AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Meyer-Landrut, Mersin Limanı'nı inceledi

Avrupa Birliği (AB) Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Nikolaus Meyer-Landrut, Mersin Uluslararası Limanı'nda incelemelerde bulundu.

Meyer-Landrut, beraberindeki 11 ülkenin Ankara büyükelçileri ve temsilcileriyle Mersin Uluslararası Limanı'nı ziyaret etti.

Ziyarette, römorkörle suya açılan heyet, limanı, çevresini ve yük transferlerini inceledi.

Mersin Uluslararası Liman İşletmeciliği AŞ (MIP) Genel Müdürü Ajay Kumar Singh, gezi sırasında Meyer-Landrut'a çalışmalar hakkında bilgi verdi.

"Denizi ele almaya çalışacağız"
AB Türkiye Delegasyonu Başkanı Büyükelçi Meyer-Landrut, gazetecilere, AB ülkelerinin büyükelçileriyle 2 gün boyunca Mersin'de çeşitli temaslarda bulunacaklarını söyledi.

Mersin'in çok önemli bir şehir olduğunu vurgulayan Meyer-Landrut, şöyle devam etti:

"Ziyaretimizin ana teması deniz. Yani bir ekonomik faktör olarak deniz. O yüzden bugün bu çok etkileyici limanı ziyaret ettik. Burada gerçekten çok büyük bir operasyon yapılıyor. Yarın da Deniz Bilimleri Enstitüsü'nü ziyaret edeceğiz. Kırılgan, hassas bir biyosfer ve ortam olarak denizi ele almaya çalışacağız. Ziyaretimizde bu kırılgan ekosistemle ilgili daha çok şey öğreneceğiz. Aynı zamanda Akdeniz için iklim değişikliğinin etkilerinin sonuçlarının neler olduğunu öğreneceğiz. Akdeniz'e birçok Avrupa ülkesinin sınırı var. Burası ortak coğrafyamız. Bu bölgeyi ve denizi iklim değişikliği çok daha hızlı ısıtıyor. Isınma daha hızlı gerçekleşiyor. Bu konuları ele alacağız."

"Mersin, işbirliği açısından bizim için çok önemli bir şehir"
Meyer-Landrut, Mersin'de AB'nin destekleyerek ve finanse ederek uyguladığı çok sayıda projenin olduğunu belirterek, "Atık, atık su, su yönetimi ve tatlı su gibi alanlarda çeşitli projelerimiz var. Bunun yanı sıra eğitim alanında da projelerimiz var. 20 okul yapılıyor. Bunun yanı sıra aynı zamanda modern ve sürdürülebilir ulaşım projemiz var. Burada birçok alanda uyguladığımız, birçok açıdan çeşitli projelerimiz var. O yüzden Mersin'de bulunmaktan ve bu projeleri desteklemekten çok mutluyum. Mersin'in, bizim için işbirliği açısından çok önemli bir şehir olduğunu söylemek isterim." ifadelerini kullandı.

Öte yandan Mersin Büyükşehir Belediyesince, Büyükelçi Meyer-Landrut, beraberindeki 11 ülkenin Ankara büyükelçileri ve temsilcilerinin, temaslarda bulunmak üzere kente gelmesi dolayısıyla Yenişehir ilçesindeki bir otelde resepsiyon düzenlendi.

Programda konuşan Meyer-Landrut, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki depremler nedeniyle Mersin ziyareti için önceki aylarda planladıklarını programı gecikmeli gerçekleştirdiklerini söyledi.

Depremin ülkeye etkisini gördüklerini anlatan Meyer-Landrut, Mersin'in de afet bölgesinin dışında olmasına rağmen "nüfus hareketliliği" nedeniyle etkilendiğini duyduklarını aktardı.

Meyer-Landrut, Mersin'de çeşitli alanlarda devam ettirdikleri çalışmalarının olduğunu belirterek şöyle devam etti:

"Şehirler yoğun nüfusları nedeniyle çok fazla emisyona neden olabiliyorlar. İnsanlar çok kısa mesafelerden bir yerden bir yere gidip geliyorlar. Dolayısıyla şehirler, aslında emisyon oranına en fazla katkıda bulunan yerler. Şehirler aynı zamanda bazı şeyleri değiştirebileceğimiz de yerler. Yani iklim değişikliğine karşı verdiğimiz mücadeleyi kazanabileceğimiz, etkili bir şekilde emisyonları azaltabileceğimiz ve böylece tüm dünyaya katkıda bulunabileceğimiz, bizim ve çocuklarımız için daha yaşanabilir bir dünya yapabileceğimiz yerler. Dolayısıyla ulaşıma önem veren sizin gibi belediyelere ve belediye başkanlarına ve hem siyasi hem finansal anlamda bu değişikliklere yatırım yapacak insanlara ihtiyacımız var. Dolayısıyla Türkiye'yi desteklemeye devam edeceğiz. Bu dönüşümde Mersin'e de desteğimizi sürdüreceğiz."

AB tarafından kurulan Türk Yatırım Platformu'na değinen Meyer-Landrut, "Yakın zaman önce Türk Yatırım Platformu'nu kurduk. Bu platform sayesinde Türkiye'deki belediyelere daha fazla destek olmaya çalışacağız. Bu, özellikle dönüşüm ve değişimi sağlamak için ihtiyaç duyulan kredilere daha kolay erişmenizi sağlayacak bir platform." diye konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer de kentte hayata geçirdikleri çalışmaları, projeleri ve toplum yararına organize ettiği etkinlikleri anlattı.

Mersin'in çeşitli sektör ve alanlarda önemli potansiyele sahip olduğunu vurgulayan Seçer, ihtiyaç duyulan yeni projeler için destek beklediklerini aktardı.

Seçer, Doğu Akdeniz ve Ortadoğu için Mersin'in stratejik öneme sahip olduğunu kaydetti.

Limanlar Haberleri

Rotterdam Limanı, lojistik ağını 2025'te 'Ana Kapı' konseptiyle güçlendiriyor
Şanghay Limanı yeni bir rekora imza atarak tarihe geçti
Bozhane Limanı, Bakanlıktan Onay Bekliyor
Chancay Limanı'ndan Çin'e ilk gemi seferi yapıldı
Ambarlı Limanı'nda yangın!