açıyor. Böyle bir ortamda Türk denizcilik sektörü de uygun pozisyonu alabilmek için global gelişmeleri anbean takip ediyor.

Türk deniz taşımacılığı sektöründe son dönemde yaşanan değişimleri ve gelecek projeksiyonlarını, Türk Armatörler Birliği Başkanı Cihan Ergenç ile gerçekleştirdiğimiz söyleşide detaylı bir şekilde ele aldık. Başkan, göreve geldikten sonraki değişim stratejilerinin etkilerini anlattı ve kurumlarında yapılan gençleştirme çalışmalarının sektöre dinamizm kazandırdığını belirtti.

ODTÜ’de okurken babası kaza geçirince okulunu bırakan, ardından hem Kara Harp Okulu hem de Yüksek Denizcilik Okulu’nu kazanan ve 1988 yılında Güverte bölümünden mezun olan Transbosphor Denizcilik Yönetim Kurulu Başkanı Kaptan Mustafa Can ile denizcilik macerasını, sektörün durumunu ve global gelişmeleri konuştuk. Kaptan Can, dünyada yaşanan krizlerin her zaman olabileceğini, fakat deniz üzerinden ticaretin bitmeyeceğini söylüyor.

Av. Cem Congar “Deniz Sörveyörlerinin Hukuki Yükümlülükleri ve Çözüm Önerileri” başlıklı yazısında gemi sahipliği ve işletmeciliğin kritik bir bileşeni olarak, deniz araçlarının durumlarının değerlendirilmesi, ilgili yönetmelik ve standartlara uygunluğunun sağlanması gibi süreçlerde deniz sörveylerinin oynadığı rolü ele alıyor. Adnan Parlak, gemilerde performans kaybının sebeplerini değerlendirdiği yazısında maliyet kalemlerini tek tek ele alarak detaylı bir çalışma ortaya koyuyor.

Görkem Erdoğdu, Kızıldeniz krizinin konteyner taşımacılığına yansımalarını ele aldığı yazısında, rota değişimleri, konteyner navlunlarında artış ve tedarik zinciri zorluklarını anlatıyor.

“Kruvaziyer Gemilerinde Uluslararası Hukuk ve Sorumluluklar: Dilek Ertek Vakası” başlıklı yazısında Doç. Dr. Hakan Arıdemir, kruvaziyer gemilerindeki ölüm oranlarını ve sebeplerini istatistiksel verilerle ele alıyor.

Ömür Karataş, “Denizcilik’te Emisyonların Azaltma Süreçleri” başlıklı yazısında son zamanların en önemli gündem maddelerinden birini detaylandırıyor. Cem Devrim Yaylalı, Ocak ayında Türkiye, Romanya ve Bulgaristan’ın Karadeniz’deki mayın tehlikesine karşı oluşturduğu Üçlü Girişim ile ilgili bilgiler veriyor.

Oldukça zengin ve köklü geleneklere sahip denizci kültüründe denizci dövmeleri de önemli bir yer tutar. Sabri Çağrı Sezgin’in bu sayıdaki konusu da ‘Denizci Dövmeleri’. 

Son olarak, Deniz Endüstri dergisi ve denizbulten.com internet sitesinin deneyimli yazarlarından Av. Cem Congar’ı, Avrupa Avukatlar Birliği Tahkim Hakemliği’ne seçilmesinden dolayı tebrik eder, başarılarının devamını dilerim.

Şirket Haberleri Haberleri

Geliştirilen İDA tanıtıldı
Marina Pilot ile Ortak Tekne İşbirliği
GPH, Almanya’daki ilk kruvaziyer limanında operasyonlara başladı
Kuzey Star Tersanesi iki önemli sözleşmeye imza attı
Arida-M ile denizlerde yeni bir güvenlik çağı başlıyor