“Her türlü teknik destek, bakım onarım ve tersane acenteliği hizmetleri veriyoruz”
Denizcilik sektörünün mutfağından gelen insanların 2017 yılında kurduğu Swan Tankers...
Abdullah KUĞU - SWAN Tankers Genel Müdürü
Denizcilik sektörünün mutfağından gelen insanların 2017 yılında kurduğu Swan Tankers, yeni bir firma olmasına karşın sektörde iyi bir yer edinmeyi başarmış. Gemi işletme ve tersane danışmanlık hizmetleri veren firmanın faaliyetlerini, Genel Müdür Abdullah Kuğu ile konuştuk.
Firmanızın kuruluş sürecinden ve hizmet yelpazesinden bahseder misiniz?
Firmamız 2017’den bu yana faaliyette olup, gemi sahiplerine başlıca teknik ve ticari gemi işletmeciliği, SIRE ve CDI öncesi denetlemeleri, gemi kondisyon sörveyleri ve tersane tamir acenteliği alanlarında uzman olarak servis vermektedir. Tuzla’da tersaneler bölgesine yakın bulunmamız ve iyi ilişkilerimiz dolayısıyla Türkiye denizcilik sektörünün kalbinde müşterilerimize ilk elden hizmet vermekteyiz.
Deniz taşımacılığı konusunda uzman bir firmasınız. Bu işin zorluklarından bahseder misiniz?
Bizler bu işin mutfağından yani denizden gelen insanlarız, o nedenle bence yaptığımız işin zor diyebileceğimiz bir tarafı yok. Ancak, her yerde olduğu gibi insanlarla uğraşmak yapılan işten çok daha fazla emek ve özveri ister. Bizler hem temsil ettiğimiz müşterilerimizi hem iş yaptığımız, ürün ve hizmet aldığımız tarafları ortak paydada buluşturuyor, hem de işlerimizi çözüm odaklı ve en verimli harcamalarla yürütüyoruz. Bu bağlamda herhangi bir tarafa zarar vermeden ve çalıştığımız partilerin haklarını gözeterek iş yapmak belki zor sayılabilir. Ancak, takım arkadaşlarımız İstanbul denizcilik camiasında iyi tanınan ve anılan, işlerini özveriyle yapan insanlar olduğundan, biz Swan Tanker olarak her türlü zorluğun üstesinden gelmesini başarıyoruz.
Müşterilerinize deniz taşımacılığı konusunda ne tür hizmetler veriyorsunuz?
Özellikle deniz taşımacılığı konusunda halihazırda gemi işletme ve tersane danışmanlık hizmetleri veriyoruz. Biliyorsunuz ki, malum düşük piyasa koşulları artık tüm dünyada armatörleri işletme giderlerini kısmaya itti. Biz de bu bağlamda işletme yöntemlerimiz ve takımımızın etkinliğiyle temsil ettiğimiz armatörler için en düşük OPEX (operasyonel masraflar) değerlerini sağlamaktayız. Özellikle kredi borcu olan armatör zor durumda olup kredisini ödeyemezken, benzer durumda olan işletmemiz altındaki gemiler kredilerini rahatlıkla ödeyebiliyorlar. Ayrıca, yıllardır biriken tersane sektörü tecrübelerimiz dolayısıyla da hangi parça nereden alınır, hangi servis kimden alınır, çok iyi analiz ediyor ve müşterilerimizi ona göre yönlendiriyoruz.
Deniz taşımacılığı operasyonları çok yönlü, esnek ve departmanlar arası sıkı bir takip gerektiren bir iş. Bu konuda ekibin de donanımlı olması gerekiyor. İnsan kaynakları politikanız nasıl?
Şahsen hem ofisteki hem karadaki personellerimize güveniyorum. Ofisimizde yurtdışında tecrübe kazanmış takım arkadaşlarımız da var, yıllardır Tuzla tersanelerinde bakım ve onarım işlerinde proje yöneticiliği yapmış ve de IT yönü çok yüksek arkadaşlarımız da var. Biz çeşitliliğin zenginlik olduğuna inanan ve bu zenginliğin aslında bize hem esneklik hem iletişim yönünü artırdığını bilen ve bunu iyi kullanan bir firmayız.
Deniz taşımacılığı çevresel konularda maksimum dikkat gerektiren bir iş. Bu konuda sizin ne tür çalışmalarınız oluyor?
Her zaman için önce emniyet ve çevre! Bunlar bizim başından beri ehemmiyetle irdelediğimiz ve özenle uyguladığımız kavramlar. Bu konuda eğitim çok önemli ve operasyonlarımız her zaman en başta DPA (Designated Person Ashore)’mız olmak üzere takip edilmekte ve gereken her türlü tedbir alınmaktadır.
Satın alma konularında da danışmanlık hizmetleriniz var. Bunlardan söz eder misiniz?
Yıllardır denizcilikten gelen tecrübelerimiz doğrultusunda gemi alım öncesi denetleme ve kondisyon sörveyi hizmetlerimiz mevcut. Ayrıca, ticari açıdan da her türlü analiz, brokering ve kontrat yapma işlemleri için danışmanlık yapıyoruz.
Gemi bakım ve onarımda ülkemiz önemli aşamalar kaydetti. Sizin bu konuda çalışmalarınız var mı?
Bahsettiğim üzere, bizler yerli yabancı tüm gemi sahiplerine her türlü teknik destek, bakım onarım ve tersane acenteliği hizmetleri veriyoruz. Aynı anahtar teslim gibi, armatör bize geliyor bize istediklerini belirtiyor, biz önce üzerinde çalışıp analiz ve finansal projeksiyon yapıyor ardından kendilerine sunuyoruz. Kabulun ardından, ekibimizle birlikte planlamaları hayata geçiriyor ve gemi tamamlanana kadar herşeyi en ince ayrıntısına kadar yakından takip ediyoruz.
Sizce dünya denizcilik sektöründeki en yakın tehlikelerden biri nedir?
İlk aklıma gelen 2020 Bunker kuralları. Bildiğiniz gibi deniz yakıtları piyasasına baktığımızda 2020 global sülfür limitleme kuralları önümüzdeki 1 Ocak’ta devreye giriyor ve artık dünyada 0.5’lik sülfür oranından yüksek tüm yakıtlar filtre sisteminden geçmeden kullanılamayacak. Bu kural armatörleri ya scrubber dediğimiz yüksek maliyetli hava temizleme filtrasyon sistemleri almaya yöneltecek ya da yeni tip 0.5’lik yakıt kullanmaya itecek. Maalesef yeni tip yakıt alımı bu problemi çözüyormuş gibi dursa da piyasada şu an yeterlilik, kalite ve tedarik noktaları konusunda ve dolayısıyla da fiyat konusunda soru işaretleri var. Ek olarak, yakıt ikmalcileri bu yeni tip 0.5’lik yakıtı farklı yollardan elde edebileceklerinden, yakıt gemiye alındığında, içerik olarak gemide bulunan onceki 0.5’lik yakıtla bir takım uyumsuzluk/uygunsuzluk durumları görülebilecek ve gemi sahiplerini sıkıntıya sokabilecek. Tüm teknik işletmeler ve armatörler bu konuyu iyi takip etmeli, teknik ve ticari olarak her türlü önlemi almalıdırlar.
Son olarak kendi filonuzdan bahsedelim. Hangi alanlarda ne tür hizmetler veriyorsunuz?
Bizim şu anda 2 kimyasal tankerimiz mevcut ve filomuzu genişletmek için çalışmalar yapıyoruz. Umuyorum ki tüm dünyanın da içinde bulunduğu ekonomik durgunluğu da gözeterek, yakın zamanda birtakım gelişmeler neticesinde firmamızı verimli bir şekilde büyüteceğiz
Not: Bu röportaj Deniz Endüstri dergimizin Mayıs-Haziran 2019 - 66. sayısında yayımlanmıştır.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.