1712 yılında batan geminin gizemi çözüldü

Yeni araştırma, Hollanda Doğu Hindistan Şirketi'ne ait Zuytdrop gemisinin düşünüldüğünün aksine seyir hatalarından dolayı değil, fırtına nedeniyle battığını ortaya koydu.

Avustralya'daki Flinders Üniversitesi'nden arkeologlar, 18. yüzyılda batan Hollanda gemisi Zuytdrop'un 300 yıldan fazla süren gizemini aydınlatıyor.

Zuytdorp, geçen yüzyılda Batı Avustralya kıyılarında keşfedilen dört Hollanda gemi batığından biri. İsyancı mürettebatıyla ünlü Batavia, bu koleksiyonun tartışmasız en tanınmış gemisiyken, Zuytdrop'un batmasının nedeni bilinmiyordu.

Batık, 1927'de Batı Avustralya'nın kıyı kenti Kalbarri'nin yaklaşık 60 kilometre kuzeyinde keşfedilmişti.

1958'de resmen tanımlanan ve önemli miktarda gümüş külçe taşıyan Zuytdorp'un, 1712 kışında Hollanda'nın Vlissingen limanından bugünkü Jakarta'ya giderken iz bırakmadan kaybolmuştu.

Flinders Üniversitesi arkeologları Dr. Ruud Stelten ve Profesör Wendy van Duivenvoorde'nin imzasıyla Deniz Arkeolojisi Dergisi'nde yayınlanan çalışmada gemi kayıtları, tarihi haritalar, seyir uygulamaları ve dönemin hava koşulları incelendi.

Stelten, "Zuytdorp'un enkazı tespit edildiğinden beri, geminin nasıl battığına dair birçok teori ortaya atıldı. Bunlar arasında seyir hataları ve macera arayışı iddiaları da vardı," dedi.

Araştırmacılar o dönemin koşullarını kağıt üzerinde yeniden canlandırarak bu teorileri tek tek eledi. Sonunda ekip, söz konusu dönemde bölgede şiddetli hava koşullarının yaşandığına dair kanıtlara rastladı.

Van Duivenvoorde, "Bu, gizemin çözülmesinde önemli bir unsur ve geminin Avustralya kıyı şeridine bilinçli şekilde ulaştığı ve bir fırtına nedeniyle karaya oturduğu senaryosunun daha olası olduğunu gösteriyor," ifadelerini kullandı.

"Tarihi kayıtları, seyir haritalarını ve hava koşullarını inceleyerek, yıllar önce Zuytdorp'a muhtemelen ne olduğuna dair daha doğru bir resim oluşturabildik."

Kültür - Sanat - Tarih Haberleri

1500 yıllık ticaret gemisi batığı bulundu
Tayland'ın “yüzen köyü" Ko Panyi
Deniz Ticaret Tarihi Müzesi'ne yoğun ilgi
"Zamansız Yaşamlar" sergisi Deniz Müzesi'nde açıldı
Tarihi araştırma gemisi Capitan Canepa’nın hüzünlü veda yolculuğu