1. HABERLER

  2. GEMİ İNŞA

  3. İlk Hidrofil Elektrikli Yüksek Hızlı Feribot 2025'te Denizde
İlk Hidrofil Elektrikli Yüksek Hızlı Feribot 2025'te Denizde

İlk Hidrofil Elektrikli Yüksek Hızlı Feribot 2025'te Denizde

İngiltere feribot operatörü Red Funnel, 2025'in sonlarına doğru yüksek performanslı, emisyonsuz bir yüksek hızlı feribotu tanıtacağını duyurdu. Bu benzersiz gemi, Artemis Technologies tarafından geliştirilen tamamen elektrikli bir e-foiling yolcu feribotu

A+A-

Artemis'in 2022'de tanıttığı tasarım, suyun üzerinde üç folyo üzerinde seyreden hızlı bir katamaran olup, tamamen elektrikli tahrik sistemi sayesinde 36 knot gibi yüksek hızlara ulaşabilecek. Artemis, bu geminin 25 knot seyir hızında 70 deniz mili menzile sahip olacağını ve sıfır emisyonla yüksek verimlilik sağlayacağını belirtti. Şirket, elektrikli feribotun hizmete girdikten sonra yılda 3.700 ton CO2 tasarrufu sağlayacağını, yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik temin edildiğinde ise bu rakamın 4.150 tona çıkabileceğini öngörüyor.

Feribot, 150 yolcu kapasitesine sahip olacak ve hidrofil ile seyahat ederken, daha az gemi hareketiyle konforlu bir yolculuk sunacak. Ayrıca, bu tasarım sayesinde dalga etkileri de minimize edilecek, böylece çevreye olan olumsuz etkiler en aza indirilecek.

Red Funnel, Artemis'in teknolojisini kullanan üç feribot operatöründen biri olacak. Artemis, Mayıs 2024'te ilk gemilerin inşa edildiğini bildirdi. Şirketin hidrofoil teknolojisini sergileyen ilk gemisi, Belfast kıyı şeridinde hizmete sokulan 12 metrelik bir iş teknesiydi. Artemis, İngiltere'den finansal hibeler alarak yeni yeşil teknolojilerin geliştirilmesini destekliyor.

1861 yılında kurulan Red Funnel, bugün Southampton, İngiltere ile Wight Adası'ndaki West Cowes arasındaki Solent'te 3,4 milyon yolcu ve 860.000 araç taşıyor. Şirket, yirmi yıldan fazla bir süredir bu rotada yüksek hızlı yolcu feribotlarından oluşan bir filo işletiyor. 2003 yılında Tasmanya'da inşa edilen Red Jet 4'ün Güney Kore'ye satışıyla birlikte, Red Funnel filosunda 2016'da inşa edilen Red Jet 6 ve 2018'de inşa edilen Red Jet 7 yüksek hızlı feribotları bulunuyor. Bu feribotlar, geçiş süresini 28 dakikaya indirirken, geleneksel araç feribotları 12 millik yolculuğu yaklaşık bir saatte tamamlıyor.

Artemis, yakın zamanda DNV ile güvenlik gerekliliklerinin karşılanması veya aşılması amacıyla test ve sertifikasyon süreçlerinde işbirliği yapmak üzere bir anlaşma imzaladı. Red Funnel, önümüzdeki aylarda geminin testleri ve deniz denemeleri için Artemis ile çalışacağını ve yüksek hızlı mürettebatın yeni feribota hazır olmak için eğitimden geçeceğini belirtti.

Bu proje, deniz taşımacılığında çevre dostu çözümler sunarak emisyonları azaltmayı hedefleyen önemli bir adım olarak görülüyor.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.