Barbaros Denizcilik Kongresi’nde Denizcilik Sigortaları ve Hasar Yönetimi Tartışıldı

Kocaeli Üniversitesi Barbaros Denizcilik Kulübü’nün düzenlediği “4. Ulusal Barbaros Denizcilik...

Kocaeli Üniversitesi Barbaros Denizcilik Kulübü’nün düzenlediği “4. Ulusal Barbaros Denizcilik Kongresi,” denizcilik sigortaları ve hasar yönetimi konularında sektörün önde gelen isimlerini bir araya getirdi. Kongrenin önemli oturumlarından biri olan “Denizcilik Sigortalarında Hasar Yönetimi ve Talep Süreçleri” başlıklı panel, sektördeki hasar yönetim süreçleri ve sigortacılığın güncel sorunlarına ışık tuttu. Oturumun moderatörlüğünü Kocaeli Üniversitesi Denizcilik Fakültesi Dr. Öğr. Üyesi Ozan Hikmet Arıcan yaptı.

Burcu Berrak: “Hızlı Müdahale Hasar Yönetiminin Temelidir”
Atlas P&I Muhabirlik Genel Müdürü Burcu Berrak, deniz trafiğinin yoğunluğunun kazaları kaçınılmaz hale getirdiğine değindi ve deniz sigortacılığının bu nedenle önemli olduğunu belirtti. “Bu kadar fazla gemi sonucu kazaların olması kaçınılmaz, buna karşılık olarak deniz sigortacılığı ortaya çıkmış” diyen Berrak, hasar yönetiminde hızın önemine vurgu yaptı. “Bir hasar yönetiminde hasara anında, hızlı müdahale etmek çok önemli. Çünkü bu, zararın boyutlarını en aza indirmek ve mali yükümlülükleri azaltmaya katkı sağlamakta,” dedi. Hasar meydana geldiğinde kaptan ve gemiden tüm bilgilerin toplanarak sigortacılara ve brokerlere iletildiğini ifade eden Berrak, bu süreçlerin hasar yönetiminin ilk adımları olduğunu söyledi.

Ülkem Gürdeniz: “Dali Gemisi Kazası Sigortacılık Tarihine Geçecek”
Locton Omni Sigorta ve Reasürans Brokerliği Ltd. Şti. Genel Müdürü Ülkem Gürdeniz, denizcilik sigortacılığında ses getiren olaylardan Dali gemisi kazasına dikkat çekti. 26 Mart’ta meydana gelen kazanın, geminin güç kaybı yaşaması sonucu 7.6 knot hızla köprü direklerinden birine çarpmasıyla gerçekleştiğini hatırlatan Gürdeniz, olayın sigortacılık tarihinde büyük bir darbe olarak nitelendirildiğini söyledi. “Bütün piyasayı A’dan Z’ye etkileyebilecek durumda olan, sigortanın birçok bacağının yansıdığı ve sigortacılık tarihine büyük bir darbe vuran olaylardan birisi haline gelen bir hadise,” dedi. Bölgedeki limanın 700 bin araç kapasitesi, 43.6 milyon dış ticaret hacmi ve 58.4 milyar dolarlık ticaret değeri ile kazadan etkilendiğini belirtti. Gürdeniz, bir ay süren kurtarma çalışmalarının ardından geçici kanal ile mahsur kalan gemilerin bölgeden çıkarılabildiğini ifade etti.

Ufuk Teker: “Dünyada Ekonomik Gelişmeler Olumlu Seyrediyor”
Türk P&I Sigorta A.Ş Genel Müdürü Ufuk Teker, 2024 yılı için denizcilik sigortacılığında ekonomik olarak olumlu bir eğilim gözlemlendiğini belirtti. Teker, dünya genelinde enflasyonun kontrol altına alındığını ve küresel ticaretin ivme kazandığını dile getirdi. “Dünyadaki büyüme oranlarına bakacak olursak, ABD pandemi sonrası yavaş ama belirgin bir büyüme trendine girdi,” diyen Teker, Avrupa ve Almanya’nın geçmiş yıllardaki resesyon periyodundan yavaş yavaş çıktığını, deniz ticaretinin ise batıdan doğuya doğru kayma eğilimi gösterdiğini vurguladı. Çin’in, dünya genelinde en çok gemiye sahip ülke olarak ön plana çıktığını ve denizcilikte giderek artan bir rol üstlendiğini belirten Teker, deniz ticaretindeki gelişmelerin deniz sigortacılığı üzerindeki etkilerine dikkat çekti.

Kongrede yapılan konuşmalar, denizcilik sigortaları ve hasar yönetimi alanında önemli bir bilgi paylaşımı ve strateji geliştirme fırsatı sunarken, sektördeki profesyonellerin bilgi ve tecrübelerinden faydalanmak isteyen öğrenciler için de aydınlatıcı bir kaynak oluşturdu.

Sektörden Haberleri

Gemi Brokerleri Derneği Yıl Sonu Eğlencesi Kızlara Burs Oldu
Gemi personelinin sosyal medya kullanımı için yeni rehber yayınlandı
Türk Loydu, IACS üyeliğiyle küresel denizcilik sektöründe güçleniyor
İMEAK Deniz Ticaret Odası Aralık Ayı Olağan Meclis Toplantısı Yapıldı
İTÜ Denizcilik Fakültesi 140'ıncı Balık Günü'nde bir araya geldi