Bangladeş'te gemi söküm tesisinde patlama: 1 ölü, 11 yaralı

7 Eylül Cumartesi sabahı Bangladeş’in yeşil sertifikalı tersanelerinden birinde meydana gelen patlama ve yangın 1 kişinin ölümüne 11 kişinin yaralanmasına yol açtı.

Chattogram'da bulunan SN Corporation adlı tersanede eski bir tankerin sökümü sırasında yaşanan trajik olay yerel saatle 11:30 civarında meydana geldi. Patlama işçilerin tankeri kesme işlemi sırasında aniden gerçekleşti. 

İtfaiye ekiplerinin hızla olay yerine ulaşmasına rağmen, yangın büyük hasara yol açtı ve 12 işçi acilen hastaneye kaldırıldı. Ağır yaralanan sekiz işçi, daha ileri tedavi için yanık merkezine sevk edilirken, 38 yaşındaki tesis yöneticisi yolda hayatını kaybetti. Doktorlar, yaralıların çoğunda vücutlarının % 60 ila % 80'inde yanık olduğunu belirtti.

Bangladeş Sanayi Bakanlığı, olayın ardından tersanedeki tüm faaliyetleri durdurma kararı alırken, kapsamlı bir soruşturma başlatıldığını duyurdu. Tersanenin yeşil sertifikasına rağmen, güvenlik prosedürlerinin yeterli olup olmadığı konusunda ciddi soru işaretleri oluştu.

Bangladeş Gemi Sökücüler ve Geri Dönüştürücüler Derneği, tersanenin sertifikasyonuna dikkat çekerek, ilk incelemelerde söküm belgelerinin düzenli olduğunu belirtti. Ancak, sendika temsilcileri kazanın, taşeronların iş güvenliği kurallarına uymaması nedeniyle meydana geldiğini öne sürdü.

Pandemi ve ardından gelen ekonomik krizle mücadele eden Bangladeş gemi söküm sektörü, zaten zorlu bir dönemden geçiyordu. Pandemi öncesi 150'den fazla olan tersane sayısı, şu anda sadece 10 ila 15 arasında faaliyet gösteriyor. Tersanelerin sadece dört tanesi yeşil sertifikaya sahipken, diğerleri sertifika alma sürecinde.

Uluslararası STK Shipbreaking Platform, Güneydoğu Asya'daki gemi söküm endüstrisindeki şeffaflık eksikliğine dikkat çekti. Özellikle Bangladeş, Hindistan ve Pakistan’da yaralanmalar ve ölümlerle ilgili verilerin yeterince açıklanmadığını belirten STK, bu bölgelerde birçok olayın gizlendiğini iddia ediyor. 2024 yılının ikinci çeyreğinde, Bangladeş’in dünya genelinde sökülen gemilerin yarısından fazlasını gerçekleştirdiği belirtiliyor.

Bu son olay, gemi söküm sektöründe acil reform ihtiyacını bir kez daha gözler önüne sererken, sektörde çalışanların güvenliği için alınacak önlemlerin ne kadar yetersiz kaldığını da ortaya koyuyor.

Deniz Kazaları Haberleri

Hindistan'da donanmaya ait tekne ile feribotun çatışması sonucu 13 kişi öldü
Karadeniz'de hasar gören gemilerden sızan petrol sahil kentlerine ulaştı
Tur teknesinde kısa süreli yangın meydana geldi
Kerç Boğazı'nda tanker gemisi battı!
MSB'den Beşiktaş'ta denize düşen iki kişiyi kurtarma çalışmalarına destek