‘Akdeniz’deki gururumuz’du: "Ada 74" için şimdi alıcı aranıyor

Türkiye’nin çoğunluk hissesine sahip olduğu Kıbrıs Türk Denizcilik Şirketi için bir sene önce alınan ve Mersin’de düzenlenen büyük bir törenle hizmete sokulan ‘Ada 74’ ro ro gemisi satılığa çıkartıldı.

Gemi için TC Özelleştirme İdaresi 6 milyon dolar ödedi ancak bir yıllık süreçte istenen hedefe ulaşılamadı.

Bir yıllık operasyonu iflasla sonuçlanan Ada 74 için şimdi alıcı aranıyor.

Kıbrıs Türk Denizcilik Şirketi’nin yüzde 51 hissesi TC Özelleştirme İdaresi, yüzde 49 hissesi ise Kuzey Kıbrıs’taki yönetime ait. Geminin alımında KKTC’nin payına düşen 28 milyon TL de yine TC Lefkoşa Büyükelçiliği bünyesindeki Kalkınma Ekonomik İşbirliği Ofisi (KEİ) tarafından ödendi.

Mağusa Limanı’nda aylardır demirli halde bekleyen ve KKTC hükümeti tarafından rantabl olmadığı açıklanan geminin satışına karar verildi.

Ada 74, 400 yolcu, 15 tır, 25 küçük araç taşıma kapasitesine sahip.

‘KKTC’nin Akdeniz’deki yeni gururu’ydu
Bir yıl önce Ada 74 için hem Mersin hem de Mağusa’da törenler düzenlenmiş, “Ada 74, KKTC’nin Akdeniz’deki yeni gururu” ifadeleri kullanılmıştı.

Mağusa’daki tören sırasında KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, geminin satın alınmasını Mavi Vatan projesiyle anlatmış, ‘iki egemen devlet‘ siyasetine gönderme yapmıştı.

Yine bu törende KKTC Başbakanı Ünal Üstel de “Türkiye ile KKTC arasındaki deniz ulaşımının bu feribotla daha kaliteli ve hızlı olacağını” ifade ederek, Ada 74’ün ülke turizmi, özel sektör, taşımacılığa ve ekonomisine de büyük katkıları olacağına vurgu yapmıştı.

Türkiye Cumhuriyeti Lefkoşa Büyükelçisi Metin Feyzioğlu da bu feribotun, ‘Kıbrıs’ın milli davasında ne kadar kararlı, adada ne kadar kalıcı, egemen, bağımsız olduğunun ve sonsuza kadar var olacağının çeliğe bürünmüş hali olduğunu’ söylemişti.

3 Mayıs 2023’te Mersin’deki törende konuşan dönemin Hazine ve Maliye Bakanı Nurettin Nebati, “Adanın ihtiyacı olan her şeyi karşılamak bizim boynumuzun borcu. Satın aldığımız bu gemiyi Kıbrıs Türklerinin hizmetine sunmaktan gurur duyuyoruz” ifadelerini kullanmıştı.

Meclis’te de gündem
Ada 74’ün bir yıllık süreçte iflası KKTC Cumhuriyet Meclisi’nde de gündem olurken, KKTC Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı topu Türkiye’deki uzmanlara attı, tercihin kendilerine ait olmadığını söyledi ve “Biz bir kuruş para da ödemedik” dedi.

Bu sözler üzerine muhalefet, Türkiye halkının cebinden çıkan paranın öngörüsüz projelerle heba edildiğini ifade etti.

Arıklı bu eleştirilere, “Elbette Anadolu’nun parası bizim de paramızdır” diyerek karşılık verdi ve geminin 7 ton yakıt yaktığını bu nedenle rantabl olmadığını söyledi.

Açık artırmayla satılacak
Ada 74 gemisi, Yunanistan’dan önce Türkiye’deki özel bir şirket olan Megamar üzerine alınmış, ardından, Kıbrıs Türk Denizcilik Şirketi adına kaydı yapılmıştı.

Ada 74 açık artırmayla satılacak. Açık arttırmanın başlangıç fiyatı 3 milyon 600 bin dolar olacak ve gemiyi alan kişi, ilk etapta 1,5 milyon dolar peşin ödeme yapacak. Geriye kalan miktarı 4 yıl içerisinde ödeyecek. Geminin 1 milyon dolarlık bakım, yüz binlerce liralık da yakıt ve liman borcu olduğu iddia ediliyor.

Yüzde 51’i Türkiye, yüzde 49’u ise KKTC’ye ait olan geminin ‘borçları kapatmak‘ adına satılacağı da iddialar arasında yer alıyor.

KKTC Ulaştırma Bakanı Erhan Arıklı, Meclis’te yaptığı konuşmada, Türkiye’nin tasarruf tedbirleri kapsamında geminin satışını istediğini de belirtti.

Kaynak: Diken

Ekonomi Haberleri

Küresel piyasalarda gözler Fed Başkanı Powell'ın açıklamalarına çevrildi
Fed faiz kararını açıkladı
Trump'ın zaferiyle, Avrupa'da yeşil enerji şirketlerinin hisseleri düşüşe geçti
Brent petrolün varil fiyatı 74,01 dolar
Türkiye'nin ihracatı eylülde 21 milyar 987 milyon dolar oldu