Boğazlardan geçiş kuralları yeniden düzenlendi

Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı Denizcilik Genel Müdürlüğü, 27 Aralık 2024 tarihli yazısında, Türk Boğazları Deniz Trafik Düzeni Yönetmeliği Uygulama Yönergesi'nde yapılan önemli değişiklikleri duyurdu.

01.01.2024 tarihinde yürürlüğe giren Yönerge, 23 Aralık 2024 tarihinde Bakanlık Makamı Olur'u ile revize edilerek 01.02.2025 tarihinde geçerli olacak şekilde güncellenmiştir. Yeni düzenlemeyle, boğaz geçişi yapan gemiler ve deniz araçlarına yönelik bir dizi önemli değişiklik getirilmiştir.

Yönerge ile getirilen bazı önemli değişiklikler şunlardır:

  1. Kılavuz Kaptan ve Pilot Çarmıhı Düzenlemesi: Boğaz geçişi yapacak gemiye katılacak kılavuz kaptanın, pilot çarmığını kurallara uygun bulmaması durumunda, geminin geçişi iptal edilerek uygun pilot çarmığı hazırlanması için liman başkanlığına bildirilecektir.
  2. Yedekli Geçişler İçin Yeni Şartlar: Türk bayraklı römorkörlerle yedeklenen deniz vasıtalarının, geçiş için gerekli bildirimleri ilgili liman başkanlıklarına yapmaları zorunlu hale getirilmiştir. Meteorolojik şartlara göre, bu geçişlerin gündüz saatlerinde ve karaya göre en az 4 mil/saat hızla yapılması gerekecek.
  3. Yeşil Dönüşüm Destekleniyor: LNG ile birlikte çift yakıt tahrikli gemilere verilen ilave refakat römorkörü veya ilave römorkör gücü şartı kaldırılmıştır. Bu düzenleme, denizcilikte yeşil dönüşümün desteklenmesini amaçlamaktadır.
  4. Çanakkale Boğazı'nda Güvenlik Önlemleri: Çanakkale Boğazı'ndan geçiş yapacak 200 metre ve üzeri tehlikeli yük taşıyan gemiler için römorkör alması ve tüm 200 metre ve üzeri gemilerin kılavuz kaptan alması önerilmektedir.
  5. Öncelikli Boğaz Geçişleri: Stratejik öneme sahip ülke petrol rafinerileri, LNG/LPG terminalleri ve enerji santrallerine dolu olarak gelen gemilerin, bu tesisler tarafından yapılacak başvurularına dayanarak Boğaz geçiş önceliği alabileceği belirtilmiştir.
  6. Arızalı Gemiler İçin Yeni Prosedür: Marmara Denizi'nde arıza yaparak Boğaz geçişi yapacak olan gemiler, geçiş yapmadan önce bölge liman başkanlığı veya klas kuruluşu tarafından sörvey yaptırmak zorunda kalacak.

Yeni uygulama, deniz trafiğinin güvenliğini ve düzenini artırmayı hedefleyerek, özellikle Boğazlardan geçiş yapan gemilere yönelik daha sıkı kurallar ve önlemler getiriyor. Yapılan bu değişikliklerin, 1 Şubat 2025 tarihinden itibaren geçerli olacağı bildiriliyor.

Boğazlar Haberleri

İstanbul Boğazı'nda gemi trafiği yeniden açıldı
İstanbul Boğazı'nda gemi trafiği askıya alındı
İstanbul Boğazı'nda gemi trafiği çift yönlü kapatıldı
Derin denizde boru indirme gemisi "Castorone" Çanakkale Boğazı'ndan geçti
İstanbul Boğazı'nda gemi trafiği yeniden açıldı