1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Panama Gemi Sicili yaptırımlı gemilere kapıyı kapatıyor
Panama Gemi Sicili yaptırımlı gemilere kapıyı kapatıyor

Panama Gemi Sicili yaptırımlı gemilere kapıyı kapatıyor

Panama Denizcilik Otoritesi (PMA), dünya denizcilik sektöründe devrim niteliğinde bir adım atarak, yaptırım listelerinde yer alan gemilere yönelik sıkı önlemler almaya başladı.

A+A-

18 Ekim'de yayımlanan yeni düzenleme ile Panama, uluslararası yaptırımlara tabi olan gemilerin sicil kayıtlarını ve seyir izinlerini derhal iptal ediyor.

ABD Hazine Bakanlığı'nın Yabancı Varlıklar Kontrol Ofisi (OFAC), Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Avrupa Birliği ve Birleşik Krallık gibi kuruluşların yaptırım listelerinde yer alan gemiler bu kapsamda ele alınıyor. PMA, bu düzenlemenin Panama'nın denizcilik sicilinin güvenilirliğini korumak ve yasadışı faaliyetlerle mücadele amacı taşıdığını belirtti. Panama bayrağı taşıyan gemiler, bu düzenleme ile daha sıkı bir denetime tabi tutulacak.

Panama Gemi Sicili, dünya genelinde 8.000'den fazla gemiyi bünyesinde bulunduran ve 250 milyon brüt tonajı kapsayan dev bir sicil olarak biliniyor. Ancak yaptırımların küresel olarak daha büyük bir tehdit haline gelmesiyle, Panama'nın bu gemileri denetleme zorunluluğu da artmış durumda.

Son olarak, Panama bayraklı yedi geminin İran’ın yasadışı petrol kaçakçılığına karıştığı gerekçesiyle yaptırım listesine eklenmesi, bu düzenleyici adımları hızlandırdı. Panama'nın bu sıkı tavrı, ülkenin deniz ticaretinde lider pozisyonunu korurken, uluslararası hukuka bağlılığını da ortaya koyuyor. Bu adım, diğer bayrak devletlerinin de benzer düzenlemeler yapmasına öncülük edebilir.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.