İMEAK DTO İzmir Nisan Ayı Meclis Toplantısı Gerçekleşti
DTO İzmir Şubesi Nisan Meclis Toplantısı, Meclis Başkanı Argun Gündüç başkanlığında yapıldı. Meclis Üyeleri sektörel konularda görüşlerini dile getirdi.
İMEAK Deniz Ticaret Odası (DTO) İzmir Şubesi 25 Nisan 2023 tarihinde Meclis toplantısını düzenledi. Toplantı Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Meclis Başkanı Argun Gündüç’ün açılış konuşmasıyla başladı. Yönetim Kurulu Başkanı ve Meclis Üyelerinin katılımıyla gerçekleşen toplantıda denizcilik alanında yapılacak düzenlemeler, üyelerin sunduğu projelerin oylanması ve karşılıklı fikirlerin sunulmasıyla devam etti. İzmir şube olanaklarının oylaması için konuşan Meclis Başkanı Gündüç, “Maddeler için itirazı olan veya görüş bildirmek isteyen yoksa oylama yapacağım” dedi.
YERLİ PROJE HAYATA GEÇTİ
Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk konuşmasını gerçekleştirdi. Öztürk, “Saygıdeğer Meclis Başkanım, çok değerli meclis üyelerim ve konuklarımız hoş geldiniz. Sevgili basın mensuplarımız her zaman olduğu gibi bu mecliste de sizleri ağırlamaktan mutluluk duyuyorum. Nisan 2023 meclisini gerçekleştiriyoruz. Günler çabuk geçiyor. Dördüncü ayımızı bitirdik. Sizleri yönetim kurulu adına sevgi ve saygıyla selamlıyorum. Sayın başkanımın da biraz önce ifade ettiği gibi geçmiş Ramazan Bayramı'nı yönetim kurulu olarak kutluyoruz. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nızı da kutluyorum. Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü, silah arkadaşlarını ve şehitlerimizi rahmetle anıyorum. Bu ay Türk tersanelerinde inşa edilen TCG Anadolu gemisinin Türk Silahlı Kuvvetleri Komutanlığı’na tesliminin, Karadeniz’de doğal gazın karaya çıkarılması, ilk top resmi törenlerinin yaşanmasını yaşadık. Ülkemizin geleceğini şekillendirecek bu projelerde emeği geçen herkese şükranlarımızı sunuyoruz.
TCG Anadolu ile ilgili birkaç konuya değinmek istiyorum. Medyada da bu konuyla ilgili sıkça değerlendirmeler yapıldı. Tahmin ediyorum ki seyir halinde. Cumartesi günü İzmir’e gelecek ve demir atacak. Gurur verici bir olay. Dolayısıyla bu yerli projeyi hayata geçiren herkese teşekkür ediyoruz. Bir özel durumu daha var TCG Anadolu gemisi Sedef Tersanesi'nde inşa edildi. Gurur duyulması gereken bir konu da budur" şeklinde konuştu.
EL VERİN EV YAPALIM
Kahramanmaraş depreminde evleri zarar görmüş depremzedeler için başlatılan kampanya ile ilgili açıklama yapan Öztürk, "Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi sonrası çatı kuruluşlu Türkiye Odalar Borsalar Birliği tarafından “el verin, ev yapalım” sloganıyla başlatılan iş dünyası konut seferberliği kampanyası devam etmektedir. Dünya Akdeniz Ticaret Odası olarak da kampanyaya 75 milyon Türk lirası destek verildi. Denizcilik camiası olarak kampanyaya destek vermeye devam ediyoruz. Gelebilecek her felakete karşı da elimizden geleni de yapacağımızı bildirmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.
TÜRKİYE’NİN İHRACATA İHTİYACI VAR
Deniz ticaretinde yaşanan aksaklıklara değinen Öztürk, “Meclis Başkanım, Meclis Üyelerim ve saygıdeğer konuklarımız ve basın mensuplarımız pandemi sonrası yüksek enerji sonrası düşük büyümenin Çin, Amerika Birleşik Devletleri (ABD) gerilimi Rusya ve Ukrayna savaşları negatif sonuçları, küresel ekonomi de yavaşlama beklentileri artıyor. Uluslararası çalkantılar ekonomik büyümeyi daha da düşürüyor. Petrol fiyatlarındaki artışlar resesyon ihtimalini kuvvetlendiriyor. Küresel deniz taşımacılığında 2022 sonundan itibaren başlayan nalburlardaki düşüş eylemi hız kesti. Şangay konteyner endeksi 21 Nisan haritasında yüzde 3.4 artarak yirmilik konteyner için bin 37 dolara yükseldi. Ancak gemi sahiplerinin verdiği yeni konteyner gemisi bağışlarında 54 milyon 200 TL ile rekor seviyesine yükseldi. Özellikle konteyner taşımacılığında belirli hatların global çapta olan hatların büyük oranlarda piyasaya gemilerin sürmesi demek nalburları bir miktar daha geriye getirebileceğini gösteriyor. Bu arada hurdaya çıkacak gemiler de var. Gemi sahipleri bunları mümkün oldukça yavaşlatmaya çalışıyor. Bir dengesizlik bir bozulma söz konusu olacak. Ülkemizde ihracatı şubat ayındaki düşüşü ardından mart ayında yeniden yükselmeye başladı. Hatta ocak şubat ayında ihracat çok iyi değildi. Döviz son günlerde bir miktar yükseldi ve yükselmeye devam edecek beklentisi var. Sanayi ve ticaret faaliyetlerimiz dövizin bu kadar yükselmesi beklentisini düşürüyor çünkü insanlar 14 Mayıs’taki seçimlere odaklanmış piyasayla karşı karşıya durumda. Bu siyasi yönden yapılan yaptırımların etkisiyle limanlarda eleştirilen büyük rakamlar mart ayında da bir miktar gerileme gösterdi.
Pandemi döneminde küresel tedarik zincirindeki bozulmanın etkisiyle Avrupa’nın tedarik merkezi haline gelen ülkemiz, konumunu korumakta zorlanıyor. Bir ara çok sevinmiştik. Özellikle pandemiden sonra Çin’deki üretimin Akdeniz’e doğru özellikle Doğu Akdeniz, Türkiye’nin de içinde bulunduğu bölgeye doğru kayması tekstil sektöründe de var olan firmalarımız için önemli bir ilişki oldu. Lojistik anlamda iyi olmamıza rağmen bu avantajımızı kullanamadık. Ümit ediyorum değişir bir şeyler ama ihracatçılarımızın beklentilerinin bir miktar karşılanması gerekir. Çünkü Türkiye’nin ihracata ihtiyacı var. Bu konuda böyle ihracat yapması zor. Ülkemizdeki denizcilikle ilgili en önemli mevzuat limanlar yönetmeliği, deniz emniyetinin arttırılması ve deniz ticaretinin desteklenmesi amacıyla bu ay güncellendi. Deniz ticaretinin ve emniyetin arttırılmasına ihtiyaç vardı. Lakin bu mevzuatta gözden kaçan şeyler de oldu. Birtakım çalışmalar yapıyoruz özellikle de deniz turizmi açısından” açıklamalarında bulundu.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.