1. HABERLER

  2. BİLİM VE TEKNOLOJİ

  3. Günde 125 bin TL yakıt tasarrufu!
Günde 125 bin TL yakıt tasarrufu!

Günde 125 bin TL yakıt tasarrufu!

Kanatlı gemi Pyxis Ocean 6 aylık test sürüşünü tamamladı. Sonuçlar şaşırtıcı, rüzgar kanatlarıyla günlük 125 bin TL yakıt tasarrufu!

A+A-

Pyxis Ocean, rüzgar gücüyle çalışan bir gemi ve geleceğin nakliye çözümlerine liderlik edecek dünyanın ilk kanatlı gemisi. Cargill tarafından kiralanan bu 47 bin tonluk devasa dökme yük gemisi, altı aylık deneme süresini tamamladı. 

Kanatlı gemi Pyxis Ocean: Hem yakıt tasarrufu sağlıyor, hem de karbondioksit salınımını önlüyor.

Kanatlı Pyxis Ocean’ın en büyük özelliği, BAR Technologies tarafından geliştirilen “WindWings” (Rüzgar Kanatları). Bu kanatlar, klasik yelkenlerden çok daha farklı; çelik ve cam fiberden yapılmış yaklaşık 37,5 metre yüksekliğinde devasa kanatlar. Otomatik sistem sayesinde, bu kanatlar en uygun hızda rüzgarı yakalıyor ve gemi mürettebatı dizel motorları azaltarak önemli ölçüde yakıt tasarrufu sağlıyor.

kanatli-gemi-pyxis-ocean.jpg

Altı aylık deneme süresinde Pyxis Ocean, günde tam 3,3 ton yakıt tasarrufu sağladı. Bu da yaklaşık 125 bin Türk Lirası’na eş değer. Bu ayrıca, her gün atmosfere yaklaşık 10 bin 886 kilogram karbondioksit salınımının önlendiği anlamına geliyor. Bu rakam, yoldan çekilen yaklaşık 480 arabanın yarattığı kirliliğe eşdeğer.

Genel olarak gemi, kirliliği yüzde 14 oranında azalttı. Bu da, deniz taşımacılığının daha temiz ve sürdürülebilir bir geleceğe adım atabileceğini gösterdi. 

kanatli-gemi-pyxis-ocean-001.jpg

Aktarılan bilgilere göre, kanatlı gemi Pyxis Ocean’ın başarılı yolculuğu sadece bir başlangıç. Bu rüzgar kanatlarının dünya genelinde kargo gemilerine kurulmasını planlanıyor. Diğer şirketler de kendi yeşil kargo gemilerini geliştirmeye başladı bile. BAR Technologies CEO’su John Cooper, her gemiye üç kanat takılmasıyla yakıt tasarrufu ve emisyon azaltımının 1,5 kat artacağını belirtti.

Bu sonuçlara göre, rüzgar gücünü kullanan daha fazla gemiyle daha az kirlilik, daha fazla tasarruf ve daha güvenli bir iklim geleceği bizi bekliyor. Tabiri caizse bu akıllı yelkenler, dünyayı daha yeşil ve yenilikçi bir şekilde taşımak için doğru yolda olduğumuzu gösteriyor.

Rüzgar gücüyle çalışan kanatlı Pyxis Ocean, deniz taşımacılığının geleceğine dair umut verici bir örnek. Cargill tarafından paylaşılan sonuçlara göre, hem çevreyi koruyan hem de maliyetleri düşüren bu teknolojilerle, nakliye sektöründe devrim yaratılabilir. 

Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.