1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Rusya'nın Yeni 'Savaş Buzkıranı' Ivan Papanin Deniz Denemelerinde
Rusya'nın Yeni 'Savaş Buzkıranı' Ivan Papanin Deniz Denemelerinde

Rusya'nın Yeni 'Savaş Buzkıranı' Ivan Papanin Deniz Denemelerinde

Rusya, buzla kaplı denizlerdeki hakimiyetini pekiştirme yolunda önemli adımlar atmaya devam ediyor. Son dört yılda üç yeni nükleer buzkıranı filosuna katan Rusya, şimdi de ilk silahlı muharebe buzkıranı Ivan Papanin'i deniz denemelerine gönderiyor.

A+A-

Ivan Papanin, 2017 yılında kızağa kondu ve 2024 yılı sonuna kadar Rusya'nın Kuzey Filosu'na katılması planlanıyor. Rusya Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Admiralty Tersaneleri'nde inşa edilen devriye gemisi Ivan Papanin, fabrika deniz denemelerine girdi. Denemelerde, tahrik sistemi ve gemideki ekipman sistemlerinin işleyişi kontrol edilecek." denildi.

Rusya'nın sınır devriyesinin deniz birimleri için aynı tipte iki buzkıran gemi daha inşa ediliyor. Devlete ait Atomflot tarafından işletilen ve öncelikli olarak Kuzey Denizi Rotası'nda ticaret gemilerine eşlik etmek için kullanılan nükleer buzkıranlardan farklı olarak, Ivan Papanin saldırı yetenekleriyle donatılmış durumda. Gemide, 76 mm AK-176MA topu ve Uran gemisavar ve Kalibr-NK seyir füzeleri için önceden kurulmuş fırlatıcılar bulunuyor.

Yaklaşık 9.000 ton deplasmana sahip olan Ivan Papanin, ABD Sahil Güvenlik Kutup Güvenlik Botu'nun yaklaşık yarısı büyüklüğünde. Bu savaş buzkıranı, beş buçuk fitlik buzları kırabilme kapasitesine sahip ve kışın en sert dönemleri hariç, yardım almadan Arktik Okyanusu'nun büyük bir kısmına erişebilecek. Bu yetenekleri, Norveç'in Svalbard buz kırma devriye gemisi ile benzerlik gösterse de, Rus muadili çok daha ağır silahlarla donatılmış olacak.

Dünyada da hareketlilik var
Dünya genelinde de buzkıran faaliyetlerinde hareketlilik yaşanıyor. Bu hafta Çin, yeni bir buzkıranı daha hizmete sokarak ülkedeki araştırma amaçlı buzkıran sayısını üçe çıkardı. Çin'in yeni Polar Sınıf 6 gemisi Ji Di, Xue Long 1 ve 2'yi takip ediyor. 5.600 tonluk Ji Di, Mart 2022'deki sözleşme imzasından sadece iki yıl sonra inşa edildi ve operasyonları, ilk yıl buz koşullarında yaz ve sonbaharla sınırlı olacak. Tan Suo San Hao adlı 9.200 tonluk daha büyük bir Polar Class 4 buzkıranı ise Guangzhou Tersanesi'nde inşa ediliyor ve geminin 2025'te hizmete girmesi bekleniyor.

Diğer yandan ABD, yeni bir buzkıranı en erken 6-7 yıl sonra devreye sokabilecek gibi görünüyor. Son Kongre duruşmalarında, devam eden program gecikmeleri ve maliyet aşımları vurgulandı. Sözleşmenin VT Halter Marine'e (şimdiki Bollinger) verilmesinden beş yıl geçmesine rağmen inşaat henüz başlamadı. Sahil Güvenlik'in tek ağır buzkıranı olan 50 yıllık Polar Star ise birkaç yıl daha hizmet verebilmek için şu anda bir yenileme sürecinden geçiyor.

Sahil Güvenlik'ten yapılan açıklamada, "Büyük çaplı bakım, Polar Star'ın hizmet ömrünü orijinal tasarımının ötesine uzatır." denildi. Hizmet ömrü uzatma programı (SLEP), Kaliforniya, Vallejo'daki Mare Island Dry Dock'ta her yıl yürütülüyor. Bu yılki üç aylık program, HVAC sisteminin bakımı ve revizyonunu, kazanlar için elektrik kontrol istasyonlarını ve su baskını alarm sisteminin tamamen yeniden tasarlanmasını içeriyor. Mevcut yenileme, tahrik, iletişim ve makine kontrol sistemlerini hedefleyen planlanan beş aşamadan dördüncüsünü oluşturuyor. Geçtiğimiz yılki SLEP aşaması ise gemideki yangınları kontrol altına almaya ve bunlarla mücadele etmeye yardımcı olmak için yeni bir yangın algılama sisteminin kurulumunu içeriyordu. Polar Star, 2019'da gemide meydana gelen bir yangınla mücadele etmişti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.