Savunma sanayisi ve temiz enerji teknolojileri İzmir'de sergileniyor
İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, Alsancak Limanı'nın arkasındaki bölgede bir teknoloji serbest bölgesi kurulmasıyla ilgili fizibilite çalışmasının tamamlandığını bildirdi.
Ege Savunma Sanayi ve Tedarikçi Buluşmaları - ESAS EXPO 2023 ve Temiz Enerji Teknolojileri Fuarı - CETECH, Tepekule Kongre Sergi Merkezi'nde eş zamanlı olarak açıldı.
Savunma sanayisi ve temiz enerji teknolojileri sektörlerinde tedarikçilerle ana yüklenici firmaları buluşturan fuarın açılışında konuşan İzmir Valisi Yavuz Selim Köşger, İzmir'i teknoloji başkenti yapmak istediklerini belirtti.
"Ankara siyasi başkent, İstanbul ekonomik başkent, İzmir de teknolojik başkent olsun" diyen Köşger, İzmir'in teknoloji, yazılım, inovasyon, bilişim alanında diğer illere göre daha hızlı büyüdüğünü, bunun ivmelendirilmesi gerektiğini vurguladı.
Köşger, bu coğrafyada barış ve devletin idamesi için çağın teknolojisiyle kuşanmış bir savunma sanayisine ihtiyaç olduğunun altını çizerek, Türkiye'nin bu alanda son dönemde yaptıklarıyla değerli bir noktaya geldiğini kaydetti.
TEKNOFEST'in mart ayında İzmir'de yapılacağına değinen Köşger, kentte bir teknoloji serbest bölgesi kurulması konusunda da çalışmaların sürdüğüne işaret etti.
Köşger, "Alsancak Limanı'nın arkasındaki bölgede bir teknoloji serbest bölgesi kurulmasıyla ilgili fizibilite tamamlandı. Ticaret Bakanlığımız çok heyecanlı bir şekilde konuyu üstlendi, benimsedi. Teknoparklarda yetişen, serpilen firmaları oradan buraya taşıyıp ihracatçı yapmak ve tüm dünyadan yazılım, inovasyon, teknoloji alanında ihracatçıları çekebilecek bir kapasiteyi oluşturmak istiyoruz." diye konuştu.
Çandarlı'da temiz enerji kümelenmesi
Köşger, İzmir'in temiz enerjide de iddialı olduğunu ifade ederek, yenilenebilir enerjide İzmir'de ciddi kümelenme bulunduğunu söyledi.
Çandarlı Limanı'nın arkasındaki bölgeyi özel endüstri bölgesi yapmayla ilgili fizibiliteyi tamamladıklarını kaydeden Köşger, şöyle konuştu:
"Bunu da Sanayi Bakanımız Mustafa Varank çok önemsedi, benimsedi. Orada temiz enerjiyle ilgili bir kümelenme var. Denizel alanlarda rüzgar enerjisi inşa faaliyetleri başlayacak bundan sonra. Denizel alandaki rüzgar türbini Eyfel Kulesi büyüklüğünde, çok cesaretli şeyler. Çandarlı Limanı'nın arkasında böyle bir kümelenmenin olması hem limana işlev kazandıracak hem de isabetli bir tercihle bu yenilenebilir enerjiyi İzmir'de ivmelendirecek bir faaliyeti yürütüyoruz."
Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkan Yardımcısı Serdar Demirel de savunma sanayinde İzmir'in önemli bir yere sahip olduğunu söyledi.
Savunma sanayisinin, sanayicilerin bir araya gelerek hem birbirine destek verdiği hem de beraber geliştikleri bir ortam olduğunu dile getiren Demirel, bu alanda markaları besleyen üretimlerin önem taşıdığını belirtti.
Demirel, İzmir'de yaratıcı ve genç nüfus, kuvvetli sanayici ve liman bulunduğunu, öte yandan savunma sanayisi alanında kendine alt yüklenici bulmayı amaçlayan firmalar da olduğunu aktararak bu etkinlikle bu sinerjinin yaratılacağına inandığını söyledi.
Açılışta İzmir Demokrasi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Bedriye Tunçsiper, İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Selami Özpoyraz, Ege Savunma Sanayi Havacılık ve Uzay Kümelenmesi Derneği Başkanı Kadir Uçar da konuşma yaptı.
Her iki sektörden 70'e yakın firma ve kurumun katıldığı fuarlarda, AR-GE ve üretim yapan tedarikçi ve imalatçı firmalar ürün ve hizmetlerini tanıtacak, iş görüşmeleri, sektör özel toplantıları, paneller ve sunumlar gerçekleştirilecek. Fuarlar 3 gün ziyarete açık olacak.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.