1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Münih'te "Hint-Pasifik'te Gerilimler" paneli düzenlendi
Münih'te "Hint-Pasifik'te Gerilimler" paneli düzenlendi

Münih'te "Hint-Pasifik'te Gerilimler" paneli düzenlendi

Almanya'nın Münih kentinde düzenlenen 61. Münih Güvenlik Konferansı'nın (MSC 2025) "Hint-Pasifik'te Gerilimler" panelinde, ihtilaflı Güney Çin Denizi'nde Pekin ve Manila yönetimi arasında yaşanan "gerginlikler" ele alındı.

A+A-

MSC 2025'de düzenlenen "Hint-Pasifik'te Gerilimler" panelinde, Filipinler Dışişleri Bakanı Enrique Manalo, Singapur Savunma Bakanı Ng Eng Hen, ABD'li senatör Christopher Coons ve Çin'in eski Londra Büyükelçisi Fu Ying konuştu.

Manalo, ABD'de yönetim değişse de iki ülke arasındaki işbirliğinin ve Hint-Pasifik bölgesinde özgür ve müreffeh bir düzeni koruma taahhüdünün kararlılıkla sürdüğünü belirtti.

İhtilaflı Güney Çin Denizi'nde gerilimin artma potansiyelinin olduğunu savunan Manalo, ülkesinin, münhasır ekonomik bölgesi içinde gerçekleştirdiği faaliyetlerde uluslararası hukuka uyduğunu ve 1982 Birleşmiş Milletler Deniz Hukuku Sözleşmesi'ne (UNCLOS) uygun hareket edildiğini söyledi.

Manalo, bazı ülkelerin deniz hukukuna ilişkin kararları "yeniden yorumladığını", bunun da ülkeler arasında gerilime yol açan olayların yaşanmasına neden olduğunu aktardı.

Sorunları uluslararası hukuk çerçevesinde çözebilmek için diyaloğa ve görüşmelere açık olduklarının altını çizen Manalo, "Biz yalnızca kendi münhasır ekonomik bölgemiz içinde haklarımızı kullanıyoruz. Bunun nasıl kışkırtıcı olabileceğini anlamıyorum. Aksine bu, hukukun tanıdığı hakların bir beyanıdır." ifadelerini kullandı.

Çin'in eski Londra Büyükelçisi Fu da konuşmasında, Hint-Pasifik bölgesinde barış ve istikrarın sağlanması konusunda tüm ülkelerin sorumluluk alması gerektiğini belirterek Çin'in bu konuda "oldukça iyi iş çıkardığını" söyledi.

Fu, "Çin'i şu anda endişelendiren şey, hak iddia eden ülkelerin arkasında ABD'nin gölgesinin bulunması. Bu durum Çin tarafını alarma geçiriyor." dedi.

ABD'li Senatör Coons da uluslararası hukukun önemine dikkati çekerek mevcut kurallara uyarak özellikle Güney Çin Denizi'nde yaşanacak olası sorunların önüne geçilebileceğini kaydetti.

Joe Biden yönetiminin, Çin ile iletişim hatlarını açık tutmak için çaba harcadığını ifade eden Coons, "Yanlış anlaşılmaların önüne geçmek için hızlı ve etkili iletişim kurma yeteneğine sahip olmamız gerekiyor. Bunun mevcut yönetimde korunması ve daha da geliştirilmesi gerektiğini düşünüyorum." diye konuştu.
 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.