1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Panama Kanalı Su Seviyelerinin Geri Dönmesiyle Kapasitesini Artırıyor
Panama Kanalı Su Seviyelerinin Geri Dönmesiyle Kapasitesini Artırıyor

Panama Kanalı Su Seviyelerinin Geri Dönmesiyle Kapasitesini Artırıyor

Panama Kanalı İdaresi (ACP), genişletilmiş neopanamax kilitlerinden geçen gemilere sağlanan günlük geçiş...

A+A-

Panama Kanalı İdaresi (ACP), genişletilmiş neopanamax kilitlerinden geçen gemilere sağlanan günlük geçiş sayısını ve maksimum su çekimini artırarak, geçen yılki tarihi kuraklığın ardından su yolunu normal operasyonlara yaklaştırma yolunda önemli bir adım attı.

Hemen yürürlüğe giren yeni düzenlemeyle, neopanamax kilitlerinden geçen gemilere artık 14,94 metre (49,0 fit) Tropikal Tatlı Su'ya izin verilen maksimum taslak verildi. ACP, bu kararın Gatun Gölü'nün mevcut ve tahmini su seviyelerine dayandığını belirtti.

Kapasite artışları yalnızca su çekimiyle sınırlı kalmadı. 22 Temmuz'da 34 olan ve ayın başında 32-33 arasında değişen günlük geçiş sayısı, 5 Ağustos itibarıyla 35'e çıkarıldı. Bu değişikliklerle birlikte, kanalın kapasitesi günlük yaklaşık 36 geçiş ve neopanamax kilitleri için maksimum 50 fitlik su çekimi olan tasarım özelliklerine daha da yakınlaştırılıyor.

ACP verilerine göre Gatun Gölü'ndeki su seviyesi şu anda 85 feet (26 metre) seviyesinde. Bu seviye, geçen ağustos ayında kaydedilen 79,6 feet'in ve aynı ay kaydedilen 5 yıllık ortalama 83,9 feet'in oldukça üzerinde. ACP Başkan Yardımcısı Ilya Espino, Eylül ayında günlük 36 sefere geri dönmeyi umduklarını ifade etti.

Panama Kanalı, son bir buçuk yıldır, Panama Kanalı havzasında kaydedilen en kötü kuraklıklardan biri nedeniyle kapasitesinin altında çalışıyordu. Bu kuraklık, geçen yılki güçlü El Nino'nun da etkisiyle daha da kötüleşmişti. Ancak, bu yılki yağmur mevsiminin gelmesi, ACP'nin hem günlük geçiş sayısını hem de son zamanlardaki 24 geçiş ve 44 fitin altındaki çekimlerden maksimum draftları kademeli olarak artırmasına olanak sağladı. Yetkililer, maksimum draftın daha önce Haziran ayında 47 fit'e ve 11 Temmuz itibarıyla 48 fit'e çıkarıldığını belirtti.

ACP'den yapılan açıklamada, "Gatun Gölü'nün seviyesini izlemeye devam ediyor ve gelecekteki taslak ayarlamaları zamanında duyuruyoruz." ifadelerine yer verildi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.