Akdeniz’de tuz oranı artıyor! 

Son bir araştırmaya göre Akdeniz git gide daha hızlı ısınıyor ve aynı zamanda da daha tuzlu hale geliyor.

Batı Akdeniz’deki su sıcaklığı iklim değişimi nedeniyle yüz yılda iki derece kadar artıyor. Hatta bazı yerlerde bu artış üç dereceyi bile buluyor.

İspanyol Deniz Araştırmaları Enstitüsü ICM-CSIC araştırmacıları çalışmalarını, Journal of Marine Science and Engineering dergisinde yayımladılar. Son otuz yılın uzun vadeli verilerin değerlendirilmesine dayanan sonuçlar için tüm su derinliklerinde ölçüm yapılmış. Akdeniz’deki tuz oranı örneğin Atlantik’e göre daha fazla ve içdenizde son bulan nehirlerden gelenden çok daha fazla su buharlaşıyor.

Cebelitarık Boğazı çok dar olduğu için değiş tokuş çok sınırlıdır. Ayrıca deniz seviyesinin yılda ortalama 2,8 milimetre civarında yükseldiği de tespit edildi. Bu gelişmede 1990’lı yıllardan itibaren önemli bir hızlanma görülmekte. Diğer bazı araştırmalara göre su sıcaklığının ve tuz oranının artışı Akdeniz’deki tür çeşitliliğini tehdit ediyor. 

WWF çevre organizasyonuna göre Akdeniz’in ısınan sularında neredeyse 1000 yabancı tür bulunmakta ve bunlar her yıl Kuzeyden, Batıya doğru yayılarak yerel türleri tehdit ediyorlar. Adriyatik denizine özgü mersin balığı ve derin deniz kardinal balığı gibi bazı yerel türler olma tehlikesiyle karşı karşıya. Büyük denizanaları, balıkçılar ve tatilciler için bir sorun oluşturuyor ve iklim krizi de uç hava koşulları riskini artırmakta.

Deniz ve Çevre Haberleri

Kadıköy'de deniz yüzeyinde müsilaja benzer kirlilik görüldü
Sanayide yeşil dönüşüm standartlarına ilişkin yönetmelik Resmi Gazete'de
2024'de EGDS ile tespit edilen 19 gemiye ceza uygulandı
İzmit Körfezi tabanındaki çamur "dip bucak" temizleniyor
Deniz haberleşmesinde güvenlik yerli ve milli NAVTEX sistemine emanet