Ekibin, fitoplanktonların büyümesini ve karbondioksit çekilmesini artırmak için okyanuslara demir açısından zengin gübre parçacıkları atılması üzerine yaptıkları analiz, Nature Nanotechnology dergisinde yayımlanmış durumda. Hochella, “İnsanlar yüzyıllardır ekin yetiştirmek için toprağı gübrelediler. Okyanusları da doğru ve sorumlu bir şekilde gübrelemeyi öğrenebiliriz,” diyor.
Normalde doğada, karadan gelen besinler, nehirler ve uçuşan tozlar yoluyla okyanuslara ulaşıyor. Araştırma ekibi de fazla CO2’nin okyanus yoluyla uzaklaştırılmasına yardımcı olmak için bu doğal süreci bir adım öteye taşımayı öneriyor.
Araştırmacılar, yayımlanmış 123 çalışmanın analiziyle, çok sayıda toksik olmayan metal-oksijen malzemesinin plankton büyümesini güvenli bir şekilde artırabileceğini gösteriyor. Bu malzemelerin kararlılığı, bolluğu ve üretilme kolaylığı, onları plankton gübreleri olarak uygun seçenekler haline getiriyor. Bu haliyle araştırma, dikkatlice tasarlanmış malzemelerin belirli kombinasyonlarıyla okyanusların etkili bir şekilde gübreleyebileceğini ve fitoplanktonların bir karbon yutağı gibi davranmasını teşvik edebileceğini gösteriyor.
Araştırmacılar, önerilen bu gübreleme yönteminin, karbonu binlerce yıldır atmosferden uzaklaştırabilecek bir biçimde tutan doğal süreci hızlandıracağını söylüyor. “Artan sıcaklıklarla mücadele etmek için küresel ölçekte CO2 seviyelerini azaltmalıyız,” diyen Hochella, “Okyanusları bir CO2 yutağı olarak kullanmak da dahil olmak üzere tüm seçenekleri incelemek, gezegeni soğutmak için bize en iyi şansı veriyor,” ifadelerini kullanıyor.
Kaynak: HBT – Batuhan Sarıcan