1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Panama Kanalı'nın gemi geçiş sayısında artış bekleniyor
Panama Kanalı'nın gemi geçiş sayısında artış bekleniyor

Panama Kanalı'nın gemi geçiş sayısında artış bekleniyor

Panama Kanalı'nın gemiler için günlük geçiş yuvalarının sayısını mevcut 34'ten 36'ya çıkarması bekleniyor.

A+A-

Panama Kanalı'nın yardımcı yöneticisi, yağışların yetkililerin kuraklık nedeniyle getirilen kısıtlamaları hafifletmesine olanak vermesiyle, Eylül ayından itibaren günlük gemi geçiş yuvalarının sayısının 34'ten 36'ya çıkmasının beklendiğini söyledi . 

Panama, 2023 yılında kayıtlardaki en kurak üçüncü yılını yaşadı . Bu durum, kanalın su seviyesinin düşmesine ve yetkililerin   Atlas ve Pasifik Okyanuslarını birbirine bağlayan su yolunu kullanan  gemi sayısını sınırlamasına neden oldu .

Dünya deniz taşımacılığının yaklaşık yüzde 5'inin gerçekleştirildiği kanaldan yararlanmak için zaman zaman 100'den fazla geminin sıraya girdiği ve 21 güne kadar beklediği görülüyor.

"Şimdi (operasyon) pratik olarak normale döndü. 34 geçişimiz var (günde) ve 5 Ağustos'ta 35 geçişe çıkacağız ve... Eylül'de 36'ya çıkarabileceğiz," dedi Yardımcı Yönetici Ilya Espino Pazartesi günü verdiği bir röportajda.

Espino, "Şimdilik doğru yoldayız" dedi.

Son haftalarda yağışlı mevsimin erken başlaması, yetkililerin kanaldan geçiş yetkisi olan gemi sayısını artırmasına olanak sağladı.

Espino, "Yazın, hedefimiz transit slot sayısını azaltmak değil, her yıl yaptığımız gibi sadece draftı azaltmak (...) ve Eylül ayından itibaren normal transit faaliyeti sağlamak" diye ekledi.

Kanal İdaresi, bu görünümün, Ekim ayında başlayacak 2024-2025 mali yılında toplam gelirleri bir önceki yıla göre %18 artırarak 5,6 milyar dolara çıkarmasını ve devlet katkılarının %13 artmasını bekliyor.

Kaynak: Reuters

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.