
Fransız-Kıbrıslı iş birliğiyle otonom resif izleme sistemi tanıtıldı
Fransa ve Kıbrıs'tan araştırmacılar, resif ekosistemlerini insan müdahalesine gerek kalmadan uzun süre boyunca izleyebilen yenilikçi bir otonom sualtı aracı (AUV) sistemi geliştirdi.
Fransız AUV üreticisi Arkeocean, Kıbrıs Deniz ve Denizcilik Enstitüsü (CMMI), Kıbrıslı teknoloji firması SignalGeneriX ve danışmanlık şirketi Lanego'nun ortak yürüttüğü "EONIOS" projesi, pazartesi günü Ayia Napa'da düzenlenen bir basın toplantısıyla tanıtıldı. Etkinliğin onur konuğu ve ana konuşmacısı Fransa'nın Kıbrıs Büyükelçisi Clélia Chevrier Kolako oldu.
Kesintisiz ve Otonom İzleme
Geliştirilen sistem, AUV'lerin şarj edilebileceği bir yerleştirme istasyonuyla birlikte çalışarak 7/24 izleme yapma kapasitesine sahip. Her drone, istasyonda bir aya kadar kalabiliyor. Mini-AUV'lerin birbirleriyle iletişim kurmasını ve eş zamanlı hareket etmesini sağlayan sürü teknolojisi, sistemin verimliliğini artırırken maliyetleri de önemli ölçüde düşürüyor.
İlk Testler Ayia Napa'da Devam Ediyor
Projenin test aşaması Ayia Napa Marinası'nda devam ederken, ilk gerçek konuşlandırma Kıbrıs'ın güney kıyısında, Limasol açıklarında yer alan yapay bir resifte gerçekleştirilecek. Çimento bazlı bu resif yapısına entegre edilecek yerleştirme istasyonu, aynı zamanda kıyıya veri iletecek bir vericiyi de içerecek.
Savunma Alanında Potansiyel Kullanım
Arkeocean yöneticilerinden biri, Associated Press'e yaptığı açıklamada, AUV sisteminin yalnızca çevresel izleme için değil, savunma alanında da potansiyel kullanım alanları sunduğunu belirtti. Bu drone denizaltılarının, uzun süreler boyunca su altında tespit edilmeden hareket edebilmesi, askeri keşif ve gözetleme operasyonlarında avantaj sağlayabileceği düşünülüyor.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.