1. YAZARLAR

  2. Osman ÖNDEŞ

  3. Rauf Osman Karadeniz
Osman ÖNDEŞ

Osman ÖNDEŞ

Gazeteci, Yazar ve Tarihçi

Rauf Osman Karadeniz

A+A-

rauf-osman-karadeniz.jpgRauf Osman Karadeniz 1922 (1338) yılında İstanbul’da doğmuştur. Annesi Refakat Hanım ve babası Uzak Yol Baş Kaptanı Osman Bey’in iki oğlundan büyük olanıdır. İlkokul eğitimini İstanbul Balat’ta tamamlamıştır. Erken yaşta babasını kaybetmiş eğitim ve çalışma hayatını küçük yaştan beri birlikte sürdürmek zorunda kalmıştır. Orta ve lise eğitimi için Vefa Lisesi’ne devam etmiş, 1944 yılında mezun olduktan sonra Yüksek Öğrenim ve çalışma hayatını birlikte sürdürmek zorunda olan Rauf Osman Karadeniz ancak 1954 yılında İstanbul Üniversitesi İktisat Fakültesinden mezun olmuştur. Genç yaşta çalışma hayatı ile Tavilzade firmasında denizcilik sektörü ile tanışmış ve bir süre burada iş hayatına devam etmiştir. O dönemde Türkiye ticaret hayatının merkezi olan Karaköy Perşembe Pazarında kısa bir süre sonra kendi işini kurmuş bir süre kardeşi Ragıp ile birlikte çalışmıştır. Sürekli kendisini geliştiren, eğitim ve bilgiye son derece önem veren Rauf Osman Karadeniz bir yandan kendi kendine yabancı dil olarak İngilizceyi öğrenmiş bir yandan da dünyadaki gelişmeleri yakından takip etmiştir. 1948 yılında Karadeniz Makine Ticaret ile temellerini attığı Karadeniz Holding’in bünyesinde uluslararası ticaret ve sanayi ürünlerine yönelik çalışmalarının yanı sıra 1958 yılında, doktor, eczacı ve veterinerleri bir araya getirecek olan ve Türkiye’nin ilk çok ortaklı halka açık şirketi olan DEVA Holding’in küçük tasarrufların bir araya getirilerek büyük bir şirketin sermayesinin meydana gelmesini sağlamak ve bunu Türkiye’nin endüstrileşmesi amacına yöneltmek felsefesi ile Deva Sanayi ve Ticaret A.Ş. adı ile kurulmasının fikir babalığını yapmış ve kurucu ortağı olmuş, uzun yıllar yönetiminde bulunmuştur. 

Rauf Osman Karadeniz 1959 yılında Süheyla Karadeniz ile evlenmiş ve bu evlilikten 4 çocuk sahibi olmuştur. Oğulları Osman Murat Karadeniz ve Orhan Remzi Karadeniz, kızları Ayşegül Karadeniz ve Fatmagül Karadeniz bugün Karadeniz Holding Yönetim Kurulu üyelikleri çerçevesinde başarılı çalışmalarına devam etmektedirler. 

Karadeniz Makine Ticaret olarak kurduğu şirketin büyümesi ve gelişmesi ile paralel olarak 1959 yılında bugün Karadeniz Holding’in Genel Merkez Binası olan yeri satın alarak imalathane ve depo alanı olarak kullanmaya başlamış, zaman içerisinde modern bir iş merkezi haline getirerek grup şirketlerini tek bir merkezde toplamıştır. 1980’li yılların sonlarında turizm faaliyetine başlayan Karadeniz Holding grubu 1996 yılında enerji sektörüne girmiş ve bu sektörde de Türkiye’nin önde gelen firmalarından biri olmuştur… 

‘One World’ diyerek tek bir dünyada barış ve kardeşlik içinde birlikte ve üreterek yaşamanın ve bunu yüksek ahlaki ve insani değerler ile yapmanın hayat felsefesi olduğuna inanan Rauf Osman Karadeniz, toplumsal yardımlaşmanın da en güzel örneklerini vermiş yakın ve uzak çevresindeki kişilere eğitim ve sağlık konularında sayısız yardımlarda bulunmuş, bunu iş hayatı ve aile hayatı kadar öncelikli ve kutsal bir hedef kabul etmiştir. Bir küçük ticari işletme olarak hayata sıfırdan başlayarak kurduğu şirketler bugün sadece Türkiye’de değil Asya’dan Avrupa’ya, Afrika’ya uzanan bir coğrafyada başarılı projeler ile hem ekonomik başarılar elde etmekte hem de insanların hayatlarına önemli katkılar sağlamakta birçok insanın en temel ihtiyaçlarından biri olan elektrik enerjisine kavuşmasını sağlamaktadırlar. Bugün Rauf Osman Karadeniz’in gösterdiği hedeflere, onun örnek bir iş insanı ve aile babası olarak bizlere bıraktığı yüksek ahlaki ve insani değerlere sahip çıkıyor, kendisinin bakış açısı ile çalışmalarımızda hızla ilerlemeye ve gelişmeye devam ediyoruz. 

Unvan: Şair, İş Adamı
Doğum: İstanbul, 1922 
Ölüm: 13 Mayıs 2006

sahildeki-beyaz-ev.jpgSahildeki Beyaz Ev
Ben Şair Değilim. Böyle bir amacım da özentim de hiç olmadı. Ömrüm boyunca zaman zaman bazı duygular ve görüntüler bana bir şeyler söyletmiş oldu. Onları kâğıda döktüm. Yaşantımız içinde ressam nasıl resim yaparsa duyguların da söyleşimler içinde renklenmesi şiir veya söze benzer ifadeler halinde gelerek iletişim kervanına katılması olayı var.

Bu yazı toplam 11652 defa okunmuştur.
Önceki ve Sonraki Yazılar