İTÜ Denizcilik Fakültesi 140'ıncı Balık Günü'nde bir araya geldi
Yüksek Denizcilik Okulu (YDO) mezunlarının yıllardır süregelen geleneği olan Balık Günü...
Yüksek Denizcilik Okulu (YDO) mezunlarının yıllardır süregelen geleneği olan Balık Günü, bu yıl yine denizcilik camiasını bir araya getirdi. Gözler, YDO ruhunun geçmişten bugüne nasıl taşındığını ve dayanışmanın nasıl somut eserlerle hayat bulduğunu görmeye odaklandı.
140’ıncı Balık Günü'ne, İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özcan Arslan, İTÜ Denizcilik Fakültesi (YDO) Mezunları Derneği (DEFAMED) Yönetim Kurulu Başkanı Kapt. Ufuk Teker, Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Müh. Durmuş Ünüvar, İTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal, Piri Reis Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nafiz Arıca, İMEAK DTO Meclis Başkanı Başaran Bayrak, KKTC Türk Denizcilik İşletmeleri Genel Müdürü Cemalettin Şevli, İTÜ DEFAV Yönetim Kurulu Başkanı Kapt. Koray Karagöz, denizcilik STK’larının temsilcileri, mezunlar ve öğrenciler katıldı.
140'ıncı Balık Günü'nün açılış konuşmasını yapan İTÜ Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özcan Arslan, “250 yaşını geride bırakmış, Türkiye’nin gelişimine en fazla katkı sağlayan İstanbul Teknik Üniversitesi’nin, 100 yaşını aşmış ve Türk denizciliğinin lokomotif eğitim kurumu olan fakültemizi, değişen ve dönüşen yeni dünyaya hazırlamak için üniversitemiz ve denizcilik sektörünün tüm paydaşları ile kol kola girerek fakülteyi ortak değerimiz haline getirdik.
Yaklaşık üç yıl önce dekanlık görevine geldiğimde, fakültenin ihtiyaçlarını hep beraber tespit ettik. İhtiyaçlar fazla, kaynak ise neredeyse hiç yoktu. Bazı mezunlarımız ile fakültenin iletişimi kopma noktasına gelmişti. Fakültenin her anlamda elden geçmesi gerekiyordu. Geçtiğimiz süre içinde fakülte üzerinde bir kenetlenme sağlanarak, altyapı olarak ve akademik olarak gözle görülür örnek işler yapıldı.
Geçtiğimiz üç yılda neler yaptık?
– İMEAK DTO’nun katkıları ile, eğitim yüzme havuzumuz ile, köprüüstü, makine, GMDSS, ECDIS ve tanker simülatörlerimiz yenilendi.
– Mezunlar derneğimizin katkıları ile, mentörlük ve etüd merkezi hizmete açıldı.
– Fakülte tören alanı ve aydınlatmaları yenilendi. Fakültenin ihtiyaç duyduğu bir çok araç ve ekipman fakülteye kazandırıldı.
– UZMAR Denizcilik desteği ile, yerleşkemizin bir master planı çıkarılarak fakültenin ihtiyaç duyduğu binaların mimari planları çıkarıldı, eski yatılılık binasının yıkımı sağlandı.
– Üniversite-Kamu iş birliğinin güzel bir örneği olarak, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü ile yapılan protokol ile, Seyit Onbaşı ve Gemi Kurtaran gemileri fakülte rıhtımına bağlandı ve eğitim gemisi ihtiyacımız bu şekilde karşılanıyor.
– Üniversite – Sanayi işbirliğinin güzel bir örneği olarak, DELMAR Academi – İTÜ Filika ve Denizde Güvenlik Merkezi fakülteye kazandırıldı.
– Sanal Eğitim gemisi platformu METASHIP, Orka Informatics desteği ile öğrencilerimizin kullanımına açıldı.
– Öğrencilerimizin ihtiyacı olan deniz kenarında güzel bir futbol sahası, Sayın Kaptan Ufuk Teker ve Av. Kaptan Çağlar Coşkunsu’nun desteği ile fakülteye kazandırıldı.
– Kaptan Tayfun Günerhan’ın desteği ile fakültemize yakışan bir öğrenci sosyal binası yapıldı, tefrişatı sağlandı. Öğrencilerimiz, geç saatlere kadar hem sosyal olarak hem de ders çalışma alanı olarak binayı kullanıyor.
– Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Odası’nın öncülüğünde, tam donanımlı makine dairesi simülatörünün açılışını az önce yaptık.
Türkiye’de belki de çok az örneği bulunan bir şekilde, dernek başkanımız Kaptan Ufuk Teker’in koordinasyonunda denizcilik camiasının önde gelen kuruluşlarından, Beşiktaş Denizcilik, Aras Marine Yatırım Holding, ORAS Denizcilik, Platin Denizcilik, Statü Gemi Kiralama, Straits Marine Supply Singapore, Tersan Tersanecilik, Ulusoy Denizyolları, Ata Römorkör, İlkfer Denizcilik, Neo Sigorta Brokerlik, Onursan, Lockton Omni ve Arkas Denizcilik’in bağışları ile 4’ü bilgisayarlı olmak üzere 17 derslik ve 4 araştırma ofisinden oluşan ‘Denizatı Eğitim Binası’nın açılışını biraz önce yaptık. Bu binanın tamamının tefrişi Aras Marine Yatırım Holding tarafından bağış yolu ile yapılacak.
Fakültemizin eğitim altyapısı için kenetlenerek fakültedeki dönüşüme katkı veren herkese ayrı ayrı teşekkür ederim.
Önümüzdeki süreçte, fakültedeki makine atelyelerinin ve spor salonunun yenilenmesi, ilave bir derslik binası yapılması, bir denizcilik müzesi yapılması planlanıyor.
Fakültemiz, bu süreç içinde, akademik ve uluslararası anlamda da önemli atılımlar yaptı. Geçtiğimiz üç yılda,
– Fakültenin ve denizciliğin etkin tanıtımı ile, daha yüksek puanlı öğrenciler fakültemizi tercih etmeye başlamış; üç yıl önce 77 binlerde olan Deniz Ulaştırma İşletme Mühendisliği Bölümünün taban giriş sırası 49 binler; 71 binlerde olan Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Bölümü taban giriş sırası 43 binler seviyesine yükselmiştir.
– Fakültemizdeki Kişi başına düşen akademik yayın sayısı, üç yılda 1,20’den 2,07ye yükselmiş ilk kez üniversite ortalamasını yakalayarak geçmiştir. Bu yükseliş trendi devam etmektedir. İstanbul Teknik Üniversitesi’nin 13 fakültesi içinde fakültemiz 2. durumdadır.
– Üniversitenin en fazla AB ve dış kaynaklı proje yapan fakültelerinden biri olmuştur.
– Akademik kadromuzu her geçen gün zenginleştiriyoruz. TÜBİTAK ve İMEAK DTO’nun destekleri ile genç akademisyenlerimiz yurt dışına nitelikli üniversitelere misafir araştırmacı olarak gönderiliyorlar.
– 2024 yılında, 2 önemli uluslararası konferansa ev sahipliği yapılmıştır.
– Fakültemiz, uluslararası iş birliklerini artırırken, akademik ve eğitim kalitesinin yansıması olarak, Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği Bölümümüz ABET Akreditasyonu almayı başarmıştır.
– Stanford Üniversitesi’nce yapılan dünyanın en etkili bilim insanlarının sıralandığı listede fakültemizden 4 öğretim üyesi yer almıştır.
Değerli mezunlarımız; 3 yıl önce göreve başlarken bu kürsüden sizlere ‘her balık gününde daha gelişmiş bir fakülte görmeniz için herkesten fazla çalışmaya söz veriyorum’ demiştim. Sizlerin de bu sözümü yerine getirdiğim konusunda şahitlik etmenizi istiyorum….
40 yıllık, 50 yıllık mezunlarımız ve binlerce mezunumuz buradalar, rektörlüğümüz, odalar, sivil toplum kuruluşları buradalar, denizcilik camiası burada… Sevgili öğrencilerimiz burada. Sizler bu kenetlenmeyi bozmadıkça, bu fakülte daha ileri taşınacak. Geleceğin denizcileri, öğrenci kardeşlerimiz hak ettikleri bir eğitim alacaklar.
Bizler, Atatürk’ün gösterdiği şekilde Denizciliği Türk’ün milli ülküsü olarak görüyoruz. Bu ülkü doğrultusunda fakültemizde taş üstüne taş koyan adını sayamadığım kim varsa ayrı ayrı teşekkür ederim. Balık günümüzü onurlandırdığınız için hepinize teşekkür ederim. Saygılarımla…
İTÜ Denizcilik Fakültesi (YDO) Mezunları Derneği (DEFAMED) Yönetim Kurulu Başkanı Kapt. Ufuk Teker, “Sayın Bakanım, Sayın Büyükelçim, Sayın Rektörüm, Sayın Milletvekilim, Sayın Belediye Başkanım, Oda Başkanlarımız, Sivil Toplum Kuruluşlarının değerli başkan ve temsilcileri, hocalarımız, personelimiz, değerli denizciler, denizci dostları ve çok kıymetli öğrencilerimiz, Geleneksel Balık Günümüze hoş geldiniz.” diye başlayan Dernek Başkanı Ufuk Teker, sözlerini şöyle sürdürdü;
"Geleneksel Balık günü bizler için çok anlamlı bir gündür. Sıradan bir organizasyon veya yılda bir defa zoraki bir birliktelik olarak adlandırılamaz. DEFAMED olarak biz her yıl ne yaparsak mezunları daha iyi ağırlarız nasıl daha rahat ettiririz diye gayret gösteriyoruz. Umarım bu yıl diğer yıllardan daha iyi ağırlarız sizleri. Bugün etkinlikler aslında mezunların bir araya gelmesinin yanı sıra mezuniyetinin 40., 50. ve 60. yıllarını kutlayan kıymetli ağabeylerimizi kutlamak için de bir vesile olmaktadır. E tabi Balık Günü balık yemeden olmaz. Bize yiyeceklerimizi sağlasan Gimaş Kumanyacılığa ve helvalarımız için Koska ya sonsuz teşekkürlerimi borç biliyorum.
Dernek ile Fakülte yönetimi çok uyumlu bir süreçten geçmektedir. E nasıl uyumlu olunmasın bu okulun mezunları ve denizcilik sektörü okuldan hiçbir zaman elini çekmemiştir. Ulvi amaçlar ile en iyi seviyede bir denizcilik eğitimi verilmesini hedefleyerek hiçbir fedakarlıktan kaçınmamışlardır. Bizler için eğitime verilen, mektebe verilen boşa gitmez mutlaka geri döner. Ata sözü ne der “İyilik et denize at, balık bilmezse Halik bilir” YDO’lular kıymet bilirler. Kimse merak etmesin ve şüpheye düşmesin.
Çok geriye gitmeye gerek yok. Okulumuzun eski yatakhanesi yetersiz çağ dışı ve depreme karşı uygunsuz olması sebebi ile bu bina boşaltıldığına geleneksel anlamda en önemli öğelerimizden olan yatılılıktan vazgeçilmesi gündeme gelmişti. Yerine yapılacak bina ise bütçelenmesi kolay olmayan bir maliyete sahipti. İşte o zaman YDO ruhu uyandı ve o bina vücuda geldi. Nasıl çok uzun ve örnek bir hikâye ama o kadar uzun bir teşekkür listesi var ki bilmeyen inanamaz ve aklımızdan hiçbir isimin çıkmadığını yapmayı planladığımız anma anıtında sergileyerek ahde vefamızı göstereceğiz."
TürkTelekom, Altay Altuğ, Suay Umut, İÇDAŞ ve İbrahim Mazman’ın maddi katkıları olmasaydı o bina olmazdı. O süreçte Binali Bey'in, Suat Hayri Aka Büyükelçimizin ve Cemalettin Şevli Ağabeyim olmasa koordinasyonun sağlanma ihtimali bile olmazdı. Hele ki iç donatısı vakfımızın üstün organizasyon yeteneği ile tam 178 Bağışçı tarafından imece usulüyle yapılmıştı. Tabii ki bu isimleri unutmayacağız ve güzel örnekler olarak sergileyeceğiz.
YDO Ruhunun Yansıması: Denizatı Eğitim Binası
Bu yılki etkinlik, yeni bir binanın açılışıyla taçlandı: Denizatı Eğitim Binası. Açılışta, binanın inşasında emeği geçen bağışçılar tek tek anıldı ve büyük bir alkış topladı. Dernek Başkanı, bu anlamlı projeyi hayata geçirenleri sıralayarak bir teşekkür konuşması yaptı:
“Sizlerden şimdi isimlerini sayacağım, Denizatı binasının vücuda getiren Babayiğitleri için yürekten bir alkış rica ediyorum.”
Beşiktaş Denizcilik A.Ş.
Aras Marine Yatırım Holding
ORAS Denizcilik ve Tic. Ltd. Şti.
Platin Denizcilik
Statü Gemi Kiralama Tic. Ltd. Şti.
Straits Marine Supply Singapore
Tersan Tersanecilik Taşımacılık San. ve Tic. A.Ş.
Ulusoy Denizyolları İşletmeciliği A.Ş.
Ata Römorkör Kurtarma Hizmetleri ve Dış Tic. Ltd. Şti.
İlkfer Denizcilik San. ve Tic. Ltd. Şti.
Neo Sigorta Brokerlik A.Ş.
Onursan Gemi İnşa Onarım ve Tic. Ltd. Şti.
Lockton Omni Sig. ve Reasürans Brok. Hiz. Ltd. Şti.
Arkas Denizcilik ve Nakliyat A.Ş.
Başkan Teker, bağışçılara teşekkür ederken, binanın inşasının yalnızca maddi katkılarla değil, aynı zamanda imece usulü bir dayanışma ile gerçekleştiğini vurguladı.
Balık Gününün Birleştirici Gücü
Etkinlik, yalnızca bir araya gelme vesilesi değil, aynı zamanda mezuniyetlerinin 40., 50. ve 60. yıllarını kutlayan mezunların onurlandırıldığı bir platform oldu. Başkan, bu konuda şunları dile getirdi:
“Bugün etkinlikler, mezunların bir araya gelmesinin yanı sıra mezuniyetinin 40., 50. ve 60. yıllarını kutlayan kıymetli ağabeylerimizi kutlamak için de bir vesile olmaktadır.”
YDO Ruhunun Geçmişten Geleceğe Yolculuğu
YDO’nun dayanışma ruhunun en somut örneklerinden biri olan Denizatı Eğitim Binası, mezunların desteğiyle hayata geçirilirken, Dernek Başkanı bu süreci şu sözlerle özetledi:
“Bu okulun mezunları ve denizcilik sektörü, okuldan hiçbir zaman elini çekmemiştir. Eğitime verilen hiçbir katkı boşa gitmez; mutlaka geri döner.”
TürkTelekom, İÇDAŞ ve Altay Altuğ gibi önemli destekçilerin de adı zikredilerek, binanın yapımındaki kolektif çabaya dikkat çekildi.
Sonuç: Geçmiş ve Gelecek Buluştu
Geleneksel Balık Günü, YDO mezunlarının birlikteliğini, dayanışmasını ve gelecek nesillere bıraktığı mirası bir kez daha gözler önüne serdi. Dernek Başkanı'nın konuşmasını şu sözlerle tamamlaması törene damga vurdu:
“İyi ki YDO’luyum, iyi ki YDO’lusunuz.”
Denizcilik camiası, bu anlamlı etkinlikte bir araya gelerek YDO’nun asaletini ve köklü dayanışma geleneğini bir kez daha taçlandırdı.
İTÜ Denizcilik Fakültesi (YDO) Mezunları Sosyal Yardım Vakfı (DEFAV) Yönetim Kurulu Başkanı Kapt. Koray Karagöz, “Değerli Bakan yardımcım, Rektörüm, Dekanım, odalarımızın ve STK’larımızın değerli temsilcileri, değerli ağabeylerim ve sevgili öğrenci kardeşlerim hepinizin “Geleneksel Balık Günü”’müze denizci dostlarımızın arasına hoş geldiniz.
Bugün meslek büyüğü ağabeylerimizin 40. yıl, 50. yıl, 60. yıl onur plaketlerini vermemizin mutluluğu ile beraber “Tam Kapsamlı Gemi Makine Dairesi Simülatörü” ve “B Blok Eğitim Binası” açılışlarının da mutluluğunu yaşadık.
2023 yılında yine bir balık günümüzde açılışını yaptığımız, Tayfun Günerhan ağabeyimizin katılımları ile gerçekleştirilen sosyal tesisimizden sonra, yine okul mezunlarımızın ve denizcilik camiamızın değerli katkıları ile açılışını yaptığımızın “Denizatı” eğitim binamız ile onur duyarken, rahmetli Kapt. Altay Aktuğ ağabeyimizin dediği gibi YDO ruhunun ilk üç harfinden oluşan “Yedirdi, Doyurdu, Okuttu” doktrini ile bizler okulumuza her zaman gönülden destek vermeye devam edeceğiz.
Biz de İTÜ Denizcilik Fakültesi (YDO) Sosyal Yardımlaşma Vakfı olarak hem ağabeylerimizin hem de öğrenci kardeşlerimizin her zaman her türlü ihtiyaçlarında yanlarında olmaya devam edeceğiz.
40. yıl, 50. yıl, 60. yıl onur plaketlerini alacak olan ağabeylerimi tekrar tebrik eder hepinize saygılarımı sunarım.”
İMEAK DTO Meclis Başkanı Başaran Bayrak, “Denizcilik camiasının çok kıymetli mensupları hepinizi İMEAK DTO adına saygı ve sevgiyle selamlıyorum. 250 yılı aşan tarihiyle Dünya’nın en eski teknik üniversitelerinden biri olan İTÜ Türkiye’de uluslararası nitelikte eğitim veren yurt dışında da saygıyla tanınan mucize bir birimdir? Üniversitenin deniz gemi inşaatı da, deniz bilim fakülteleri de sektörümüzün ihtiyaç duyduğu insan kaynağını yetiştirmektedir. Geçmişten günümüze Türk denizciliğinin her alanında başarılı isimler yetiştirmiş bu güzide eğitim kurumumuzu kutluyor ve başarılı çalışmaların devamını diliyorum.”
“Dünyanın baş döndürücü bir hızla gelişip değişen bir dönemden geçiyoruz. Bu hızlı değişimlerden denizcilik sektörü de önemli ölçüde payını alıyor. Yeni gemi teknolojileri, yeni yakıtlar derken kısacası denizciliğin yeniden kurgulandığını söylemek mümkün. Türk denizcilik sektörü de gemi inşaatı, yan sanayi, liman ve gemi işletmeciliği, gemi insanlarıyla denizlerde güçlü bir şekilde yerini almak mecburiyetinde. Küresel rekabette iddialı olabilmek için teknolojik gelişmelerin takip edilebilmesi ve dönüşümü sağlayacak projelerin gerçekleşmesinin yanı sıra bu sektörde çalışmak üzere yüksek teknolojik bilgilerle donatılmış kalifiye işçinin yaratılması mecburdur.
DTO olarak ülkemizin denizcilik sektöründe söz sahibi olabilmesi amacıyla eğitim kalitesini artırmak için yapılacak çalışmalara büyük önem veriyor, denizcilik meslek liselerine ve denizcilik fakültelerine elimizden gelen desteği vermeye çalışıyoruz. Sektörümüzün ihtiyaç duyduğu insan kaynağını yetiştiren önemli eğitim kurumlarımızdan bir tanesi olan İTÜ Denizcilik Fakültesi de önemli katkı sağladığımız okullardan bir tanesi. Odamızın destekleriyle gerçekleştirilen uygulamalı eğitim havuzunun bakım onarım ve tadilat çalışmalıyla beraber köprüüstü, makine, GMDSS, ECDIS ve tanker simülatörlerimize önemli kaynaklar aktarıldı.
Ayrıca ülkemizdeki denizcilik eğitim kalitesinin artırılması çalışmaları kapsamında İTÜ’nün yeni denizci akademisyenimizin yurt dışı eğitim faalityeleri için maddi katkı sağladık. Eğitime yapılan yatırımın ülkeye yapılan en büyük hizmet olduğu inancımızla bundan sonraki süreçtede katkılarımızı süldürmeye devam edeceğimizide belirtmek isterim.
Bu anlamlı buluşmadan birazdan meslekte 40, 50 ve 60. yılı dolduranlara hizmet plaketleri takdim edilecek. Türk denizciliğine emek vermiş değerli insanlarımıza minnet ve şükranlarımı sunuyorum. Vefat edenlere Allah’tan rahmet, hayatta olanlara sağlıklı, uzun ömürler diliyorum. Mesleklerini gemilerde sürdüren tüm gemi insanlarına da Allah selamet versin derken hepinizi tekrar saygı ve sevgiyle selamlıyorum.”
Kıymetli misafirlerimiz ve en önemlisi geleceğimizin denizcileri ve geleceğimiz olan gençlerimiz ve öğrencilerimiz diyerek sözlerine başlayan İTÜ Rektörü Prof. Dr. Hasan Mandal sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün burada sizlerle birlikte bulunmaktan dolayı İstanbul Teknik Üniversitemizin rektörü olarak sizlerle birlikte olmaktan dolayı memnuniyetimi ifade ediyor hepinizi saygı sevgi ve hürmetle selamlıyorum. 250 yılı aşkın geçmişiyle 1773 yılından bu yana ülkemizde en başta insan yetiştirmek, bilgi ve teknoloji yetiştirmek ve yenilikçi ekosisteme katkı bulunmak üzere emek ve katkı veren İTÜ rektörü olarak benim için çok kıymetli. Bununda ötesinde Üniversite öncesi 1973 yılında baktığımız zaman özellikle denizcilik fakültemizin 1909 olan başlangıç tarihi üniversitemizin denizcilik olarak, 1773 ten beri İTÜ’nün temeli denizcilik üzerine inşa edilmiş. Üniversite dediğimiz sadece eğitim veren, bilgi öğreten değil tarihiyle, geçmişiyle ve en önemlisi mezunlarıyla yaşayan kurumlardır.
“Geçtiğimiz ağustos itibaren İTÜ Rektörü olarak görev yapıyorum. Tuzla bölgesinde 2011 yılından beri yaşayan birisiyim. Daha öncesinde Sabancı Üniversitesi’nde rektörlük görevinde bulundum. Hep arzum ve hayalim bu kampüsün içinde ne var nasıl bir hayat var nasıl bir eğitim sistemi var ben şu an burada rektörüm o yüzden kendimi şanslı ve gururlu hissediyorum.”
Ülkemiz için en önemli başlık, “Mavi Ekonomi”dir.
“En köklü geçmişi olan fakültesindeyiz. Buraya geldiğimde her defasında mezunlar derneğiyle, vakfımızla bir araya gelip daha fazla yönelmeye çalışıyorum. B Blok olarak ifade edilen Denizatı Eğitim Binası bu haftaki senatoda oy birliğiyle kabul edildi. Bugüne yetiştirmek için dekanımız çaba gösterdi. Bütün bağışçılara bu vesile ile teşekkür ediyorum. Gelecekte denizcilik sektörü çok çok kritik. Mavi Vatanı konuştuğumuz ortamda eşzamanlı olarak konuşmamız gereken en önemli bir başlıkta “Mavi Ekonomi”dir. Belki dünyada en çok konuşulan başlıklar yeşil dönüşüm, yeşil kalkınma ve yeşil sanayi noktasıdır. Ama bu ülkemiz için yeşil kalkınmadan daha önemli olan mavi kavramlardır. Mavi Vatanımız kadar Mavi ekonominin önemli olduğu ve bununda temelinde bizim mezunlarımız, bakanlığımız, ve en önemlisi geleceğimiz olan gençlerimiz açısından mavi ekonomi kavramının gelecekte çok daha anahtar bir kavram olacağını ve bunun içinde dernek, vakıf , STK’ların bu geleceğin mezunlarını geleceğin yetkinlikleriyle beceriyle geliştirmek için biz hocalar olarak , Üniversite olarak, Fakülte olarak elimizden gelenin fazlasını yapmaya aynı zamanda dijital becerilerin gereksinimi olan yapay zeka, geleceğin teknolojilerini pazarlama konusunda geçmişteki deneyimlerimize ve kültürümüzü kaybetmeden geleceğe rekabet unsuru olarak gençlerimizi yetiştirmek için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.”
“Tekrar bu sürece emek ve katkı veren herkese teşekkürler. Tüm mezun ve bağışçılarımıza, geleceğin öğrencilerine, bakanımıza herkese teşekkür ediyor, saygı sevgi ve hürmetlerimi sunuyorum.”
Ulaştırma ve Altyapı Bakan Yardımcısı Müh. Durmuş Ünüvar, ise konuşmasına, “Hepinizi bakanlığım adına saygıyla selamlıyorum. Mezun olmaktan her zaman büyük bir gurur duyduğum İTÜ Denizcilik Fakültesinin140’ıncı Balık Gününde sizlerle bir araya gelmenin heyecanını ve gururunu yaşıyorum. Bu güzel tablo bizlere her seferinde ne kadar güçlü bir aile olduğumuzu hatırlatıyor. İTÜ Denizcilik Fakültesi Türkiye’nin ve Dünya’nın en saygın eğitim veren kurumlar arasında yer almaktadır. Üniversitemiz güvenilir yüksek öğretim kurulu ve bilim merkezi olma misyon ve vizyonunu her geçen gün artan başarılarıyla kararlılıkla devam ettirmekte. Bünyesindeki alanında uzmanlaşmış akademik ve idari kadrosu sürekli eğitim ve simülatör merkezleri, laboratuvarları, deniz emniyet tesisleri, güncel ve uluslararası standartlara uygun eğitim programı ve modern altyapısıyla öğrencilere kapsamlı denizcilik eğitimi sunmakta. Sadece bireysel başarılarla değil aynı zamanda denizcilik sektörünün iletişimine de büyük katkılar sunmakta.”
“Denizciliğimizi daha ileri taşıyacak projelere çalışıyoruz”
“Fakültenin köklü geçmişi, sektörle olan güçlü bağı, denizcilik eğitim programlarının mezunlarının sektörde hızla öne çıkan profesyonellere olanak sağlamakta. Bu sayede mezunlarımız denizcilik camiamızda liderlik rollerini başarıyla üstlenmekte. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı olarak topluma ve doğaya karşı sorumluluklarını her zaman inceleyen ekonomik büyümeyle çevresel sürdürülebilirliği dengeleyen bir anlayıştır. Denizciliğin her alanındaki gelişmeleri takipte her geçen gün daha yüksek denizcilik standartları hizmeti vermek adına var gücümüzle çalışmaya devam ediyoruz. Planlı bir şekilde denizciliğimizi daha ileri taşıyacak projelere çalışıyoruz. Bu kapsamda mevzuatsal ve yasal düzenlemeleri yapıyor, denetimleri artırıyoruz.”
“Nitelikli gemi insanına duyulan ihtiyaç dünya genelinde her geçen gün artmakta. Bu durum denizcilik sektörünün geleceği için stratejik önem taşımakta. Eğitim kurumlarımız bu ihtiyacı karşılamak üzere en üst kalitede eğitim vermekte ve gençlerimize istihdam olanağı sağlamakta. STCW sözleşmesi kapsamında denizcilik eğitiminde dalgalandırdığımız beyaz bayrağı daha da yukarı taşımak öncelikli hedefimiz.”
“9 Temmuz 2024 tarihinde yaptığımız kanuni düzenlemeyle Mavi Vatanımız’ın en stratejik ve önemli bölgesi olan Türk Boğazlarının kılavuzluk ve römorkörcülük hizmetlerinin Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğünce verilmesini yasalaştırdık. Doğu Akdeniz’de etkinliğimizi artırmak üzere KKTC’de gemi trafik hizmetleri sisteminin yerli ve milli yazılımla HAVELSAN tarafından radar donatım ekipmanlarıyla 2026 yılında kuruyoruz. Limanlarımıza gelen ve limanlarımızdan ayrılan ticari gemilerin saldıkları sera gazı emisyonları karşılığı emisyon ticaret sistemi 4 Temmuz’da yasalaştı. Bu sistemde oluşacak fonlar yeşil dönüşüm için denizcilik sektörünü destekleyecek. Deniz ticaret filomuzun yenilenmesini sağlayacağız.”
“Bakanlık bütçesinden bu yıl en fazla desteği denizcilik projeleri aldı. Yüzde 41 ile 66 milyon lira olarak denizcilik sektörüne destek verdik. Uluslararası Denizcilik Örgütü tarafından gerçekleştirilen üye devlet yönetimini başarıyla tamamlayarak denizcilik faaliyetlerimizin uluslararası standartlarda gerçekleştirildiğini bir kez daha teyit etmiş olduk. Bu başarı bakanlığımızın tüm paydaşlarımızın ve denizcilik camiamızın çalışmalarının bir sonucudur.”
“Gemi insanlarının istihdamına yönelik ikili protokoller imzaladık”
“Türk gemi insanlarının uluslararası alanda daha geniş istihdam olanaklarına kavuşması bu kapsamda dünya denizciliğinde önemli rol oynayan ülkelerle ilgili işbirliklerimizi geliştirerek somut adımlar atıyoruz. Türk gemi insanlarının yabancı bayraklı gemilerde istihdamına yönelir olarak STCW sözleşmesi kapsamında Norveç, İngiltere, Finlandiya ve İspanya gibi denizciliğin önde gelen ülkeleriyle gemi insanlarının istihdamına yönelik ikili protokoller imzaladık. Bu sayede Türk gemi insanları şu an 38 farklı ülkenin bayrağını taşıyan ticari gemilerde çalışma imkanı buldu. Kız öğrencilerimizin zorunlu stajlarını yapabilme ve yaşanan sıkıntıları giderebilme adına 15 denizcilik firmamız ile denizcilik bölümü kız öğrencilerine yönelik fırsat eşitliği iş birliği protokolü yaptık. Bu sayede bugüne kadar 66’sı uzun dönem, 82’si kısa dönem olmak üzere toplam 148 staj planlaması yapıldı. 2025 yılında bu planlama devam edecek. Gemi insanı bilgi sistemini devreye aldık. 20’den fazla kurum ve kuruluştan anlık veri çeken, 140 bini aktif 280 bin gemi insanı kayıtlarını tutan sistem ile gemi insanları liman başkanlıklarımıza uğramadan tüm vergilendirme işlemlerini takip edebilmekte.”
“Hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgar yardım etmez”
“Değerli öğrenci kardeşlerim. Kendinizi iyi yetiştirin. Araştıran, sorgulayan anlayışla girişimci ruhla çalışın. Denizin hukukunu, ekonomisini, tarihini, stratejisini öğrenin. Denizcilikte sürdürülebilirliği, dijitalleşmeyi takip edin. Hayal edin. Hedef belirleyin. Unutmayın, hedefi olmayan gemiye hiçbir rüzgar yardım etmez. Her yaptığınız işte bu güzel ülkeye nasıl faydalı olacağınızı düşünün. Bugün ülkemizin en büyük gücü yetişmiş insan gücü, yani sizlersiniz. Türkiye’nin egemenlik alanını kara sınırları ile birlikte denizlere uzandığı toprakların ayrılmaz parçası olan Mavi Vatan’daki hakimiyetin artırılması ve denizciliği milli ülkümüz yapma yolundaki gerekli adımları hep birlikte atacağız. Ana vatanımızın ayrılmaz parçası olan mavi vatanımız milli eğitim müfredatına girdi.”
“Misak-ı Milli ve Mavi Vatan haritaları gençlerin hafızasına silinmemek üzere kazınmalıdır. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün, ‘Toprakların ucu deniz olan bir ulusun sınırını, halkının kudret ve yeteneğinin hududu çizer’ sözünden hareketle Mavi Vatan’a masal diyenlere inat Türkiye Yüzyılı’nda milli ülkümüz olan denizciliğimizin lider denizci ülkeler arasına hakkettiği yere siz, Mavi Vatan bekçileriyle beraber ulaşacağımıza inancımız tamdır. Okulumuza her türlü maddi manevi destekte bulunan herkesi selamlıyorum.”
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.