Geçen yıl Afrika'nın en kalabalık nüfusuna sahip Nijerya Deniz Kuvvetleri’ne korvet inşası için anlaşma sağlayan Dearsan, bu kez rotasını Tanzanya’ya çevirdi.
Aziz Yıldırım’ın Yönetim Kurulu Başkanlığı’nı yaptığı denizcilik şirketi Dearsan ile Tanzanya Ulaştırma Bakanlığı anlaşma imzaladı.
Hem Tanzanya’da hem de komşu ülkelerle ticareti artıracak anlaşmayla Dearsan, 129 milyon dolarlık yatırımla Afrika’daki ilk tersanesini yapacak.
Tanzanyalı Bakan duyurdu
İki yıl içinde hayata geçecek projeyi Tanzanya Ulaştırma Bakanı Makame Mbrawa duyurdu. Yapılan 3 farklı sözleşme sonrası açıklama yapan Tanzanya Ulaştırma Bakanı Makame Mbarawa, gemi sayısındaki artışın, malların uygun maliyetlerle nakliyesi için harcanan sürenin azaltılmasına yardımcı olacağını söyledi.
Tanzanyalı Bakan, Uygulamaya yakında başlaması beklenen projelerin yaklaşık 300 doğrudan istihdam yaratacağını ve ülke içinde ve dışında iş fırsatları yaratacağını dile getirdi. Bakan Mbarawa, projenin bölge coğrafyasında benzersiz olduğunu, Tanzanya’nın daha önce gemilerin bakım için Kenya’nın Mombosa limanına götürüldüğünü hatırlattı. Bakan Mbarawa, “Ülke tarihinde ilk kez Kigoma Bölgesi’nde son teknoloji ekipmanlarla donatılmış modern bir gemi inşa tesisi yapacağız” dedi.
Nijerya'ya 2 korvet yapıyor
Geçen yıl duyurulan, bu yıl imzalanan ilk anlaşma ise haziran ayında duyuruldu.
Nijerya Deniz Kuvvetleri ve Dearsan Gemi İnşa Sanayi AŞ arasında Nijerya Federal Cumhuriyeti Senato Üyeleri, Savunma Bakanlığı Yetkilileri, Deniz Kuvvetleri Komutanı Koramiral AZ GAMBO, Deniz Kuvvetleri Komutanlığı karargâh personeli ve Dearsan Yönetim Kurulu Başkanı Aziz Yıldırım ile şirket yöneticilerinin katıldığı sözleşme Nijerya’nın Abuja, kentinde gerçekleştirilmişti.
Dearsan, Nijerya Deniz Kuvvetleri Komutanlığı arasında Nijerya Donanmasının Sancak Gemisi olan tarihi öneme sahip NNS ARADU (F89) Firkateyni'nin Modernizasyon projesi kapsamında sözleşme imzalanmıştı.
Nijerya ile yapılan bir başka proje ile de Nijerya Deniz Kuvvetleri, Türk firma Dearsan Tersanesi ile imzaladığı anlaşma ile 2 korvet için 2021 yılında anlaşmıştı. Nijerya donanması ile yapılan sözleşme kapsamında ikisi de OPV 76 sınıfı açık deniz karakol gemiler, Türkiye’de inşa edilecek ve 37 ay sonunda Nijerya’ya gönderilecek. Anlaşmaya göre gemiler Türk mühendislerinin geliştirdiği sensör ve sistemlerle donatılacak.