“Çok önemli bir kırılma noktasının arifesinde bulunmaktayız.” 

İsveç’te başladığı ticaret serüvenini bugün global bir firma olarak sürdüren Alfa Laval...

Sabri YAZGAN
Alfa Laval – Denizcilik Bölüm Müdürü

İsveç’te başladığı ticaret serüvenini bugün global bir firma olarak sürdüren Alfa Laval, 37 farklı üretim tesisiyle pek çok farklı endüstriye özel ürünler ve çözümler sunuyor. 55 ülkeye yayılan satış ve servis ağıyla hizmet veren Alfa Laval, Türkiye’de ise 1991 yılında faaliyete başladı. Firmanın hem dünya genelinde hem de Türkiye özelinde çalışmalarını Sabri Yazgan ile konuştuk.

Firmayı biraz tanıyarak başlayalım isterseniz. Kuruluşunuzun üzerinden neredeyse iki asır geçmiş. Böylesine köklü bir firmanın önemli kilometre taşları ile ilgili bilgi alabilir miyiz?
140 yıllık bir geçmişi bulunan Alfa Laval, Gustaf de Laval ve Oscar Lamm tarafından 1883 yılında İsveç’de kurulmuştur. Denizcilik sektörüyle tanışması ile 1917 yılında Amerikan Donanmasına satılan bir yakıt separatörüyle olmuştur. 

Separasyon çözümleriyle başlayan firma bugün 37 farklı üretim tesisiyle pek çok farklı endüstriye özel ürünler ve çözümler sunuyor. 55 ülkede satış ofisi, 45 ülkede satış temsilciliği ve 100’den fazla servis merkeziyle yerel olarak oldukça güçlü bir organizasyondur.

Alfa Laval Türkiye ise 1991 yılında İstanbul Çamlıca’da İsveç merkeze bağlı, %100 yabancı sermayeli bir limited şirket olarak kurulmuştur ve 32 yıldır yenilikçi çözümleriyle endüstrinin her alanında hizmet vermektedir.

Alfa-Laval olarak pek çok sektöre hizmet veriyorsunuz ancak denizcilik sektörü özelinde ne tür faaliyetleriniz var?
Alfa Laval birçok sektörde faaliyet göstermektedir. Denizcilik sektörü, özellikle Türkiye’de en çok önem verdiğimiz, en büyük ağırlığımızın olduğu sektörlerden biridir. Yağ-yakıt separatörlerinden, deniz suyu ve yağ yakıt filtrelerine, farklı yakıtlarla kullanılabilen buhar, kızgın yağ sıcak su kazanlarından, Denox ve Desox sistemlerine, plakalı ve borulu ısı değiştiricilerden, sintine ve tortu separatörlerine, Air Lubrication sisteminden, deniz suyundan tatlı su üretme sistemlerine, ağır yakıt, LNG, LPG, metanol ve amonyak yakıtları için kullanılabilen yakıt hazırlama modüllerinden, inert gaz jeneratörlerine, E-Power pack’ten, Gas Combustion Unit’e, tank yıkama sistemlerinden, ballast arıtma sistemlerine kadar çok geniş bir ürün yelpazesiyle, hem dünya çapında hem ülkemizde çok güçlü bir satış, teknik ve servis desteğiyle faaliyetlerimizi sürdürüyoruz.

Denizcilik alanında küresel bazı standardizasyon çalışmaları var ve mevzuat da buna göre sıklıkla güncelleniyor. Özellikle dekarbonizasyon dünyanın geleceği açısından da önemli bir konu. Bu alanda sizin sektöre katkılarınız neler?
Alfa Laval, denizcilik endüstrisindeki sürdürülebilirlik stratejisini ve dekarbonizasyonu destekleyen şirketleri bünyesine katmaya ve iş birliği yapmaya devam ediyor. Bunlardan bazıları gemi performansını artıran böylece EEXI değerini düşürme yönünde katkı sağlayan yazılım firması StormGeo, yakıt tüketiminde %5 ile 10 arası net tasarruf sağlayan Fluidic Air Lubrication teknolojisiyle OceanGlide, geminin enerji ihtiyacının hemen hemen tamamını rüzgârdan sağlayan teknoloji OceanBird, egzoz gazında kükürt azaltılması yanı sıra, karbonu da temizleyen Carbon Capture özellikli Scrubber, gemideki atık ısıdan elektrik üreten E-Power Pack Sistemleridir.

Metanol ve LNG yakıtlarının kullanımı da sıfır karbonlu gelecek yolculuğunda önemli bir gelişme. Bu dönüşüme sizin ne tür katkılarınız var?
Sıfır karbon alanında LNG ve LPG’den çok metanol, amonyak, hidrojen gibi yakıtlar ön planda görünüyor. 

Biz de Alfa Laval olarak, kazan sistemlerimizi metanol ve LNG yakabilir hale getirdik. Ayrıca metanol, LNG gibi yakıtların makinede yakılabilir hale gelmesini sağlayan, metanol ve LNG yakıtları için Yakıt Hazırlama Modülleri ürettik ve piyasaya sürdük.

Bu yakıtların kullanımı sürecinde testlerin yapıldığı bir de Test ve Eğitim Merkeziniz var sanırım...
Aalborg, Danimarka’da 2800 metrekarelik alana kurulu olan Alfa Laval Test ve Eğitim Merkezi, 2 MW'lık bir dizel motoru etrafında ana proses hatlarına entegre edilmiş Alfa Laval ürünleri ile tam boyutlu bir makine dairesi simülasyonudur. Ayrıca yanma araştırması gibi farklı araştırmalarda sürdürülmektedir. Test Eğitim merkezinde deniz suyu soğutma kaynağı olarak kullanılmaktadır.  

Merkezin kapsamında, tüm deniz yakıtları ve ilgili uygulamalar bulunmaktadır. LNG, metanol, hidrojen ve biyoyakıtlar yeni alternatif çevreci yakıtlar bu merkezde test edilip ürün geliştirmesine katkı sağlanmaktadır.  

Atık enerjiden güç elde eden E-PowerPack isimli ürün. Bu ürünü anlatır mısınız?
E-Power Pack baca gazından ve makinelerin soğutma suyundan elde edilen atık ısıyı kullanarak elektrik üreten bir sistem. Böylece jeneratörde yakıt tüketme ihtiyacınız azalıyor.

IMO'nun balast suyu arıtmayla alakalı da bazı standartları var. Denizlerdeki canlılığı korumak adına... Bu alanda ne tür çalışmalarınız, çözümleriniz var?
Ballast Artıma Üniteleri dünya çapında ve de Türkiye pazarında pazar lideri olduğumuz bir ürün grubu, bu konvansiyonun IMO tarafından kabul edilmesinden itibaren yapılan büyük Ar-Ge, Servis ve organizasyon yatırımlarıyla pazarda çok öne çıkmış durumdadır. Hem ürün kalitesi hem de satış sonrası organizasyonunun gücüyle, en sorunsuz ürün sağlayacak seviyeye gelinmiş durumdadır. Ürünlerimiz tüm mevcut kurallara uyumluluk yanında, en kolay biçimde kullanılacak şekilde üretilmektedir. Hem Ex.Zone’da montaja uygun, hem de normal bölgelere montaja uygun ürünler  mevcuttur. Ayrıca belli boyutlara kadar olan sistemlerde modül halde teslim Compact üniteler mevcuttur.

Aalborg atık ısı kazanlarıyla karbon salımını azaltmasının yanında yakıt tüketimini de azaltılıyor. Biraz detay verebilir misiniz?
Aalborg Baca (Atık Isı) kazanları egzozla birlikte dışarı atılan atık ısıyı kullanarak buhar veya kızgın yağ üretmektedir. Böylece kazanda yakıt yakarak buhar veya kızgın yağ üretme ihtiyacı düşmektedir. Daha az yakıt yakıldığı için karbon ayak izi de azalmaktadır.

Ürünlerle ilgili servis ve yedek parça hizmetinizle ilgili bilgi verir misiniz? Geniş ve detaylı bir servis ağınız olsa gerek...
Türkiye’de güçlü bir servis ekibimiz var. Lokal organizasyona bağlı 13 ve uluslararası organizasyona bağlı çalışan 5 saha servis mühendisimiz ile toplam 18 kişilik bir servis ekibimiz mevcuttur. Bunun yanında, tam donanımlı servis bakım atölyemiz, yedek parça stoklarımız ve eğitim merkezimiz bulunmaktadır. Gerek ballast arıtma sistemi gerekse separasyon sistemleriyle alakalı birçok eğitim düzenlenmiş ve katılımcılar sertifikalandırılmıştır. 

Sertifikasyon süreçlerinizi sormak isterim. Sanırım dünyanın pek çok sınıflandırma topluluğundan onay almış bir firmasınız...
Birçok ürünümüzün birçok IACS üyesi klas kurumlarından, birçok Bayrak Devletlerinden Tip Onay belgeleri bulunmaktadır. Yağ-yakıt separatörlerimizin Türk Loydu tip onay belgesi, Ballast Arıtma Ünitemizin Türk Bayrağından sertifikası bulunmaktadır. 

Ayrıca Üretim Merkezleri ve Satış Firmaları da birçok ISO belgesine sahiptir.

Son olarak sektöre tavsiyeleriniz, önerileriniz ve mesajlarınız…
Çok önemli bir kırılma noktasının arifesinde bulunmaktayız. Gemilerdeki enerji kaynakları ve dizayn yapıları bakımından yüzyıllık paradigma değişmekte. Biz müşterilerimizin bu değişime kolay bir şekilde uyum sağlaması için gerekenleri geliştirmek ve en ekonomik bir şekilde tedariği için elimizden gelen en iyisini yapıyoruz. Tüm Sektör bileşenlerine de tavsiyem, bu değişimler için hazırlıklı olup, bu kırılma noktalarından problem olmadan geçmeleri.

Röportajlar Haberleri

“Sektörün karbondan arındırılması, yeni fırsatlarla dolu bir dönüşüm sürecidir.” 
“Karbonsuzlaştırma, denizciliğin bugüne kadar karşılaştığı en büyük iştir.” 
“Sadece çok az müteahhitin yapabildiği işleri yapıyoruz.” 
“Mobil yangın söndürme sistemlerimiz, yüksek verimlilik sağlıyor.” 
“Her birey daha yaşanabilir bir çevre için üzerine düşeni yapmalıdır.”