1. HABERLER

  2. YAT - MARİNALAR

  3. Milas'ın Ören Mahallesi'ndeki Tekne İmal Çekek Yeri açılış töreni gerçekleşti
Milas'ın Ören Mahallesi'ndeki Tekne İmal Çekek Yeri açılış töreni gerçekleşti

Milas'ın Ören Mahallesi'ndeki Tekne İmal Çekek Yeri açılış töreni gerçekleşti

Bakan Uraloğlu ilk olarak Milas Ören Yat İmalatı Bakım Onarım ve Çekek Yeri’nin açılışına katıldı.

A+A-

Açılışa Bakan Uraloğlu, Muğla Valisi İdris Akbıyık, AK Parti Muğla Milletvekilleri Kadem Mete, Yakup Otgöz, idari amirler, siyasi parti ve Sivil Toplum Kuruluşu temsilcileri ve sektör temsilcileri katıldı. Program, İstiklal Marşı’nın okuması ile başladı. Program kapsamında protokol üyeleri sırasıyla konuşma yaptı. Bakan Uraloğlu’nun konuşmasının ardından Uraloğlu’na plaket ve hediye takdim edildi. Protokol konuşmalarının ardından Bakan Uraloğlu ve beraberindeki heyet kurdele keserek alanın açılışını yaptı. Daha sonra Bakan Uraloğlu ve beraberindeki heyet çekek alanına giderek, bir yatın denize indirilmesini izledi. Bakan Uraloğlu’nun uzaktan kumandalı mekanizmanın tuşuna basmasıyla ilk yat denize indirildi.

oren-tekne-imal-cekek-yeri-4-001.jpg

11 MİLYAR ÖTV’SİZ DESTEK VERDİ
Denizcilik sektöründe önemli projeleri hayata geçirdiklerini söyleyen Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, “2002 yılına kadar neredeyse sadece İstanbul Tuzla’da sıkışmış olan bir tersanecilik faaliyeti söz konusuydu. Türk bayraklı gemiler kara listedeydi. Vergi yüklerinden bunalmış bir denizcilik sektörü vardı. Ama AK Parti hükümetleri olarak bu gidişata dur dedik. 2002 yılından bu yana bir deniz kaptanının oğlu olan Sayın Cumhurbaşkanımızın vizyonu ve kaptanlığında denizcilerimizin bahtını ak, yolunu açık etmek için çok önemli atılım ve politikalar gerçekleştirdik. Hayata geçirdiğimiz denetim ve uygulamalarla Paris Mou’da 2008 yılında beyaz listeye geçtik ve o günden bu yana beyaz listedeyiz. Türk bayrağı denizcilik sektöründe dünyanın en prestijli bayrakları arasında yer almaktadır. Denizcilerimizin üzerindeki yükü paylaşmak için ÖTV’siz yakıt uygulamasını hayata geçirdik. 2004 yılından itibaren, sicillerimize kayıtlı yük ve yolcu taşıyan gemilere, ticari yatlara, hizmet ve balıkçı gemilerine ÖTV tutarını sıfıra indirdik. Bugüne kadar sektöre yaklaşık 11 milyar lira ÖTV’siz yakıt desteği verdik” dedi.

GEMİ SİPARİŞİNDE DÜNYADA 7’İNCİ
Gemi siparişinde Türkiye’nin dünyada 7’inci sırada olduğunu söyleyen Bakan Uraloğlu, "Bugün ülkemiz 217 Limanı’nda 543 milyon ton yük, 12,4 milyon teu konteyner, Tekirdağ, Ambarlı, Kocaeli ve Mersin’de bulunan konteynır limanları, dünyada ilk 100 liman arasına giren 85 faal tersanesi ile gemi siparişinde dünyada 7’inci, 45,7 milyon dedveyt tona ulaşan deniz ticaret filosu ile dünya sıralamasında 12’inci sırada yer alan ve 1 milyonu aşan amatör denizcisi ve 138 bin gemi insanı ile dünyanın önde gelen denizci ülkeleri arasındadır. Gemi inşa sektörümüzün emek yoğun niteliği ve oluşturduğu geniş faaliyet alanı ile ülkemizdeki istihdamın artmasına da önemli katkılar sağlamaktadır. İstihdamı önemli ölçüde arttıran bu sektörde çalışan sayısı yüzbinlere dayanmıştır. Yan sanayi çalışanları ile birlikte değerlendirildiğinde çok sayıda insana geçim kaynağı olan dev bir sektörden bahsediyoruz. Memnuniyetle ifade etmek isterim ki Türk gemi inşaa sanayi en son teknolojileri kullanan çevreye duyarlı, yüksek kaliteli ve taahhütlerine sadık işi vaktinde bitiren özellikleriyle dünyada saygın bir yere sahiptir” diye konuştu.

BALIKÇI GEMİSİ İNŞAASINDA İSPANYAYI GERİDE BIRAKTIK
Balıkçı gemisi inşaasında İspanya’yı geride bıraktığımızı söyleyen Bakan Uraloğlu, “Biz tersaneciliğimizi tüm kıyılarımıza yayacak politikalar geliştirdik ve özel sektör temsilcilerimizin önünü açtık. Sayısal ve kapasite olarak geçmişten bugüne sektörümüze bakacak olursak; 2002 yılında 37 olan tersane sayımız 85’e, Yıllık üretim kapasitemizi ise 550 bin dedveyt ton’dan 4,8 milyon dedveyt tona yükselttik. Tersanelerimizdeki bakım-onarım hacmi de son 10 yılda % 129 oranında artarak 35 milyon detveyt tona yükseldi. Gemi sanayimizin inovatif, çevreci ve alternatif enerji kullanma yeteneği ile rekabet gücü gün geçtikçe artmakta, döviz getirisi ile de ülke ekonomisine büyük katkı sağlamaktadır. Özellikle balıkçı gemisi inşasında atağa geçen ülkemiz, rakibi İspanya’yı geride bırakarak en fazla ihracat yapan ülke olmuştur. Liderliğini korumak için çalışmalarına hız kesmeden devam eden gemi inşa sanayimiz, dünya balıkçılığında önde olan ülkelere balık avlama ve canlı balık taşıma gemisi ihracatı yapan bir konuma gelmiştir. Dünyanın ilk hibrit balıkçı gemisi ile en büyük canlı balık taşıma gemisinde, full elektrikli feribot, LNG-hibrit-elektrikli römorkör, katamaran enerji gemisi gibi birçok yenilikçi projede Türk mühendislerinin imzası vardır” diye belirtti.

YILLIK 60 TEKNE ÜRETİMİ YAPILACAK
Açılan tekne imal alanında yıllık 60 tekne imal etmeyi planladıklarını söyleyen Bakan Uraloğlu, "Günümüzde, yatlara talebin giderek arttığını da görmekteyiz. Gururla belirtmek istiyorum ki ülkemiz dünya süper yat endüstrisinin parlayan yıldızıdır. Yat inşa sektöründe küresel pazarda önemli bir konumda olan ülkemiz özellikle mega yat inşaası noktasında İtalya ve Hollanda’nın ardına dünyada üçüncü sırada yer yer almaktadır.Koordinesi Bakanlığımızca gerçekleştirilen ve Avrupa’nın en büyük tekne imal yeri konumuna gelecek olan İzmir Çaltılıdere Tekne İmal ve Çekek Yeri Projesi de tüm hızıyla devam etmektedir. Bartın Kurucaşile Tekne İmal Yeri Projemiz de hayata geçmiş ve faaliyetlerine başlamıştır. Burada açılışını yapmak üzere toplandığımız Ören Tekne İmal ve Çekek Yeri, 275 bin metrekare alan üzerinde 16 hangarda, 32 kooperatif üyesi işletmeci ile tekne imal ve çekek faaliyeti yürütecektir. Bu alanda sağlanacak 4 bin kişilik istihdam bölge ve ülkemiz insanına ekmek kapısı olacaktır. Boyutlarına bağlı olarak yıllık 60 tekne üretimi yapılması planlanmaktadır. Hayırlı uğurlu olsun” dedi.

KRUVAZİYER GEMİLER İÇİN FETHİYE’DE LİMAN PROJESİ 
Fethiye’de kruvaziyer gemiler için liman projesinin olduğunu belirten Bakan Uraloğlu, “Yatçılığın önemli bir parçası olan yat limanlarının Ülkemizdeki durumuna da bakacak olursak 63 yat limanı ve yat yanaşma yerinde 25 bin 38 yat bağlama ve barınma kapasitesine sahibiz. Yapacağımız yatırımlarla bu kapasitenin çok daha üzerine çıkmayı planlamaktayız. Ege Bölgesinde yeni yat limanları yapılması amacıyla devam eden proje çalışmalarımızla 5000 tekne bağlama kapasitesi elde edeceğiz. Yat limanlarının yanında kruvaziyer gemiler için de Fethiye’de yeni bir liman yapılması amaçlı proje çalışması sürdürüyoruz. Diğer taraftan, amatör denizcilerimizden de özel teknelerinin bağlama ve barınma yeri için birçok talep geliyor. Bu kapsamda da yat limanı konsepti dışında, izin onay sürecini kısaltıp yatırım maliyetini düşürmek suretiyle tekne bağlama kapasitesini artırmayı amaçlayan çalışmaları paydaşlarımızla hayata geçiriyoruz. Bu çalışma ile koyların adil kullanılacağı, çevre dostu uygulamalar sayesinde kirliliğin önleneceği, kıyı kaynaklarının verimli kullanımının artacağı, düşük maliyet ile sosyo-ekonomik fayda sağlayacak bir yapı oluşturmayı hedefliyoruz” dedi.

DENİZLERİMİZ MAVİ VATANIMIZDIR 
Uluslararası kuruluşlarda önemli başarılar elde edildiğini söyleyen Bakan Uraloğlu, “Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak denizciliğimizin daha da gelişmesi, denizlerimizden sağlanan imkânların artırılması, kaynaklarının ekonomiye kazandırılması için daha da etkin çalışacağız. Çünkü bizim için denizcilik sadece bir uğraş değil, kültürdür, güçtür. Denizlerimiz bizim ‘Mavi Vatanımızdır.’ Hepimiz çok iyi biliyoruz ki, denizciliğimizin bugün geldiği konum devletimizin denizciliğimize verdiği önem ve sektörün paydaşları sayesindedir. Bakın bütün bu olumlu gelişmelerin bir sonucu olarak geçtiğimiz hafta Uluslararası Denizcilik Örgütü (İMO) konsey üyeliği seçimlerinde ülkemiz tarihinin en yüksek oyunu alarak üst üste 13’üncü kez seçildi. Yine sektörümüz için güzel bir gelişme de ‘Türk Loydu’ Uluslararası Klas Kuruluşları Birliği’ne (IACS) üye oldu. Bu gelişme, Türk Loydu’nun uluslararası düzeyde etkisini arttırarak, Türk denizcilik sektörünün ve gemi sanayisinin daha fazla söz sahibi olmasına da katkı sağlayacaktır. Bu düşüncelerle yenilikçi ve başarılı yaklaşımlarıyla gemi inşa sanayimizi uluslararası arenada temsil eden tüm tersane, tekne imal ve çekek yeri işletmecilerimize ve denizcilerimize teşekkür ediyorum. Yat inşa sanayisi için yüksek standartlı örnek bir proje alanı olan Ören Tekne İmal ve Çekek Yeri Projesinin vatanımıza ve milletimize hayırlı olmasını diliyor. Bu önemli tesisin hayata geçmesinde emeği geçenlerin başarılarının devamını temenni ediyorum. Hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu.

mugla-valisi-idris-akbiyik.jpg

DENİZCİLİK SEKTÖRÜNE BÜYÜK İVME KAZANDIRARACAK 
Programda konuşan Muğla Valisi İdris Akbıyık ise, “Akdeniz ve Ege’nin muhteşem koylarını ziyaret eden yüzlerce tekneye hizmet verecek, ilimiz denizcilik sektörüne büyük bir ivme kazandıracak olan Milas Ören Yat İmalatı, Bakım, Onarım ve Çekek Yeri’nin açılış töreninde sizlerle bir arada olmaktan büyük mutluluk duyuyorum. Muğla’mız 1484 km uzunluğunda sahil şeridiyle, sahip olduğu doğal, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle ülkemiz ve dünya turizminin önemli odak noktalarındandır. Her yıl yaklaşık 3 milyon yabancı ve 5 milyonu aşan yerli turiste ev sahipliği yapmaktadır. Alternatif turizm çeşitliliğinde ülkemizde birinci sırada yer alan ilimiz, turizm sektörünün yanında tarımda, madencilikte özellikle mermercilikte en ön safta yer almaktadır. Bugün açılışını gerçekleştireceğimiz Milas Ören Yat İmalatı Bakım Onarım ve Çekek Yeri, Akdeniz’in bu alanda en büyük tesisi olma özelliğine sahiptir. 283 bin 71 metrekarelik alan üzerine inşa edilen, yaklaşık 1500 yat kapasitesine sahip olan ve 2000 kişiye istihdam sağlayacağı öngörülen tesis yat turizmine, denizcilik sektörüne büyük bir ivme kazandıracaktır. Muğlamızı iyi tanıyan, ihtiyaçlarını iyi bilen birisi olarak yapılan pek çok çalışma ve yatırımda Sayın Bakanımızın büyük destekleri ve katkıları bulunmaktadır. Zat-ı Alilerine şahsım ve Muğlalılar adına şükranlarımı sunuyorum” dedi.

Uraloğlu, tekne çekek yerinin açılışını Muğla Valisi İdris Akbıyık, AK Parti Muğla Milletvekilleri Kadem Mete, Yakup Otgöz ve protokol üyeleriyle birlikte yaptı. Bakan Uraloğlu, daha sonra beraberindekilerle birlikte tekne çekek yerinde incelemelerde bulundu.

oren-tekne-imal-cekek-yeri-1.jpg

oren-tekne-imal-cekek-yeri-2.jpg

oren-tekne-imal-cekek-yeri-3.jpg

oren-tekne-imal-cekek-yeri-9.jpg

oren-tekne-imal-cekek-yeri-14.jpg

oren-tekne-imal-cekek-yeri-15.jpg

oren-tekne-imal-cekek-yeri-16.jpg

oren-tekne-imal-cekek-yeri-17.jpg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.