1. HABERLER

  2. RÖPORTAJLAR

  3. “Her birey daha yaşanabilir bir çevre için üzerine düşeni yapmalıdır.”
“Her birey daha yaşanabilir bir çevre için üzerine düşeni yapmalıdır.”

“Her birey daha yaşanabilir bir çevre için üzerine düşeni yapmalıdır.”

Denizcilik sektörü, çevresel sürdürülebilirlik ve enerji verimliliği konularında önemli dönüşümlere...

A+A-

Bozan KARATAŞ - BİLİM Marine Teknoloji Genel Müdürü

Denizcilik sektörü, çevresel sürdürülebilirlik ve enerji verimliliği konularında önemli dönüşümlere sahne oluyor. Bu bağlamda, 2022 yılında kurulan Bilim Marine Technology, sektördeki uzun yıllara dayanan deneyiminden güç alarak hızlı bir şekilde ön plana çıktı. Denizcilik dünyasında enerji yönetimi, otomasyon ve çevre dostu yakıt sistemleri gibi alanlarda sunduğu yenilikçi çözümleri Bozan Karataş ile konuştuk.

Kuruluş sürecinizle başlayalım isterseniz. Kaç yıldır sektördesiniz?
Sektörden edindiğimiz deneyimlerle kendi işimizin temellerini 2022 yılında attık. Uzun yıllar süren sektör birikiminden kaynaklı geniş bir müşteri potansiyeline ulaşmamız sadece birkaç ayımızı aldı.  Önceliğiniz müşteri memnuniyeti, kaliteli ve sürdürülebilir teknoloji olduğunda, güvenilirliğiniz hemen kabul görüyor.

Denizcilik sektöründe elektrik uygulamaları ve enerji verimliliği konularında en son teknoloji ve trendler nelerdir ve Bilim Marine Technology bu yenilikleri nasıl entegre ediyor?
Son yıllarda denizcilik sektöründe temiz çevrecilik, otomasyon ve enerji verimliliği alanlarında büyük ilerlemeler kaydedildi. Özellikle akıllı gemi sistemleri, hibrit ve batarya sistemleri ve daha temiz çevre için yakıt sistemi çözümleri geliştirilmektedir. Bilim Marine Teknoloji olarak bu yenilikleri takip ederek projelerimize entegre ediyoruz. Örneğin, halihazırda devam eden bir projemizin metanol kontrol sistemi ve gemilerde gelişmiş batarya yönetim sistemleri gibi çözümler sunarak enerji verimliliğini artırıyoruz.

bilim-marine-2.jpeg

Gemi inşa ve bakım süreçlerinde Bilim Marine Technology olarak elektrik sistemleri konusunda hangi spesifik hizmetleri sunuyorsunuz ve bu hizmetler gemi sahiplerine ne gibi avantajlar sağlıyor?
Bilim Marine Teknoloji ailesi olarak yeni gemi inşada ve bakımında kapsamlı elektrik sistemleri hizmetleri sunuyoruz. Müşteri taleplerine göre özel çözümler sunup yerinde uygulaması ve teslim edilmesi hususunda %100 memnuniyet ilkesi ile yolumuza devam ediyoruz. Örneğin elektrik tasarım mühendisliği, sistemlerin test süreçleri, devreye alma, otomasyon ve yazılım gibi hizmetler yer almaktadır. Gemi sahiplerine sunduğumuz bu mühendislik hizmetleri, operasyonel verimlilik, sistem güvenilirliği ve uzun ömürlü performans gibi avantajlar sağlar.

Elektrik sistem entegrasyonu konusunda firmanızın sunduğu yenilikçi çözümler nelerdir? Bu çözümler gemi operatörlerinin verimliliğini ve güvenliğini nasıl artırıyor?
Elektrik sistem entegrasyonunda sunduğumuz yenilikçi çözümler arasında Ana ve dağıtım panolarında verimliliği arttırma, otomasyon kontrol sistemleri, uzaktan izleme ve teşhis hizmetleri bulunmaktadır. Bu çözümler, gemi operatörlerinin operasyonlarını daha etkin bir şekilde yönetmelerine olanak sağlar, enerji tüketimini optimize eder ve arıza durumlarında hızlı müdahale imkânı sunarak güvenliği artırır. Yeni bir tasarım yapılırken gemi sahiplerinin istekleri ile yeşil çevreci yaklaşımı harmanlayarak işimizin her alanında entegrasyonu kendimizi adadığımız bir görev olarak görmekteyiz.  

Enerji kalitesi ve verimliliği denizcilik sektöründe de büyük önem taşıyor. Bu konularda sunduğunuz hizmetlerin gemi sahiplerine ve operatörlere sağladığı en büyük faydalar nelerdir?
Enerji kalitesi ve verimliliği konularında sunduğumuz hizmetlerde ise öncelikle projeye göre enerji tüketimini azaltarak işletme maliyetlerini düşürmektir. Ayrıca enerji kalitesinin iyileştirilmesi, elektrik sistemlerinde yaşanabilecek arızaları minimize eder ve ekipmanların ömrünü uzatır. Bu hizmetler sayesinde gemi sahipleri daha sürdürülebilir ve verimli operasyon gerçekleştirebilirler. Bir sistem tasarımı yapılacak ise avantaj-dezavantajları birlikte ele alınıp bütün ihtimal çıktıları mühendislik seviyesinde değerlendirilmelidir ki izleme ve kontrolü daha mümkün kılınabilsin. 

bilim-marine-3.jpeg

Sektörde elektrik sistemlerinin güvenliği de büyük bir öneme sahip. Bu konuda sağladığınız hizmetlerden söz eder misiniz?
Elektrik sistemlerinin güvenliği, çalışmalarım kesintisiz ve güvenli bir şekilde sürdürülmesi için kritik öneme sahiptir. Bu kapsamda, Bilim Marine Teknoloji olarak otomasyon ve pano sistemlerinde ileri seviye koruma sistemi, düzenli saha kontrolü, personel bilgilendirmesi yapılarak güvenli ve bilinçli hizmet sunma ve iş sağlığı önceliğimizdedir. Bu hizmetler, olası riskleri minimize eder ve sürecin güvenliğini sağlar. Her sektörde olduğu gibi bizim alanımızda belli riskleri teşkil etmekte ve sonuçları vahim durumlar doğurabilmektedir. Öncelik can güvenliği ise bu zaten sistemin güvenliğini getirir. Güvenli sistem akabinde verimli operasyon, verimli operasyon ise daha sürdürülebilir bir gelecek inşa edecektir.  

Karbon emisyonlarını azaltmak için yapılan çalışmaları nasıl değerlendiriyorsunuz? Bilim Marine Technology olarak çevre dostu çözümler geliştirme konusunda hangi adımları atıyorsunuz?
Karbon emisyonlarının azaltılması, denizcilik sektöründe sürdürülebilirliğin sağlanması için kritik bir hedeftir. Bilim Marine Teknoloji olarak, enerji verimliliği projeleri, yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ve hibrit tahrik sistemleri gibi çevre dostu çözümlü projelerde kendimizi geliştirmeyi hedeflemekteyiz. Ayrıca, karbon emisyonunu azaltmak için çevreci yakıt sistemleri ve yazılım entegrasyonu sunup uygulamalarını yerinde geliştirerek katkımız olabilir ise bir bilinç kazandırmak ana misyonumuz.

bilim-marine-1.jpeg

Enerji verimliliği ve sürdürülebilirlik konularında hangi yenilikçi projeler üzerinde çalışıyorsunuz? Bu projelerin denizcilik sektörüne olan uzun vadeli etkilerini nasıl görüyorsunuz?
Bu sorunun cevabını aktif devam eden bir projemizi örnek olarak gösterebiliriz. Karbon emisyonunu azaltma hedefinde olan, metanol yakıt sistemi bulunduran Acta Marine gemi projeleri üzerinde metanol kontrol sistemi tasarımı üzerinde çalışıyoruz. Bu projelerin uzun vadeli etkileri arasında, daha çevresel olması, işletme maliyetlerinin düşürülmesi ve sektörde sürdürülebilirlik bilincinin artırılması yer almaktadır. Bu yenilikler, gemicilik endüstrisinin daha yeşil ve verimli bir geleceğe doğru ilerlemesine katkı sağlayacaktır. Her birey daha yaşanabilir bir çevre için üzerine düşeni yapmalıdır. Bu şirket seviyesine çıkartılabilir ise en büyük katkıyı yapmanıza ramak kalmıştır ve başarıyı doğadan aldığınız ilham tetikleyecektir. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.