
İSTE Denizcilik Alanında Yeni Bir Döneme Başlıyor
İskenderun Teknik Üniversitesi'ne Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümüne Uzakyol Vardiya Mühendisliği yetkisi verildi.
İskenderun Teknik Üniversitesi (İSTE) Barbaros Hayrettin Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi, Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü’ne, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı tarafından “Uzakyol Vardiya Mühendisi/Makinisti Yetiştirme Eğitimi (A-III/1)” yetkisi verildi. Bu yetki, İSTE’yi Türkiye’de bu alanda yetki alan ikinci üniversite yaparak önemli bir başarıya imza attı.
İSTE, zorunlu dersler ile birlikte mesleki seçmeli dersler sunarak öğrencilerinin donanımını artırıyor. Öğrenciler, denizcilik ve atölye stajlarını başarıyla tamamladıktan sonra, Uzakyol Vardiya Mühendisi olarak kariyerlerine başlayabilecekler. Bu gelişme, mezunlara yalnızca tersaneler ve gemi tasarım ofisleri gibi geleneksel alanlarda değil, ticari gemilerde de çalışma fırsatı sunarak geniş bir sektörel yelpazede istihdam olanakları yaratmaktadır. İSTE öğrencileri, bu ayrıcalıkla nitelikli iş gücü piyasasında yer alma şansına sahip olacaklar.
TÜİK verilerine göre, Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü, lisans bölümleri arasında en yüksek ortalama kazanca sahip ilk on bölüm arasında 9. sırada yer alırken, Gemi Makineleri İşletme Mühendisliği ise 5. sırada bulunuyor. Bu istatistikler, İSTE mezunlarının denizcilik sektöründe yüksek gelirli bir kariyere adım atacaklarını gösteriyor.
İSTE Barbaros Hayrettin Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ergül Yaşar, bu yeni yetkinin bölgemizde ve İskenderun’da önemli bir istihdam alanı yaratacağını belirterek, bu gururu Fakülte öğretim elemanları ve öğrencileri ile birlikte yaşadıklarını ifade etti. Yaşar, yakın zamanda Türk denizciliğine farklı müjdeler de sunacaklarını belirtti.
İSTE Rektörü Prof. Dr. Mehmet Duruel ise, üniversitenin elde ettiği bu başarıdan büyük mutluluk duyduklarını ve bu yetkinin, denizcilik sektöründe artan Uzakyol Vardiya Mühendisi ihtiyacını karşılamak adına büyük katkı sağlayacağını vurguladı. Duruel, sürece katkı sunan tüm akademik ve idari personele teşekkür ederek, bu gelişmenin üniversite, şehir, ülke ve denizcilik sektörü için hayırlı olmasını diledi.
İSTE’nin aldığı bu yetki, yalnızca üniversite için değil, aynı zamanda İskenderun, Türkiye ve küresel denizcilik sektörü için de büyük bir adım olarak değerlendirilmektedir. Bu yetki, nitelikli mühendislerin yetiştirilmesine olanak tanıyacak ve denizcilik sektörüne katkı sağlayacak yeni bir dönemi başlatacaktır.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.