“Aktif çalışma tempomuz ile pas tutmadan yolumuza devam ediyoruz”

​​​​​​​2015 yılında Türk-Norveç ortaklığıyla kurulan Norse Group, kısa zamanda bünyesine...

Mustafa SÜNGÜ - Norse Group of Companies Genel Müdürü

2015 yılında Türk-Norveç ortaklığıyla kurulan Norse Group, kısa zamanda bünyesine Norse Gemi İnşa ve Norse Dizayn firmalarını da ekledi. Yaptığı başarılı çalışmalarla kısa sürede adını duyuran firmalarla ilgili Norse Group Genel Müdürü Mustafa Süngü ile konuştuk.

Yabancı ortaklı bir firmasınız. Kuruluş sürecinizden bahseder misiniz?

Temelleri 2015 yılında atılan Norse Group Türk-Norveç iş birliğinin başarılı örnek­lerinden biri olup, grup şirketlerinde de farklı hizmetler sunmaktadır. Geçmişte bir projede başlayan arkadaşlık, hedefler ve güven üzerine inşa edilmiş bir birlik­telik diyebiliriz. Bu ortaklık 2015 yılında Norse Çelik ile filizlendi ve kısa sürede Norse Gemi İnşa ve Norse Dizayn firma­ları ile grup şirketleri haline geldi.

Norse Group bünyesinde hangi firmalar bulunmaktadır ve faaliyet alanlarınız nelerdir?

Norse markası adı altında 3 farklı grup şirketimiz mevcut. Norse Çelik, Norse Design ve Norse Shipbuilding olarak ayrı­şıyor. Firmalarımız birbirinden bağımsız olarak hizmet ya da üretimler yapıyor olsa da yeri geldiğinde aynı projede tek bir gövde olup hizmet verebiliyor. Bu sayede devreye aldığı proje bazlı entegre üretim planlamasıyla müşterilerine önemli avan­tajlar sunuyor.

Firmalarımız kısa sürede yaptığı işlerle adından söz ettiriyor hale geldi. Norse Grup şirketlerinde, lokomotif firma olan Norse Çelik daha çok kabuk gemi inşası, alüminyum tekne ve blok imalatı, gemi ekipmanları ve endüstriyel projelere odaklanırken, Norse Shipbuilding özellikle Norveç’te balıkçılık faaliyetlerinde kullanı­lan anahtar teslim servis botu (work boat), balıkçı gemisi vb. projelerine odaklanarak pazarda kısa sürede ismini duyuran bir marka haline geldi. Norse Dizayn ise hem Norse Çelik hem de Norse Shipbuilding firmalarının birçok projesinin temel mü­hendislik ve detay dizayn işleri ile beraber Türkiye ve Norveç’teki bazı tersanelerin detay dizayn işlerini yapıyor.

Üretimlerinizi nerede gerçekleştiri­yorsunuz? Üretim kapasitesinden ve ekibinizden söz eder misiniz?

Firmamız, toplam 8.600 metrekare alan üzerinde kurulu bir tesise sahip olup, 3.600 metrekaresi kapalı, 5.000 metrekaresi açık alan olarak kullanılmaktadır. Bünyesindeki ekipmanlar ile dışarıdan bağımsız olarak sac kesiminden, teslime kadar birçok üretimi kendi içinde gerçekleştirebilmektedir. Tabii bunların da ötesinde gücümüzün asıl kaynağı tecrübeli ve dinamik ekibimiz. Ekibimizin uyum içinde birbirinden farklı projeleri aynı anda yapabilme özelliği bizi sürekli çalışır vaziyette tutuyor. Kısacası aktif çalışma tempomuz ile pas tutmadan yolumuza devam ediyoruz.

Ayrıca tüm grup firmalarımız gibi Norse Shipbuilding de müşteri memnuniyetine özen göstermekte ve müşteri ihtiyacına yönelik tekne imalatları hususunda da esnek olup müşterilerine yaratıcı çözümler sunabilmekte.

Tamamlanmış ve halen devam eden projeleriniz nelerdir?

Norse Shipbuilding olarak özellikle balık çiftliklerinde kullanılan servis botlarına odaklansak da alüminyum crew boat, pilot boat gibi küçük fakat işlevsel tekneler ile de ilgileniyoruz. Hali hazırda Norse Ship­building firmamız NB10 ve NB11 proje kodları ile biri katamaran olmak üzere iki adet servis botu projelerinin inşalarına de­vam etmektedir. Keza Norse Shipbuilding daha önce 1 adet deniz yosunu toplama gemisi, 1 adet ağır hizmet teknesini, 1 adet servis botu, 1 adet askeri dalış botu ve 1 adet katamaran müşterilerini başarıyla teslim etti.

Bir diğer firmamız olan Norse Çelik ise daha çok kabuk gemi inşa projeleri ve endüstriyel tank, faundeyşın üretimleri ile ön plana çıkmış­tır. Norse Çelik için belli başlı referans projelerimiz: Tosyalı Holding’e yapmış olduğumuz 6 adet depolama tankları, Norveç’e ihraç edilen birçok depolama tankları, Palfinger firmasına ya­pılan Stern Roller ürünleri, Sedef Tersanesinde Karadeniz Holding için inşa edilen projelerin spon­soon blokları ve 1 projenin de üst yapının tamamı, Norveç’e ihraç edilen 43 metre alüminyum kabuk feribot projesidir. Buna ek olarak yine Norveç’e ihraç edilecek olan 2 adet 80 metre çelik feribot projeleri de NB13-14 inşa kodları adı altında inşaları devam etmektedir.

Sektörün sizi seçerken kazanacakları avantajlar nelerdir?

Norse Grup şirketlerinin bu noktada önemsediği parametreler yüksek kalite standardı, zamanında teslimat, müşteri memnuniyeti ve bunlarla birlikte en iyi fi­yatı sunabilmekteyiz. Proje imzalandıktan sonra bile müşterilerin talepleri veya ih­tiyaçları değişse bile Norse grup şirketleri olarak müşteri isteklerini ön planda tutar ve kendileri için en uygun çözümleri suna­rız. Son olarak üretim tesisimiz için sahip olduğumuz ISO ve DNV-GL sertifikala­rımız ile müşterilerimize yüksek kaliteli üretim çözümleri sunabilmekteyiz.

Norse Design adı altında ne tür hizmet­ler veriyorsunuz?

Norse Design gemi üretimi için gerekli olan tüm 3 boyutlu modellemelerden ön imalat resimlerine kadar tüm dizayn aşamaları için çalışmalar yapabilmektedir. Bu aşamada projeler için sunmuş olduğu çözümler proje maliyetleri düşürerek en iyi ürün çözümünü müşterisine sunmak­tadır. Projeler için konsep dizayn, tüm mühendislik hesaplamaları, konstrüksi­yon dizaynı, tüm teçhiz resimleri, yaşam mahalli resimleri ve 3 boyutlu modelleme­leri kapsayan yapısal modellemeler Norse Design ekibi tarafından yapılmaktadır.

2019 yılı başında tanıtımını yaptığınız Foran Gemi İnşa Programından da söz eder misiniz?

Foran İspanya menşeili bir yazılımdır ve gemi inşa üzerine tasarlanmış bir yazılımdır. Foran programında geminin tüm gövde yüzey modellemesi başlangıç stabilite hesapları yapısal boyutlandırma aynı zamanda bu yapılandırılan ürün­lerin 3 boyutlu ortamda modellenmesi işçilik resimlerinin üretilmesi ve donatım modellerinin yapılması ve bunların üretim çıktılarının alınması. Bu program sadece modelleme için değil, aynı zamanda modellenmiş olan gemiyi görüntülemek için de kullanılmaktadır. Bu programdan memnunuz ve kullanıyoruz.

İş sağlığı ve güvenliği konusunda öne çıkan bir firmasınız. Bu konudaki çalış­malarınızdan söz eder misiniz?

Yasal mevzuatın gerektirdiği ISG profes­yonel sayısından fazlasını istihdam ederek sahada sürekli gözetim yapılmasını sağla­maktayız. Proaktif önlemler alarak riskleri kaynağında önlemek amaçlı iş izin prose­dürleri uygulamaktayız. Sürekli yapılan iş başı(toolbox) eğitimleri ile personellerin motivasyonunu diri tutup katılımcı bir ISG anlayışını sağlamaktayız. ISG profesyonelle­rinin önerileri anında dikkate alınarak aksi­yon alındığı gibi sahada mevcut olan dilek, şikâyet ve ramak kala kutularımız vasıtası ile çalışanlar tarafından iletilen tespitler ile ilgili de anında iyileştirme yapılarak süreç en iyi şekilde yönetilmektedir. Firmamız bu konuya verdiği önem ile öncü firmalar arasında olmaya devam edecektir.

Not: Bu röportaj Deniz Endüstri dergimizin Kasım-Aralık 2019 - 69. sayısında yayımlanmıştır.

Röportajlar Haberleri

“Sektörün karbondan arındırılması, yeni fırsatlarla dolu bir dönüşüm sürecidir.” 
“Karbonsuzlaştırma, denizciliğin bugüne kadar karşılaştığı en büyük iştir.” 
“Sadece çok az müteahhitin yapabildiği işleri yapıyoruz.” 
“Mobil yangın söndürme sistemlerimiz, yüksek verimlilik sağlıyor.” 
“Her birey daha yaşanabilir bir çevre için üzerine düşeni yapmalıdır.”