Balıkçı Teknesi Sorumluluk Sigortası

Türk P&I Sigorta olarak teminat sağladığımız birçok farklı tipteki deniz aracının yanında balıkçılık alanında faaliyet gösteren teknelere de teminat sağlamaktayız.

Gizem Esi GÜL - Türk P ve I / Teknik Yönetmen

Türkiye İstatistik Kurumu ( TÜİK) verilerine göre Türkiye’de 19 bin 669 adet balıkçı ruhsatına sahip tekne bulunmakta ve her yıl ortalama 500 bin ton balık avlanmaktadır. Bu tekneler arasından yaklaşık 1400 civarı, boyları 12 metreden başlayarak 50 metreye kadar ulaşabilen endüstriyel balıkçı gemileri olup, balık avcılığının %90’ını bu tekneler gerçekleştirmektedir. Şu an için sadece Türk kabotajında sefer yapan balıkçı tekneleri için P&I teminatı sağlamaktayız.

Resmi Gazete’de yayınlanan Tarife ve Talimat Tebliği uyarınca,300 Gros Ton ve üzeri Türk Bayrağı taşıyan tüm gemiler deniz alacaklarına karşı koruma ve tazmin ( P&I) sigortası yaptırmakla yükümlüdür. Aksi taktirde liman başkanlıklarınca denize elverişlilik belgesi temin edilmemekte ve sefere müsaade verilmemektedir. Balıkçı tekneleri de bu kapsamda P&I sigortası yaptırmakla yükümlüdür.

Denizlerdeki balık popülasyonunun korunması ve sürdürebilir avcılığın temin edilmesi amacıyla, her yıl belirli dönemlerde av yasağı uygulanmaktadır. Bu dönem genellikle Nisan – Eylül ayları arasındaki dönemi kapsamaktadır. Eylül itibariyle av yasağı sona ereceğinden; Türk karasularında avcılık yapacak olan balıkçı teknelerinin, faaliyetlerine başlamadan önce P&I sigortası yaptırması gerekmektedir. 

Balık avlama faaliyetlerinin iş kazalarına neden olabilecek çeşitli risk faktörleri barındırması nedeniyle, mürettebat yaralanmalarına ilişkin hasarlar sıkça görülmektedir. Bunlara trollerin (bir tür balık ağı) atılması ve ağların çekilmesi sırasında meydana gelebilecek kazalar, mesleki astım, balıkların muhafazasında kullanılan bazı kimyasalların yol açtığı zehirlenmeler örnek olarak verilebilir. Bu nedenle tonajına bakılmaksızın tüm balıkçı teknelerine P&I Sigortası yaptırmalarını öneriyoruz.

Balıkçı teknesi sorumluluk sigortası kapsamında; minimum 5 milyon USD’den 1 milyar USD’ye kadar sorumluluk limiti sağlanmakta olup, teminat altında olan rizikolar altta belirtilmiştir.

Teminat altına aldığımız sorumluluklar:
•    Çatma, balık ağları, yüzer ve sabit cisim hasarları
•    Gemi adamı, yolcular ve diğerleri
•    Rotadan sapma masrafları
•    Cezalar
•    Dava ve Say
•    Kirlilik ve çevresel yükümlülükler
•    Karantina masrafları
•    Kaçak yolcular, sığınmacılar ve hayat kurtarma
•    Çeki sorumlulukları
•    Enkaz kaldırma
•    Korsanlık
 

Kurumsal Haberleri

Bu yıl 4 bin 579 gemi denetlendi
Türk Loydu Vakfı'ndan 195 Öğrenciye Burs
DAK/SAR Amiral Atalay ile filosunu güçlendirdi
Gemi Mühendisleri Odası Kuruluşunun 70. Yılını Yoğun Bir Katılımla Kutladı
Sahil Güvenlik'ten çocuk evlerinde kalanlara yüzme eğitimi