1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Rekor kıran deniz sıcaklıkları Beryl Kasırgası'nı rekora taşıdı
Rekor kıran deniz sıcaklıkları Beryl Kasırgası'nı rekora taşıdı

Rekor kıran deniz sıcaklıkları Beryl Kasırgası'nı rekora taşıdı

2024 Atlantik kasırga sezonunun ilk kasırgası olan güçlü Beryl Kasırgası, Çarşamba günü Jamaika'ya doğru ilerlerken Kategori 4'e düşmeden önce Kategori 5'in en güçlü derecesine ulaşarak kayıtlardaki en erken fırtına oldu.

A+A-

Bilim insanları, insan kaynaklı iklim değişikliği ve döngüsel hava koşullarının etkisiyle tropikal fırtınaların daha hızlı güçlenmesine olanak tanıyan rekor kıran deniz sıcaklıklarının, çok tehlikeli bir kasırga sezonuna dönüşeceğini söylüyor.

Kategori 5 Nedir?
Saffir-Simpson Ölçeği'ndeki en güçlü kasırga olan Kategori 5, saatte 252 km veya daha yüksek hızlarda rüzgarlar getirerek evlerin ve altyapının yıkılması da dahil olmak üzere büyük hasara yol açabilir. 1960'tan bu yana sadece 30 Atlantik kasırgası bu kategoriye ulaştı. Ölümcül Katrina Kasırgası'nın New Orleans'ı harap ettiği 2005 yılı, dört ile tek bir sezonda kaydedilen en fazla kasırga rekorunu kırmıştı.

rekor-kiran-deniz-sicakliklari-beryl-kasirgasini-rekora-tasidi-1.jpg

Beryl Neden Bu Kadar Erken Geldi?
Birleşmiş Milletler Dünya Meteoroloji Örgütü'ne göre Beryl Kasırgası, Atlantik'te kaydedilen en erken Kategori 5 kasırgası oldu. Ajansın bilim görevlisi Anne-Claire Fontaine, Beryl'in mevsimde bu kadar erken gelişmesinin sebebinin, Ana Kalkınma Bölgesi'nin (MDR) şu ana kadarki en yüksek sıcaklıklarına ulaşması olduğunu belirtti.

Bilim insanları, Kuzey Atlantik'te geçen yılın başından bu yana rekor sıcaklıkların görülmesinin, insan kaynaklı fosil yakıt emisyonlarının yol açtığı iklim değişikliği olmadan son derece düşük bir ihtimal olduğunu vurguluyor. Daha yüksek su sıcaklıkları fırtınaların daha hızlı yoğunlaşmasına izin verir ve tropikal bir siklonun devam etmesi için en az 26,5°C (79,7°F) okyanus sıcaklıklarına ihtiyaç duyuyor. NOAA'ya göre, Kuzey Karayip kıyı su sıcaklıkları 29,4°C (85°F) civarında seyrediyor.

Beryl Nereye Gidiyor?
Beryl'in Çarşamba günü Karayipler'deki Jamaika adasına ulaşması ve burada 30 santimetreye kadar yağış bırakması bekleniyor. Yağış, Hispaniola adasının güney kıyıları boyunca Dominik Cumhuriyeti ve Haiti'yi sıyırıp geçebilir.

Jamaika Başbakanı Andrew Holness, sakinleri çatılarını ve pencerelerini güçlendirmeye ve mum ve pil, içme suyu ve konserve yiyecek stoklamaya çağırdı. Haiti'de, çete çatışması nedeniyle yerinden edilen birçok kişi savunmasız durumda. Jamaika'nın kuzeybatısındaki Cayman Adaları da Beryl'in mevcut rotasında yer alıyor ve daha batıda Belize ve Meksika'nın Yucatan yarımadası ve Körfez kıyısı bulunuyor. Kasırgalar genellikle karada hareket ettikçe zayıflıyor.

rekor-kiran-deniz-sicakliklari-beryl-kasirgasini-rekora-tasidi-2.jpg

Beryl Ne Kadar Tehlikeli?
Beryl, son 20 yılda Güneydoğu Karayipler'i vuran en güçlü fırtına oldu. 2004'teki Ivan, 3. kategoride Grenada'ya çarparak binaların çoğuna zarar vermiş, 4. kategoride Jamaika'yı kasırgaya çevirmiş ve batı Küba üzerinde 5. kategoriye kadar güçlenmişti. Ivan, Amerika Birleşik Devletleri'ne çarpmadan önce zayıfladı ancak yüzlerce kasırgaya neden oldu. Yaklaşık 90 kişiyi öldürdü ve 20 milyar dolardan fazla hasar bıraktı.

Beryl, Pazartesi günü doğu Karayipler'deki küçük adalara ulaştı, Barbados'ta balıkçı teknelerini parçaladı, St. Lucia'da içme suyunu yok etti, elektrik hatlarını devirdi ve Grenada ve St. Vincent'ta iki kişinin ölümüne neden oldu. Çarşamba günü 4. kategori fırtına olarak Jamaika'ya doğru ilerliyordu.

Kasırga Sezonu Nedir?
Kasırga mevsimleri, güçlü okyanus esintileri, sıcak denizler ve nemle desteklenen tropikal fırtınaların oluşma olasılığının en yüksek olduğu yıllık dönemler. Atlantik Okyanusu'nda bu genellikle Haziran'dan Kasım'a kadar sürüyor ve yaz sonunda zirveye ulaşıyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.