1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARET

  3. MSC, küresel konteyner pazarında %20 rekor pay elde etti
MSC, küresel konteyner pazarında %20 rekor pay elde etti

MSC, küresel konteyner pazarında %20 rekor pay elde etti

Küresel konteyner taşımacılığında liderliği ele geçiren MSC (Mediterranean Shipping Company), kapasite açısından pazar payını %20’ye çıkararak hat endüstrisinde bir rekora imza attı. 

A+A-

Alphaliner’ın yayınladığı yeni verilere göre, İsviçreli nakliye devi, 6 milyon TEU hedefine yalnızca bir büyük gemi teslimatı uzaklıkta.

Alphaliner yaptığı açıklamada, MSC'nin filosunun, "devasa yeni inşa programı, sayısız ikinci el satın alma ve daha az ölçüde kiralama sayesinde" diğer tüm taşıyıcılardan daha hızlı büyüdüğünü belirtti. Bu hızlı büyüme, MSC’nin filo kapasitesinin geçen yıl Mayıs ayında 5 milyon TEU sınırını aşmasıyla kendini gösterdi.

Küresel pazarın durumu
30 Mayıs tarihli Alphaliner verileri, İttifak taşıyıcılarının küresel pazar payının yaklaşık %11,6'sına sahip olduğunu gösterirken, Maersk ve Hapag-Lloyd'un gelecekteki Gemini İşbirliği'nin yaklaşık %22'sine, Ocean Alliance üyelerinin ise yaklaşık %29'una sahip olduğunu ortaya koydu. Wan Hai, Zim ve PIL gibi diğer bağlantısız taşıyıcılar ise geri kalan pazar payını elinde bulunduruyor.

MSC, şu anda bazı büyük okyanus ittifaklarını aşan bir pazar payına sahip olmanın yanı sıra, Maersk ile sona ermek üzere olan 2M ittifakının dışında da küresel bir ağ işletme kapasitesine sahip. Gelecekte, MSC’nin seçili ticaretlerde gemi paylaşım anlaşmalarına girebileceği öngörülüyor.

İttifaklarda değişim
Xeneta’nın yayınladığı yarı yıllık raporda, 2M İttifakı'nın dağılma sürecinde iyi bir noktada olduğu belirtildi. Raporda, MSC ve Maersk’in artık 2M bayrağı altında kendi hizmetlerini etkin bir şekilde yürüttüğü ifade edildi. Bu durum süreci kolaylaştırırken, yeni ittifak yapılarına tam geçiş için hâlâ yapılması gereken birçok iş olduğu vurgulandı.

Alphaliner, MSC'nin %20 pazar payı eşiğini geçmesini sağlayanın, eski Maersk gemisi 9.600 TEU MSC Nicole X olduğunu belirterek, buradaki ironiye dikkat çekti. Bu gemi, MSC'nin son birkaç yılda satın aldığı Odense yapımı on 9.600 TEU Maersk gemisinin en sonuncusu.

Nakliyecilere tavsiyeler
Xeneta, birçok nakliyeci için ittifaklardaki değişikliklerin mevcut uzun vadeli hat sözleşmeleri sırasında gerçekleşeceği konusunda uyardı. Raporda, "Bu, istikrarlı bir pazarda zorluk olurdu, 2024'te şu ana kadar gördüğümüz oynaklık sırasında hiç önemli değil." denildi.

Nakliyecilere, "taşıyıcılardan bilgi ve güvence almaları, taşıyıcı değiştirirlerse yeni ilişkiler ve çalışma uygulamaları kurmaya hazır olmaları ve daha önce faaliyet göstermedikleri ticaretlerde ittifakların faaliyete geçmesine hazırlıklı olmaları" tavsiyesinde bulunuldu. Ayrıca, taşıyıcıların farklı stratejilerini ve benzersiz satış noktalarını göz önünde bulundurmaları önerildi; bazı taşıyıcılar pazar payını önceliklendirebilir ve daha düşük fiyatlar sunabilirken, diğerleri daha yüksek fiyatlar talep edebilir ancak daha iyi hizmet vaat edebilir.

Gelecekteki işbirlikleri ve planlar
Ocak ayında duyurulan Gemini İşbirliği kapsamında Hapag-Lloyd ve Maersk, toplam kapasitesi 3,4 milyon TEU olan 290 gemi işletecek. Şubat ayında ise Ocean Alliance üyeleri, operasyonel iş birliklerini en az 2032 yılına kadar uzatacaklarını doğruladılar. Bu kapsamda, CMA CGM, Cosco, Evergreen ve OOCL, toplamda 4,5 milyon TEU'luk bir filoyu ana doğu-batı güzergahlarına konuşlandıracak.

Xeneta, "Bu durum, İttifak'ın kalan üyelerini bir ikilemde bırakıyor, çünkü grubun en büyük havayolu şirketi olan Hapag-Lloyd'u kaybediyorlar." yorumunu yaptı. Bu gelişmeler, küresel konteyner taşımacılığı sektöründe büyük değişikliklerin habercisi olarak değerlendiriliyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.