Antalya Büyükşehir Belediyesinden atık su arıtma tesisine ilişkin açıklama

Antalya Büyükşehir Belediyesi, Konaklı beldesi ve Damlataş Plajı mevkisinde deniz kirliliğine neden olan atık su arıtma tesisine ilişkin açıklama yaptı.

Antalya Büyükşehir Belediyesinden, atık su arıtma tesisine ilişkin yapılan açıklamada;

"20 Ağustos 2011 tarihinde medyada yer alan ‘ Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekipleri, deniz kirliliğine neden olan Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne ait tesise 464 bin 585 lira ceza kesti’ haberleri üzerine açıklama yapılması zarureti doğmuştur.

Antalya Büyükşehir Belediyesi ASAT Genel Müdürlüğü sorumluluğunda Antalya genelinde toplam 36 adet atıksu arıtma tesisi, 7 gün 24 saat çalışma esasına dayalı olarak devamlı olarak işletilmektedir.

Atıksu Arıtma Tesislerimizin tamamında, tesis çıkışlarında, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından kurdurulan, Sürekli Atıksu İzleme Sistemleri (SAİS) ile anlık olarak 7 gün 24 saat izlenmekte olup, Antalya Çevre, Şehircilik ve İklim değişikliği İl Müdürlüğü tarafından yerinde denetimleri de yapılmaktadır.

Atıksu Arıtma Tesislerimizin denize yakın olanlarının tamamında, Konaklı Atıksu Arıtma Tesisi de dahil olmak üzere Biyolojik Arıtma prosesine ilave olarak, derin deniz deşarj sistemleri bulunmaktadır.

Görüntülerin çekildiği 29 Temmuz 2024 tarihinden hemen önce Antalya Çevre Şehircilik ve İklim değişikliği İl Müdürlüğü tarafından yapılan, yerinde denetimde herhangi bir olumsuzluğa rastlanmamış ve bu tarihe kadar herhangi bir cezai yaptırım uygulanmamıştır.

Bugün kamuoyuna yansıyan görüntüler kıyıdan 1500 metre açıkta ve 30 m derinlikte difüzörlerden çıkan arıtılmış atıksu deşarjına aittir.

Atıksu Arıtma Tesislerinin işletilmesi esnasında, kanalizasyon hatları vasıtası ile gelebilecek anlık gerçekleşen limit üstü deşarj nedeniyle tesisimizin çıkış sularında anlık olarak kısa süreli bir olumsuzluk yaşanmıştır. Ekiplerimiz tarafından tespit edilen olumsuzluğa derhal müdahale edilmiştir.

Yapılan müdahale ile birlikte, tesis çıkış sularının limit değerlerin altına indiği numune sonuçları ile tespit edilmiştir. Ayrıca, tesisin normal çalışma standartlarına döndüğü Antalya Çevre, Şehircilik ve İklim değişikliği İl Müdürlüğü tarafından alınan numuneler ile teyit edilmiştir.

Bunun yanında, söz konusu olumsuz durum derin deniz deşarjı hattından çıkan arıtılmış atıksuya yansımış olup, bu durum bölgedeki yüzme alanlarının su kalitesini kesinlikle etkilememiştir. Uluslararası Mavi Bayrak kriterleri kapsamında, turizm sezonu süresince bölgeden alınan yüzme suyu analiz sonuçları da bunu doğrulamaktadır. 

İlimiz genelinde bulunan 233 Mavi Bayraklı plajımızın, temiz denizlerimizin garantisi konumunda olan Atıksu Arıtma Tesislerimizin kesintisiz işletilmesi konusundaki hassasiyetimizi, Antalya Büyükşehir Belediyesi ASAT Genel Müdürlüğü başta olmak üzere tüm ilgili kurum ve kuruluşlarımız ile işbirliği içerisinde sürdüreceğiz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur. " ifadelerine yer verildi.

Deniz ve Çevre Haberleri

Bakanlık, İzmir Körfezi'nin temizliği için çalıştay düzenledi
Denizlerde "davetsiz misafirler" için gemi denge kontrol sistemi geliştirildi
TURMEPA ve AISIN’DEN MAVİ YARINLARIMIZ İÇİN İŞ BİRLİĞİ
Sapanca Gölü'nde su miktarı son 5 yılın en düşük seviyesinde
Buzulların erimesi Çin'in Arktik İpek Yolu projesine zemin hazırlıyor