1. HABERLER

  2. SEKTÖRDEN

  3. GYHİB Genel Kurulu’nda 2024’ün Başarısı ve 2025’in Hedefleri Masaya Yatırıldı
GYHİB Genel Kurulu’nda 2024’ün Başarısı ve 2025’in Hedefleri Masaya Yatırıldı

GYHİB Genel Kurulu’nda 2024’ün Başarısı ve 2025’in Hedefleri Masaya Yatırıldı

Gemi Yat ve Hizmetleri İhracatçıları Birliği’nin (GYHİB) 2024 yılı Olağan Mali Genel Kurulu, 8 Nisan 2025 tarihinde Dış Ticaret Kompleksi’nde geniş katılımla gerçekleştirildi.

A+A-

Toplantıda, 2024 yılı faaliyetleri ibra edilirken, sektörün ihracat performansı değerlendirildi ve 2025 yılına yönelik projeler paylaşıldı.

cem-seven-001.jpg

Genel Kurul’un açılış konuşmasını gerçekleştiren GYHİB Yönetim Kurulu Başkanı Cem Seven, sektörün yıl boyunca elde ettiği başarıları vurgularken, karşılaşılan yapısal sorunlara da dikkat çekti. Başkan Seven, çözüm önerilerini kamuoyuyla paylaşarak sektörün güçlü ve zayıf yönlerine ışık tuttu.

2024 Yılında Öne Çıkan Başarılar
GYHİB verilerine göre, 2024 yılında sektör toplamda 1,912 milyar dolarlık ihracata imza attı. Türkiye, balıkçı gemisi ihracatında dünya liderliğini sürdürüken, römorkör ihracatında dünya ikincisi oldu. Yat ihracatında %8,5’lik artış kaydedilerek 442 milyon dolarlık hacme ulaşıldı. Türkiye, mega yat siparişlerinde de dünyanın en çok tercih edilen ilk üç ülkesi arasına girdi.

Sektörü Zorlayan Gelişmeler
Genel Kurul’da sektör temsilcileri, yüksek enflasyon ve döviz kuru politikalarının üretim ve rekabet gücü üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekti. Özellikle işçilik maliyetlerinin artışı, 24 metreden küçük teknelerde KDV muafiyetinin kaldırılması ve döviz kredilerine getirilen sınırlamaların sektörün finansmana erişimini zorlaştırdığı ifade edildi. GYHİB, bu sorunların çözümü için ilgili kamu kurumlarıyla temaslarını sürdürdüğünü belirtti.

2025 Hedefleri ve Projeler
GYHİB, önümüzdeki yıl için uluslararası tanıtımı artırmayı hedefliyor. Norshiping, Neva, Cannes, Monaco ve Europort gibi prestijli fuarlara milli katılım organizasyonlarıyla yer alınacağı açıklandı. Ayrıca "The Art On Water" projesinin ikinci fazı hayata geçirilecek, Gemi ve Yat Tasarım Yarışması devam edecek ve başarılı ihracatçılar için yeni ödül programları düzenlenecek.

Devlet desteklerinden daha etkin yararlanılması adına sektöre yönelik bilgilendirme çalışmaları ve çalıştaylar düzenlenmesi de 2025 planları arasında yer aldı.

Toplantıya Deniz Ticaret Odası Meclis Başkanı Başaran Bayrak ve sektör temsilcileri de katılarak değerlendirmelerde bulundu. GYHİB Başkanı Cem Seven, konuşmasının sonunda sektöre katkı sağlayan tüm üyelere ve katılımcılara teşekkür etti.

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.