Ortak Akıl İş Platformu’nun organize ettiği "Aile Şirketlerinde Sürdürülebilir Başarı Hikayeleri" başlıklı zirvede 200’ü aşkın iş insanı, aile şirketlerinden başarılı örnekler ve ilham verici liderlik hikayeleri ile buluşurken, Türkiye ekonomisinin bel kemiği niteliğindeki aile şirketlerinin geleceğe kalması için hangi adımların atılması gerektiği konuşuldu.
Başkanlığını Ortak Akıl Danışmanlık’ın Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Yılmaz Sönmez’in yaptığı Ortak Akıl İş Platformu, “Aile Şirketlerinde Sürdürülebilir Başarı Hikayeleri” başlıklı 15. zirvesinde 200’ü aşkın aile şirketi temsilcisini bir araya getirdi. Etkinlikte farklı kuşaklardan aile şirketleri liderleri, şirketlerinin sürdürülebilir başarı sırlarını katılımcılarla paylaştı.
Türkiye’de özellikle de birinci kuşak mensubu aile şirketi lideri olmanın zorluklarına dikkat çektiği açılış ve vizyon konuşmasında Dr. Yılmaz Sönmez, aile şirketlerinde kurumsallaşma ve aile anayasası kadar önemli olan bir diğer faktörün, liderlerin gündelik sorunlardan sıyrılarak kendi ruh dünyasının içine dönmesi ve “iç dünyasından iş dünyasına giden” ilhamı köklerinde araması olduğunu belirtti. Aile Şirketleri Danışmanı Dr. Yılmaz Sönmez, geride bıraktığı 25 yılda liderlerin kurumsallaşma ve yetki devri konusunda takıldığı bariyerleri, tanıklıklar ekseninde ve duygusal bir atmosferde aktardı.
21. Yüzyıl İşbirliği ve Organizasyon Yüzyılı
Programın ilk konuşmacısı olan Dalgakıran Makine Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Dalgakıran, erken yaşlarda Perşembe Pazarı’nda bir atölyeden küresel bir marka olma yolculuğuna dair anektodlar aktardığı konuşmasında, aile şirketi liderlerinin icradan vizyon ve denetime terfi etmesi gerektiğini söyledi.
Önümüzdeki dönemde küresel rekabetçilikte “ölçek” baskısının aile şirketleri üzerinde etkisini hissettireceğini belirten Dalgakıran, aile şirketi liderlerinin hem kendi içlerinde hem de yerel rakipleriyle işbirliğine açık olması gerektiğini ifade ederken, 21. Yüzyılın bir “işbirliği ve organizasyon yüzyılı” olduğuna vurgu yaptı.
Başlangıç İçin Birlikte Olmak, Başarı İçin Birlikte Kalmak
Programın ikinci konuşmacısı, mobilyadan enerji ve inşaata geniş sektörel yelpazesiyle Türkiye’nin dev aile şirketlerinden olan Doğanlar Holding’in Aile Kurulu üyesi Ozan Doğan ise kurumsallaşma için aile anayasasının önemine dikkat çekerek, holding bünyesinde göreve başlarken, pozisyondan ücrete tüm çerçevenin aile anayasasında yer aldığını ve bu açıdan hiç zorlanmadığını vurguladı.
3. Kuşak olarak ilk kuşaktan mentörlük beklediklerinin altını çizen Doğan, holding bünyesinde çetin tartışmaların yaşandığı bir “beyin fırtınası ve uzlaşma” odaları olduğunu ve şirketi ilgilendiren tüm kararların burada alındığına dikkat çekerek, “1. Kuşağın da belirttiği gibi, birlikte olmak başlangıçtır, birlikte kalmak ise başarıyı getirir” diyerek sözlerini tamamladı.
Kurumsallaşmış Aile Şirketlerinin Anahtarı Hesap Verme Kültürü
Arzum’un Türk kahvesi ikramının ardından, zirvenin ikinci bölümüne Dr. Yılmaz Sönmez’in moderatörlüğünü gerçekleştirdiği panelle devam edildi. Panelde ilk sözü alan Arzum Yönetim Kurulu Başkanı, TÜRKONFED Yönetim Kurulu üyesi ve Türkiye Aile İşletmeleri Derneği (TAİDER) kurucusu Murat Kolbaşı, dünyada aile şirketlerinin uzun ömürlü olmasının altında “hesap verebilme ve işbirliği kültürünün” yattığının altını çizdi.
Arzum olarak çok erken tarihlerde aile anayasalarını oluşturduklarını ve bu sayede hesap verebilirlik kültürünü inşa ettiklerini belirten Kolbaşı, aile şirketlerinin yabancı yatırımcılara ya da halka arza sıcak bakması gerektiğine vurgu yaparak, aile şirketleri liderlerinin egolarını bir yana bırakarak EGO yani “en güzel onlarla” ilkesini hayata geçirmeleri gerektiğini söyledi.
Türkiye’nin önde gelen şirketlerinden Lila Kağıt ve TÜRKONFED Yönetim Kurulu Üyesi Celal Öğücü, halka arz sürecini yeni yatırımlar için sermaye ihtiyacının yanı sıra, kurumsal “hesap verebilirlik kültürünün” inşası nedeniyle başlattıklarını belirtti. Aile anayasasının şirketi için bir milat olduğunu söyleyen Öğücü, henüz birinci kuşak üyeler hayattayken, gençlerin aile ve şirket içerisindeki haklarının belirlenmesi ve varislerin kendi içerisinde sıralanması gerektiğini de ilave etti.
Aile Anayasası Yalın ve Şirket Kültürüne Uyumlu Olmalı
Şahin Metal’in kurucusu ve BEYSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Şahin ise Bayrampaşa’da bir atölyeden Mercedes’in tedarik zincirine uzanan yolculuğun aşamalarını anlattığı konuşmasında, aile üyeleri arasında güven ve dürüstlüğe dayalı ilke ve kuralların gerekliliğine dikkat çekti. Şahin, aile şirketlerinde huzurlu bir ortam için aile ile işin sınırlarının belirlenmesinin zaruri olduğunu ifade etti.
Zirveye ABD’den video yöntemiyle katılan Zade Vital Yönetim Kurulu Başkanı Mevlüt Büyükhelvacıgil de aile şirketlerinde sürdürülebilir başarı için anayasanın önemine vurgu yaparak, aile anayasasının yalın olmasını, nesiller arası yetki devirlerini ve prensipleri planlamasını, ailenin kültürünü yansıtmasını tavsiye etti. Programın devamında Ortak Akıl İş Platformu üyeleri; konuklara sorular yöneltirken, aile şirketleri liderlerinin ilham verici hikayelerine ortak oldu.