"CTD Prob Sistemi" yerlileştirildi

STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz: "Türkiye'de daha önce üretimi olmayan kritik bir sistemi daha yerli imkanlarla üniversite işbirliği ile geliştirmekten gurur duyuyoruz"

STM Savunma Teknolojileri Mühendislik ve Ticaret AŞ ile Bahçeşehir Üniversitesi, oşinografik araştırmalarda ve askeri platformlarda deniz suyunun fiziksel özelliklerine ilişkin veri toplamak amacıyla kullanılan İletkenlik, Sıcaklık ve Derinlik (CTD) Prob Sistemini, Türkiye'de ilk kez yerli ve milli imkanlarla geliştirdi.

STM'den yapılan açıklamaya göre, Türk savunma sanayisinde ilerici ve milli çözümler geliştiren STM ile Bahçeşehir Üniversitesi işbirliği kapsamında, Türkiye'de üretimi olmayan kritik bir sistemde daha önemli başarıya imza atıldı.

STM'nin, deniz projelerindeki birikimi ve Bahçeşehir Üniversitesi'nin iştiraki BAU İnovasyon ve Danışmanlık AŞ (BAUMIND) ile 2012 yılından beri ortak AR-Ge faaliyetleri çerçevesinde geliştirilen CTD Prob Sistemi; sağlam yapısı, güvenilir, doğru, hassas sensörleri ve gelişmiş işlemci birimi sayesinde tüm dünya denizlerinde, en zorlu koşullarda çalışacak şekilde tasarlandı.

Türkiye'de ilk kez yerli imkanlarla yürütülen bir AR-GE projesi kapsamında; askeri su üstü-altı platformları, insansız deniz araçları ve oşinografi alanında yapılan bilimsel araştırma faaliyetlerinde en çok kullanılan sistemlerden biri olan CTD ölçüm sisteminin çevre koşul testleri, fabrika kabul ve saha testleri başarıyla tamamlandı ve ürün, pazardaki yerini aldı.

Denizaltılarda kritik öneme sahip
Deniz suyunun fiziksel özellikleri açısından temel parametreler olan "iletkenlik, sıcaklık" ve bulunulan derinlikteki "su basıncı", CTD Sistemi üzerinde yer alan hassas sensörlerle gerçek zamanlı olarak ölçülerek, yerleşik işlemci birimi tarafından "tuzluluk, suyun özgül ağırlığı" ve bulunulan derinlikteki "ses hızı" değerleri hesaplanabiliyor. Sesin su altındaki yayılım paterninin oluşturulmasında kullanılan CTD verileri sayesinde sonar sistemlerinin performans modellemeleri de yapılabiliyor.

Türkiye'ye, oşinografi ve hidrografi alanlarında bilimsel araştırmalarını gerçekleştirebileceği bir ölçüm imkanı sunan CTD Prob Sistemi, dünyadaki benzerlerinden farklı olarak üzerinde bulunan 3 eksenli ataletsel ölçüm birimi (AÖB) sayesinde kendisinin ve üzerine monte edilmiş olduğu platformun gerçek zamanlı yönelim bilgilerini de sağlayabiliyor.

AR-GE'si tamamlanan sistem, satış ve pazarlama faaliyetleri, montajı ve entegrasyonu noktasında halihazırda Bahçeşehir Üniversitesi tarafından STM'ye lisanslandı.

"Yurt dışına bağımlıydık"
Açıklamada görüşlerine yer verilen STM Genel Müdürü Özgür Güleryüz, savunma sanayisinde nitelikli iş gücü ve Ar-GE'nin önemine değinerek, "Nitelikli insan kaynağının yetişmesi ve kritik teknolojilerin üretimi için STM'de üniversite-sanayi işbirliklerine büyük önem veriyoruz. Denizaltı teknolojilerinde, Bahçeşehir Üniversitesi ile ortaklaşa geliştirdiğimiz CTD Prob Sistemi de bu işbirliğinin kıymetli bir sonucu. Türkiye'de daha önce üretimi olmayan kritik bir sistemi daha yerli imkanlarla üniversite işbirliği ile geliştirmekten gurur duyuyoruz." ifadelerini kullandı.

CTD Prob'un bir dizi önemli test aşamasından geçtiğini belirten Güleryüz, şunları kaydetti:

"Ürünümüz için en belirleyici çevresel şart testlerinden Hidrostatik Dış Basınç Testi, akredite bir kurum olan Tersaneler Genel Müdürlüğü Gölcük Tersanesi Komutanlığında tamamlandı. Saha testlerini de başarıyla geçen CTD Prob, STM'nin lisanslı ürünü olarak ihtiyaç duyulan projelerde kullanılmak üzere ürünlerimiz arasında yerini aldı. CTD Prob'lar, bu girişimimiz öncesinde, yurt içi ve yurt dışı projelerimizde ithal ediliyordu. Hassas ölçüm sensörlerinin, periyodik kalibrasyonları için yurt dışına bağımlılık söz konusuydu. Yerli olarak geliştirdiğimiz CTD Prob Sistemimizi, Deniz Kuvvetleri Komutanlığımızın yakın gelecekte gerçekleştirmeyi planladığı projeler başta olmak üzere, bilimsel araştırma faaliyetleri dahil birçok yurt içi ve yurt dışı projede kullanmayı hedefliyoruz. Projede emeği geçen kıymetli STM ve BAUMIND ekiplerini tebrik ediyorum."

Savunma Sanayi Haberleri

Roketsan, ileri teknoloji deniz sistemlerini Paris'te sergiliyor
Roketsan, ileri teknoloji deniz sistemlerini Paris'te sergiliyor
Baykar Başkanı Selçuk Bayraktar, SAHA EXPO 2024'te konuştu
Mavi Vatan’ın Derinliklerine Yeni Nefer
Dünyanın en güçlü donanmaları açıklandı