Deniz Endüstri dergimizin 93. sayısı çıktı

Deniz Endüstri dergimizin Kasım-Aralık sayısının dağıtımına başlandı.

Editörden,

Geçtiğimiz ay Cumhuriyetimizin 100. yılını coşkuyla kutlamanın gururunu yaşadık. Bir asra yaklaşan bu büyük dönem, ülkemizin kuruluşundan bu yana geçirdiği büyük değişimleri ve gelişmeleri yansıtan bir milat niteliğinde... Cumhuriyetimizin 100. yılı, Atatürk’ün önderliğinde hayata geçirilen çağdaşlaşma ve demokratikleşme süreçlerinin izinde yürüdüğümüz bir yolculuğun mihenk taşıdır. Cumhuriyet'imizin 100. yılında Ulu Önderimiz Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarını saygı, sevgi ve özlemle yad ediyoruz. Cumhuriyetimizin 100. yılı Kutlu olsun!

TRACECA Projesi, Avrupa’dan Karadeniz’i geçerek Güney Kafkasya ve Hazar Denizi üzerinden bir Batı-Doğu ulaştırma koridoru geliştirmeyi amaçlıyor. Projenin evveliyatı 1990’lı yıllara dayanıyor. Bugün geldiği noktayı ve gelecek vizyonunu T.C. Ulaştırma veAltyapı Bakanlığı Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Genel Müdürü, aynı zamanda TRACECA Türkiye Ulusal Sekreteri Burak Aykan ile konuştuk.

Temeli 1980’li yıllarda atılan Türkiye Liman İşletmecileri Derneği TÜRKLİM, bugün ülkemiz iç ve dış ticaretinin temel yapı taşlarından olan liman işletmeleri açısından önemli işlevler yerine getiren bir kurum niteliğinde. Paydaşları ve kamu otoritesi arasındaki ilişkilerde çözüm odaklı yaklaşımlarıyla önemli bir misyonu üstlenen derneğin dününü ve bugününü Aydın Erdemir ile konuştuk.

1980’li yıllardan itibaren sürekli kendini yenileyerek, taşımacılık ve lojistik hizmetleri alanında hizmet veren Uluslararası Taşımacılık ve Lojistik Hizmet Üretenleri Derneği (UTİKAD) bugün Türk lojistik sektörünü hem yurt içinde hem de yurtdışında temsil ediyor. Derneğin denizcilik alanındaki faaliyetlerini Cihan Özkal ile konuştuk.

Dr. Hakan Çınar’ın “Dijitalleşen Dünya” başlıklı yazısında teknolojideki gelişim ve insanların hayatındaki değişimler ele alınıyor. Artık ne coğrafi büyüklük ne de nüfusun fazlalığı, gücü tanımlamak için yeterli olmuyor. Günümüzde güç; önce sürdürülebilirlik, ardından ortaya koyulan vizyon ile ölçülüyor.

Denizcilik sigortası ve küresel çatışmalar arasındaki ilişki, yüzyıllardır hem büyük ilgiçeken hem de endişe verici bir konu olmuştur. Av. Cem Congar yazısında savaş koşullarının denizcilik sigortası poliçeleri üzerindeki etkilerinden bahsediyor.

“Şirketlerin yeni karbon emisyon düzenlemeleri konusunda hala geçmiş alışkanlıklarından vazgeçemedikleri görülüyor. Bunun ana nedenlerinden birisi şirketlerin orta ve uzun vadeli planlama yapmamalarıdır.” diye yazan Adnan Parlak “Gemi Sefer Analizi ile Doğru CII Stratejinin Belirlenmesi” başlıklı yazısında konuyla ilgili detaylar veriyor.

Ege Denizi’ndeki gerilimden ve bölgenin genelindeki artan gerilimden bahseden Hakan Arıdemir konuyu örneklerle açıklıyor ve gelecek vizyonu çiziyor.

Umur Uğurlu, “Kuzey Koridor (NSR) / Arktik Rotası Geleceği” başlıklı yazısında, nakliye süresinden tasarruf etmekle ilgili detayları ele alırken, Ömür Karataş ise gemi onarımında stratejik bazı yeniliklerden bahsediyor.

Sabri Çağrı Sezgin ise yine sizi bir tarih yolculuğuna çıkarıyor ve bir denizcinin ölümünün ardından uygulanan kimi ritüellerden bahsediyor.

Şirket Haberleri Haberleri

ASELSAN, toplam 50,8 milyon avroluk ihracat sözleşmesi imzaladı
DP World Lojistik Türkiye, geniş hizmet ağıyla operasyonlarını güçlendiriyor
Türkiye’nin deniz yolu ile yük taşımacılığında Rusya’nın önemi giderek artıyor
Deniz Endüstri dergimizin 99. sayısı dağıtıma çıktı
Alfa Laval PureSOx ile Denizcilikte Temiz Bir Nefes