1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARET

  3. Maersk: Kızıldeniz’deki Aksaklıklar 2024 Sonuna Kadar Sürecek
Maersk: Kızıldeniz’deki Aksaklıklar 2024 Sonuna Kadar Sürecek

Maersk: Kızıldeniz’deki Aksaklıklar 2024 Sonuna Kadar Sürecek

Dünya ticaretinin önde gelen isimlerinden AP Moller-Maersk A/S, Kızıldeniz'deki çatışmaların neden olduğu küresel ulaşım aksaklıklarının beklenenden daha uzun süreceğini ve bu yıl çözülmeyeceğini öngörüyor.

A+A-

Maersk, Perşembe günü yaptığı açıklamada, daha yüksek navlun oranlarının şirketin kârlarını artırmaya devam etmesiyle birlikte mali rehberliğini üçüncü kez yükseltti. Küresel gemi endüstrisi, gemilerin Süveyş Kanalı yerine Afrika'nın güneyinde seyrine neden olan çatışmalar nedeniyle ciddi şekilde etkilendi.

Danimarkalı nakliye grubu, bu yıl faiz, vergi, amortisman ve itfa öncesi temel kazancın 9 milyar ila 11 milyar dolar arasında olmasını beklediğini duyurdu. Bu rakam, önceki tahmin olan 7 milyar ila 9 milyar doların oldukça üzerinde. Bloomberg analistlerinin tahminleri ise ortalama 8,76 milyar dolar seviyesindeydi.

Maersk, Mayıs ve Haziran aylarında Kızıldeniz'deki sıkışıklığın dünya tedarik hatları üzerinde beklenenden daha büyük bir etki yarattığını belirtmiş ve tam yıllık kâr tahminini yükseltmişti. Şirket, bu kesintinin "şimdi en azından 2024 sonuna kadar devam etmesinin beklendiğini" ifade etti.

Bloomberg Intelligence'ın tahminlerine göre, Husi saldırıları Süveyş Kanalı'nı güvensiz hale getirdikten sonra, kanaldan geçen konteyner gemilerinin sayısı bir yıl öncesine göre yaklaşık %77 azaldı. Afrika'nın etrafından yelken açmak için gereken ekstra gemi kapasitesi, navlun oranlarını pandemi sonrası durgunluk döneminde artırdı.

Maersk, "Kızıldeniz'deki durumun öngörülemezliği ve dördüncü çeyrekte arz ve talebin net olmaması nedeniyle ticaret koşulları normalden daha yüksek oynaklığa tabi olmaya devam ediyor." dedi.

Şirket ayrıca 2024 küresel konteyner ticareti için tahminini yükseltti ve %4 ila %6 büyüme beklediğini duyurdu. Bu oran, %2,5 ila %4,5 aralığının üst ucunda yer alıyor. Maersk'in 2024'teki serbest nakit akışı, en az 2 milyar dolar olacak.

Maersk hisseleri Kopenhag'da yüzde 4,2'ye kadar yükseldikten sonra yüzde 0,7 düşüşle işlem gördü. Danske Bank Credit Research baş analisti Brian Godsk Borsting, konteyner navlun oranlarındaki güçlü gelişmenin rehberlik yükseltmesini beklenen bir durum haline getirdiğini söyledi.

Maersk, tam raporunu 7 Ağustos'ta açıklamadan önce, ikinci çeyrek ön gelir ve kâr rakamlarını da yayınladı. Ancak bu rakamlar analistlerin ortalama tahminlerinin altında kaldı.

Dünya ticaretinin geleceği, Kızıldeniz'deki çatışmaların ve navlun oranlarındaki dalgalanmaların seyrine bağlı olarak belirsizliğini koruyor.

Kaynak: Bloomberg

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.