1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Libya'ya Giden Gemide Kaçak Silah, İHA ve Askeri Teçhizat Çıktı
Libya'ya Giden Gemide Kaçak Silah, İHA ve Askeri Teçhizat Çıktı

Libya'ya Giden Gemide Kaçak Silah, İHA ve Askeri Teçhizat Çıktı

İtalya, deniz taşımacılığında şok edici bir silah kaçakçılığı operasyonuna imza attı.

A+A-

İtalyan polis ve gümrük yetkilileri, geçtiğimiz haftalarda Libya'ya giden bir gemide gerçekleştirdikleri baskında, konteynerler içinde saklanmış büyük bir silah ve insansız hava aracı (İHA) sevkiyatını ortaya çıkardı. Olay, uluslararası güvenlik ve silah kaçakçılığı konularında büyük yankı uyandırırken, operasyonun ayrıntıları ancak şimdi gün yüzüne çıkıyor.

Rutin Kontroller Şüphe Yarattı

Olayın merkezi, MSC Arina isimli dev yük gemisi oldu. Panama bayraklı, 23.600 TEU kapasiteli gemi, Çin'den Libya'ya gitmek üzere yola çıkmıştı. Ancak gemi İtalya'nın Gioia Tauro limanında durdurulduğunda, rutin bir gümrük denetimi sırasında şüpheli bulgulara rastlandı. İtalyan yetkililer, altı konteynerin içeriği konusunda gümrük belgelerindeki tutarsızlıklar ve X-ray taramalarında görülen anormallikler nedeniyle derinlemesine bir inceleme başlattı.

Rüzgar Türbini Maskesi Altında Askeri Malzemeler

Konteynerlerde taşınan eşyalar, belgelerde rüzgar türbinlerinin bileşen parçaları olarak tanımlanmıştı. Ancak yapılan detaylı incelemeler, bu parçaların aslında askeri amaçlı İHA'ların gövde ve kanat parçaları olduğunu ortaya çıkardı. Malzemeler, rüzgar türbini kanatlarını andıran kompozit malzemeler arasında ustaca gizlenmişti.

İtalyan yetkililer, ele geçirilen iki İHA'nın fotoğraflarını basınla paylaşarak, bu uçakların her birinin üç tondan fazla ağırlığa sahip olduğunu ve yaklaşık 20 metre uzunluğunda, 30 metre kanat açıklığına sahip olduğunu belirtti.

Uluslararası Kaçakçılık Şüphesi

Operasyonun ayrıntılarının ortaya çıkmasıyla, Palmi Cumhuriyet Savcılığı, BM Güvenlik Konseyi'nin Libya'ya yönelik silah ambargosunu ve Avrupa Birliği'nin ulusal düzenlemelerini gerekçe göstererek konteynerlerin ele geçirilmesini sağladı. Ele geçirilen silahların ve İHA'ların, Libya'da Halife Hafter liderliğindeki güçlere gönderilmek üzere yola çıktığı düşünülüyor.

ABD'li yetkililerin de operasyonun bir parçası olarak İtalyan yetkililere bilgi verdiği öğrenildi. Uluslararası silah kaçakçılığı şüphesiyle geniş çaplı bir soruşturma başlatıldı. Olay, küresel güvenlik ve yasadışı silah ticareti ile ilgili yeni tartışmaları alevlendirdi.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.